Udało mi się praktycznie naprawić usterkę, okazało się, że w głowicy od strony kierowcy 3 świece były niedokręcone .... widocznie mechanik po wymianie fajek coś przeoczył. Zapłony już nie wypadają (a przynajmniej nie z taką częstotliwością jak wcześniej), pozostały jednak drobne strzały w wydechu, czyli jest trochę za bogato.
Co jeszcze zauważyłem po dokręceniu świec:
- część szpilek do których przykręca się nakrętkami cewki nie trzyma, nie można ich dokręcić bo szpilka kręci się w gnieździe, trzeba dorobić gwint i dorobić szpilki. Jak taka usterka może wpływać na pracę silnika?
- jedna świeca (ostatnia, najbliżej pasażera) delikatnie jest zaolejona, puszcza pewnie uszczelka, dziwne bo wymieniałem pół roku temu na nową, może gdzieś jest niedokręcone - temat do sprawdzenia
- po dokręceniu świec, spalanie chwilowe praktycznie stabilizuje się na 1.6 l/h więc coś pomogło
- cewki spryskałem wodą, nic się nie ukazało, na tę chwilę przyjmuję, że cewki są dobre.
Ponadto zmarnowałem cały plak na szukanie nieszczelności, nic nie znalazłem, a psikałem dosłownie wszędzie i to na grubo.
Co do sond, w programie od gazu oscylują poprawnie (wpiąłem się bezpośrednio w wiązkę przy samym DME), w DISie nie wiem jak u was, ale u mnie odświeżanie parametrów jest co jakieś 5 sekund i do tego jest przeplatane komunikatem że transmisja jest zerwana (connection data disturbed czy coś takiego), ponadto w DISie można wybrać funkcję parametrów silnika z opisem ile powinno czego być i tam jest napisane, że przy 0.45V Lambda=1, ponadto jak sprawdzam korekty to są głównie 1 lub bliskie 1. Sondy uważam za sprawne, musiałby być mega nie fart aby pół roczne oryginalne BOSCHE z ori wtyczką padły, co najwyżej są zafajdolone nieprzepalonym paliwem. Mam zamiar je wykręcić i sprawdzić.
Świece mają rok czasu, NGK dobrane wg realoem.com. Analizując ich wygląd stwierdzam, że mieszanka jest poprawna lub delikatnie za uboga, na pewno nie są czarne, mają biało-pomarańczowy osad.
Jutro zresetuję kompa, pojeżdżę na benzynie i potem wystroję gaz, może przez te wszystkie kombinacje mapa się rozjechała.
Katów nie mam.