Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 16

W±tek: M60B40 Gwizd z silnika, brak katów, b³±d sond

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2015
    BMW
    7er 4.0 M60
    Sk±d
    Pi³a

Post M60B40 Gwizd z silnika, brak katów, b³±d sond

Witam wszystkich, mam cholerny problem z moj± E38 (tak± j± kupi³em), otó¿ z okolic kolektora ss±cego przy schodzeniu z obrotów wydobywa siê g³o¶ny ¶wist (tak jakby zasysa³ powietrze spod kolektora). Samochód kompletnie nie ma mocy, chodzi tylko gdy przep³ywomierz jest od³±czony. Carsoft wywala uszkodzenie sond lambda i przep³ywomierza, dodam, ¿e mam wywalone katalizatory. Moje podejrzenie jest takie, ¿e gdy samochód pracowa³ na niewyregulowanym gazie (strasznie strzela³ w t³umiki ) rozszczelni³ siê kolektor. Co o tym s±dzicie? od czego zacz±æ ?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar LoloCK
    Do³±czy³
    Dec 2012
    BMW
    E38
    Sk±d
    Kielce
    Cytat Zamieszczone przez taymon Zobacz posta
    ... Samochód kompletnie nie ma mocy, chodzi tylko gdy przep³ywomierz jest od³±czony. ...
    Wygl±da na to, ¿e silnik dostaje "lewe" powietrze.
    Spróbuj popsikaæ np. WD-40, albo samostartem w okolicach kolektora ss±cego gdzie mo¿e zasysaæ "lewe"powietrze. Gdy obroty bêd± siê zmieniaæ to znaczy, ¿e tam ssa powietrze. Ten zabieg pomo¿e Ci potwierdziæ ten stan.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    740i e32 v8
    Sk±d
    opolskie
    Jak kolega wy¿ej pisze-lewe powietrze jest przyczyn±-poci±ga za sob± te b³êdy o których piszesz. Wyeliminuj lewe powietrze-zrób reset i zobaczysz ¿e bêdzie ok. -polecam samostart:-)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2015
    BMW
    7er 4.0 M60
    Sk±d
    Pi³a
    Te¿ mi siê tak wydaje, tylko bojê siê ¶ci±gania kolektora.... Jutro zrobiê test z samostartem, macie jakie¶ wskazówki je¶li bêdzie czeka³ mnie demonta¿ kolektora ?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2015
    BMW
    7er 4.0 M60
    Sk±d
    Pi³a
    Jest jaka¶ fotorelacja z demonta¿u kolektora ss±cego ? Je¶li s³abo szuka³em, z góry przepraszam :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar LoloCK
    Do³±czy³
    Dec 2012
    BMW
    E38
    Sk±d
    Kielce
    Powinno co¶ pomóc http://www.szarbia.com/index.php?p=a...pkat2=0&id=106
    Swoj± drog± nale¿y siê szacunek autorowi strony za zgromadzenie i udostêpnienie materia³ów.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2014
    BMW
    e38 M62B44 98r.
    Sk±d
    Wo³ów
    Przy takich objawach masz bardzo du¿± nieszczelno¶æ. na pierwszy ogieñ sprawd¼ z ty³u kolektora czy wszystko jest pod³±czone i czy wê¿yk id±cy od odmy do serwa nie sparcia³ i nie ci±gnie lewego powietrza (u mnie tak by³o). Przy uruchomionym silniku lekko nim poruszaj i bêdziesz ewidentnie s³ysza³ jak g³o¶no syczy. Sprawd¼ jeszcze dolot od przep³ywki a¿ do przepustnicy czy jest szczelny. Pod t± du¿± gumow± z³±czk± jest rezonator który jak siê wypnie z uk³adu to potrafi strzelaæ w dolot jakby co¶ do cylindrów wpad³o. I na koniec b³aha sprawa ale poluzuj linkê gazu i linkê od tempomatu na przepustnicy tak ¿eby mia³y lekki luz poniewa¿ jak s± napiête to przepustnica potrafi byæ na wolnych obrotach uchylona i komputer g³upieje. Po tych testach skasuj adaptacje i auto powinno je¼dziæ ok. Jak bêdziesz mia³ jeszcze gdzie¶ nieszczelno¶æ to auto bêdzie trzês³o na wolnych obrotach ale bêdzie je¼dziæ bez wiêkszych problemów. Oczywi¶cie to trzêsienie na wolnych bêdzie ¶wiadczyæ o konieczno¶ci wymiany kompletu uszczelek pod kolektorem itd ale do czasu ich kupna bêdziesz mia³ w miarê sprawne auto.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2015
    BMW
    7er 4.0 M60
    Sk±d
    Pi³a
    Zdecydowa³em siê na zrzucenie kolektora ( bez ¶ci±gania odmy i przepustnicy) i ku mojemu zdziwieniu okaza³o siê, ¿e uszczelki s± w porz±dku. Nie zdj±³em jeszcze odmy i przepustnicy, bo nie mam akurat takich torxów.. W poniedzia³ek rozbiorê wszystko na czê¶ci pierwsze, jednak na t± chwilê martwi mnie ten "brud".. masa zaschniêtego oleju. Sk±d ona mo¿e pochodziæ ? I jeszcze jedna kwestia - czy ¿eby wymontowaæ czujniki spalania stukowego muszê ¶ci±gaæ pompê wody ?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    E38 740i '98
    Sk±d
    Gdynia
    Od rurki ³±cz±cej odmê z separatorem oleju. Znajduje sie po prawej stronie bloku, rurka aluminiowa wchodzi w ni± plastik z sprê¿yna. Umyj i Sprawdz czy nie jest popêkana.

Wys³ane z mojego iPhone przez Tapatalk

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2015
    BMW
    7er 4.0 M60
    Sk±d
    Pi³a
    Jest ca³a zawalona olejem, ale wygl±da na ca³±.. I jeszcze takie pytanko - je¶li zamierzam zak³adaæ kolektor razem z zamontowan± odm±, jak za³o¿yæ t± rurkê ? i czy mo¿liwe, ¿e jest co¶ nie tak z separatorem oleju ?

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 07-07-2015, 19:26
  2. [pozostale] Brak katów...
    Przez alkoholic w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 12-10-2013, 18:55
  3. [elektronika] B³±d sond po zastosowaniu sterowników ALPINA - POMOCY!
    Przez grabol w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 19-05-2013, 13:56
  4. [silnik] B³±d sond lambda
    Przez rosomak79 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 27-12-2012, 19:13
  5. [silnik] Praca sond lambda m60b40, por¶ba o analize
    Przez 525d w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 02-09-2012, 00:56

Uprawnienia umieszczania postów