Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 16

W±tek: Poratujcie porad± prawn± - parkowanie w ¶wietle nieoznakowanej bramy

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Prezeslaw
    Do³±czy³
    May 2013
    BMW
    E38 4.0 M60
    Sk±d
    Warszawa

Post Poratujcie porad± prawn± - parkowanie w ¶wietle nieoznakowanej bramy

Koledzy. Spotka³a mnie dzi¶ taka sytuacja:
    zaparkowa³em samochód przed bram± (z racji braku innych miejsc). Po zaparkowaniu upewni³em siê, ¿e nie wisi nad ni± ¿adna tabliczka "zakaz parkowania", i ¿e nie stojê na powierzchni wy³±czonej z ruchu. Dodam, ¿e w tym miejscu spó³dzielnia uzgodni³a z mieszkañcami brak mo¿liwo¶ci parkowania w podwórzu i brama otwierana jest w³a¶ciwie tylko z okazji przeprowadzek lub remontów. Poniewa¿ by³a niedziela, odszed³em od auta z przekonaniem, ¿e nikomu nie bêdê przeszkadza³.
    Po paru godzinach auta ju¿ nie by³o. Za odholowanie samochodu na odleg³o¶æ ok. 3km zap³aci³em ponad 500z³. Pani z SM odst±pi³a od wystawiania mandatu, natomiast op³ata za odholowanie pozosta³a.
    Jestem niemal pewien, ¿e nikt przez tê bramê tego dnia nie potrzebowa³ przeje¿d¿aæ, za to "tubylec" w dresie podejrzanie obserwowa³ mnie podczas parkowania i mo¿liwe jest, ¿e kabluj±c nie pierwszy raz zarobi³ na flaszkê, ale to tylko moje domys³y i trochê OT.
    Pytanie brzmi, czy mam jakie¶ szanse przy ewentualnym odwo³aniu do ZDM, w sytuacji gdy brama jest nieopatrzona ¿adn± tabliczk± z zakazem, nie jest te¿ zbyt poka¼nych rozmiarów i w³a¶ciwie s³u¿y tylko do wychodzenia, a nie wyje¿d¿ania?
    Przeczyta³em pó³ internetu, ale odpowiedzi nie znalaz³em. Natkn±³em siê za to na innym forum, przy innym w±tku na informacjê, ¿e pewna spó³dzielnia zdecydowa³a nie wywieszaæ tabliczki z zakazem parkowania w³a¶nie ze wzglêdu na ustalenie, ¿e na tamtejszym podwórku nie bêdzie mo¿liwo¶ci zostawienia auta nawet dla mieszkañców. Mo¿liwe, ¿e tutaj by³o podobnie.
    Pani z SM nie potrafi³a mi odpowiedzieæ na pytanie, jak w³a¶ciwie przepisy definiuj± pojêcie bramy wjazdowej. Na ka¿d± inn± pierdo³ê maj± podpunkt w kodeksach a tu zakaz parkowania przed bram±, ale przepisy nie okre¶laj±, czym ona jest i jakie musi spe³niaæ warunki.
    Z góry dziêki za wskazówki.
    Pozdrawiam,
    Prezes
    Ostatnio edytowane przez Prezeslaw ; 23-02-2015 o 00:43
    To co, ¿e diesel? Pewnie ¶wiece zalane;)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar MC1
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    Ex - E 36 325i coupe, E 39 530D individual, teraz E 65 730D
    Sk±d
    Otwock
    Nie mam dla Ciebie dobrych wiadomo¶ci.....niestety pope³ni³e¶ wykroczenie i co do zasady zholowanie Twojego samochodu by³o wykonane w ¶wietle prawa i nic nie wskórasz z odwo³aniem. Inn± spraw± jest ¿e by³o to ewidentnie po to ¿eby zarobiæ kasê a nie usprawniæ tam ruch (no chyba ¿e mia³e¶ taki nie fart i naprawdê kto¶ chcia³ wyjechaæ albo wjechaæ tam). Poni¿ej wrzucam zapisy z kodeksu wykroczeñ które mog³e¶ naruszyæ....

Naruszenie warunków dopuszczalno¶ci zatrzymania lub postoju pojazdu na chodniku: 100 z³

Naruszenie zakazu postoju w miejscach utrudniaj±cych wjazd lub wyjazd: 100 z³

Naruszenie zakazu postoju w miejscach utrudniaj±cych dostêp do innego prawid³owo zaparkowanego pojazdu lub wyjazd tego pojazdu: 100 z³

Mo¿esz uruchomiæ prawnika ale czy to siê op³aci.....porada bêdzie kosztowa³a (chyba ¿e masz znajomego) ale jak dla mnie to nic nie uratujesz.

A ha......zwróæ uwagê ¿e nigdzie nie ma mowy w tych przepisach o bramie, wnêkach i takich tam wiêc co do zasady próba definiowania "pojêcia bramy" nie ma sensu.
    Moja 7er zdobywczyni I miejsca w kategorii E65 na zlocie ¦lesin 2014.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Bingo
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    E46 320Ci ,A8 D3 4,2
    Sk±d
    Harklowa
    Potwierdzam .Naruszenie zakazu postoju w miejscach utrudniaj±cych wjazd lub wyjazd :) Kiedy¶ kto¶ zostawi³ brykê na mojej bramie i zosta³ odholowany :) Na bramie nie musi byæ ¿adnego znaku .

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Nie musi byæ ¿adnego znaku. Maj± tu zastosowanie przepisy po¿arowe, którym podlega ka¿dy budynek oddany do u¿ytku.

Nic nie uzyskasz odwo³uj±c siê gdziekolwiek, wystarczy ¿e administrator / zarz±dca potwierdzi, ¿e pojazd zastawi³ miejsce, które w razie po¿aru mo¿e stanowiæ drogê ewakuacji.

Mam to sprawdzone na wszystkie sposoby.
    Czarne e32 w benzynie!

Do³±czy³
    May 2013
    BMW
    E38 4.0 M60
    Sk±d
    Warszawa
    A jakbym od spó³dzielni wydêbi³ decyzjê o nieu¿ytkowaniu podwórka przez samochody? Jest to jaki¶ cieñ szansy? Brama na tyle w±ska, ¿e stra¿ po¿arna co najwy¿ej w±¿ poprowadzi, a karetka mo¿e wejdzie na styk.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar qba
    Do³±czy³
    Sep 2011
    BMW
    E32 750iL, E46 330Ci
    Sk±d
    Warszawa
    Dla mnie sprawa jest ewidentna - brama to brama. Co z tego, ¿e nieu¿ywana? To akurat chyba nie ma znaczenia i nikogo (policja, SM) nie powinno interesowaæ. Je¿eli kto¶ by stan±³ przed moj±, nawet nieu¿ywan± bram± (to akurat nie powinno go interesowaæ czy jej u¿ywam czy nie), sam zadzwoni³ bym po holownik.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Martynka
    Do³±czy³
    Dec 2013
    BMW
    735 iL
    Sk±d
    Zabrze
    We¼ te¿ za¶wiadczenie ¿e pasami obok bramy nikt nie chodzi i tam parkuj :)
    ¯ycie jest zbyt krótkie, ¿eby je¼dziæ dieslem...

Do³±czy³
    May 2013
    BMW
    E38 4.0 M60
    Sk±d
    Warszawa
    No nie spodziewa³em siê takiego ciep³a i ¿yczliwej atmosfery. Panowie. Temat by³ "porada prawna". Za³o¿y³em go, bo stra¿nik miejski nie potrafi³ do koñca wyja¶niæ moich w±tpliwo¶ci. Jak kto¶ chce pluæ jadem, to niech sobie za³o¿y osobny w±tek, bo tu nie pomaga. Przypomnê, ¿e upewni³em siê na 15 sposobów, ¿e nikomu nie zablokowa³em u¿ywanego wjazdu. Gdybym mia³ cieñ w±tpliwo¶ci, to jecha³bym dalej, albo ostatecznie zostawi³ nr tel. (na mojej ulicy ludzie w ten sposób sobie radz± i jako¶ nikogo nie trzeba lawetowaæ). Niestety z tego, co widzê przepisów nie przeskoczê.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Martynka
    Do³±czy³
    Dec 2013
    BMW
    735 iL
    Sk±d
    Zabrze
    A gdzie tu jad, dla uwidocznienia niedorzecznosci Twojego pytania o za¶wiadczenie o niekorzystnie z bramy poda³em przyk³ad równoznaczny ale z pasami.
    ¯ycie jest zbyt krótkie, ¿eby je¼dziæ dieslem...

Do³±czy³
    May 2013
    BMW
    E38 4.0 M60
    Sk±d
    Warszawa
    Jak ju¿ wcze¶niej pisa³em, stra¿nik miejski nie umia³ sk³adnie odpowiedzieæ na moje pytanie i tak siê pl±ta³ (a w³a¶ciwie pl±ta³a), ¿e pojawi³y siê w±tpliwo¶ci i st±d pytanie o poradê prawn±. I my¶lê, ¿e do¶æ logiczne rozumowanie: je¶li brama jest wy³±czona jakim¶ zarz±dzeniem dla ruchu pojazdów, to mo¿e mam jakie¶ szanse na odwo³anie. Nie upieram siê przy swoim, ale uwa¿am zgry¼liwo¶ci typu "sam bym takiego podkablowa³" za zbêdne.
    Z tym jadem rzeczywi¶cie trochê przesadzi³em, za co przepraszam:)

Podobne w±tki

1. Kara za parkowanie w USA
    Przez Greg38 w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 08-08-2012, 21:55
  2. Programowanie pilota od bramy
    Przez olejus w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 21-01-2011, 18:36
  3. [pozostale] Jak zaprogramowaæ piloty w lusterku do bramy gar
    Przez Aldik w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 8