Ja leje 5W/30, taki jest od początku eksploatacji auta, i nie mam powodów do zmian, bo tez i klopotów (odpukać!) z tym tematem żadnych :) pozdr
Ja leje 5W/30, taki jest od początku eksploatacji auta, i nie mam powodów do zmian, bo tez i klopotów (odpukać!) z tym tematem żadnych :) pozdr
odgrzebię temat i spytam tez o olej bo chciałbym zasięgnąć opinii znawców:
jaki olej najlepiej wlać do M57 ?:
1. VALVOLINE SYNPOWER XL III 5W30
2. VALVOLINE MAXLIFE 5W40
3. VALVOLINE DURABLEND DIESEL 5W40
4. BMW QUALITY LONGLIFE-04 5W-30
0W-40 Mobil 1 New Life ,taki teraz zalałem i jest gitara :) wcześniej miałem Castrola 0W-40![]()
dzięki za odpowiedź, ale mnie interesują tylko z tych wymienionych, i zastanawiam się czy ten specyfik durablend diesiel naprawdę jest taki wyjątkowy i lepszy- tylko dla diesli
O k... a mi mechanik kazał nalać 10W40 bo auto ma ponad 300 tys. Dobrze gada czy zmienić mechanika ?
może nie zmieniaj mechanika ale patrz mu na ręce, dużo się naczytałem o olejach, zostań przy syntetyku, jak nie leje spod uszczelek to nie ma sie co obawiać, a nawet płukankę możesz zrobić
A czym przepłukać ? jakimś tańszym olejem ?
są specjalne preparaty http://allegro.pl/engine-flusch-srod...247561917.html
Mam Pytanie
poprzedni właściciel zalał mi 10w40 ... ja chce wrócić do 5w30 lub 5w40 . Oleju nie ubywa raczej wycieków nie zauważyłem a jak są do delikatne .. Płukać silnik czy nie płukać i czy zmienić olej . Ja wymieniam olej co 12 miesiecy poniewaz robie 7er 3-5 tys rocznie