Witam, panowie mam problem, w końcu zabrałem się za wymianę podpory wału objawy były takie: szarpnięcia przy wrzucaniu D lub R i gdy na 2-biegu (automat) nabiera auto prędkości to dochodzą takie drgania wibracje które trwają dość krótko i na wyższych biegach tego w ogóle nie słychać. Po przeczytaniu kilku tematów stwierdziłem, że może to być podpora wału i wczoraj jadąc z pracy zrobiły się większe drgania i taki efekt jak by to opisać... ciśnienia jak np otworzycie szyber, i czuć do tego drgania. Myślę sobie że podpora już się całkiem rozpadła i łożyska gumowe co trzymają skrzynie się urwały od wibracji albo zerwał się łącznik drgań... ale po rozebraniu nie wygląda to tak tragicznie lecz skutki w jeździe są zauważalne i słyszalne. Chciałbym by ktoś z was ocenił po obejrzeniu filmiku czy takie luzy to mogą tyle narobić hałasu?? i co najlepiej wymienić?
Dodam że jak ruszam wał ręką to na krzyżaku słychać jak dzwoni i ma luzy, podpora wygląda na całą lecz guma jest bardzo miękka, a łożysko się ładnie obraca nie wygląda na zatarte, łącznik drgań ocenił bym na zajechany bo śrubokrętem idzie ruszać tulejki i widać że są pozrywane, poduszki skrzyni są całe ale bardzo miękkie dyfer na tulejach trzyma się dobrze i na półosiach luzów nie ma. Wszystkie części są jeszcze oryginalne.
zobaczcie sami :)
Jak krzyżak ma luzy to myślę by kupić w dobrym stanie używany wał bo krzyżaka samego raczej wymieniać nie ma sensu nie wiadomo co za zamienniki są na allegro lepiej cały oryginalny do tego nową podporę i nowy lub oryginalny używany łącznik do tego nowe poduszki te łożyska gumowe skrzyni co myślicie? na ekranie aluminiowym co przykrywa cały wał widać otarcia może od tych wibracji, Sam nie wiem ciężki temat bo myślałem, że rozbiorę napęd i będzie gołym okiem widać co do wymiany a tu jest odwrotnie.