Na bank źle zrobiony rozrząd
Na bank źle zrobiony rozrząd
Źle ustawiony rozrząd dałby o sobie znać od razu. Odłącz sonde i skasuj adaptacje i przejedź się. Uszkodzony czujnik położenia wałka koniecznie wymień. Sonda oczywiście też do wymiany jeśli uszkodzona. Pytanie czy jest na pewno uszkodzona bo nie podałeś pełnego opisu błędu. Może być błąd związany z osiągnięciem max lub min regulacji dawki a to nie znaczy że sonda uszkodzona.
wiec z tym czujnikiem to sam nie wiem,bo..jakis czas temu padl mi czujnik polozenia walka i sonda za kat.ale nie mialem takich hockow klockow jak teraz ,nic nie szarpalo zadne wypadanie zaplonow tylko palil wiecej.wymienilem sonde na ori bosha ale czujnik kupilem tylko po numerach,nie ori.i wszycho bylo ok ale za jakis czas zaczela swiecic kontrolka od silnika pojechalem na kompa i sie okazalo ze czujnik jest sprawny i pracuje ale komputer w aucie raz go widzi a raz nie.i tak jezdzilem chyba z rok,przed tym jak mi sie zaczal rozrzad sypac kupilem ori czujnik w serwisie bmw lampka zgasla.ale po naprawie rozrzadu problem sie pojawil z kontrolka po kilku przejechanych milach tylko tym razem bank 1.(wczesniej bank 2)czujnik i sonda przed kat.(wczesniej za kat.ty)tydzien po naprawie zaczal sie silnik trzasc i przestal wchodzic na obroty,z poczatku tylko na luzie a pozniej przestal reagowac na pedal gazu.i tylko te dwa bledy.dwa dni temu zmienilem ten niby nie dzialajacy czujnik na ten nie ori i pojechalem na kompa.koles posprawdzal i powiedzial ze sygnal wychodzi z czujnikow ale nie jest pewny czy komputer w aucie odbiera.odlacze dzis aku na cala noc i rano zamienie czujniki z bank 2 na bank 1 i odpale.nie wiem czy sonde tez wypiac?dzieki za pomoc panowie
aha a numery bledow to 03 ,113 o ile dobrze pamietam
a moze crankshaft padl ??
Ostatnio edytowane przez messiah ; 21-05-2015 o 21:18
Mozesz zapytac mechanika czy przy wymianie rozrzadu/slizgow wystatczy miec blokade rozrzadu czy trzeba miec tez blokady do vanosow?chcialbym zaczac wymiane ale nie wiem czy do ustawiania vanosa potrzebne jakies urzadzenie?
bez blokad nie ustawisz.sa potrzebne
same slizgi nie wystarczy ze wymienisz,musisz tez lancuch wymienic bo sie wyciagna
messiah czyli potrzebuje blokady rozrzadu plus blokady vanosów? czyli dwa urzadzenia? kolega posiada blokade rozrzadu i zrobil tak swoj m62 lecz bez vanosów. Łancuch tez wymienie bo lekko mi klekocze silniczek i teraz nie wiem czy to lancuch czy slizg sie rozsypuje.
do ustawienia vanosow potrzebujesz blokade.u mnie posypal sie slizg.a jak juz bedziesz mial rozebrane to masz wszystko na miejscu ,pod reka wiec nie masz sie nad czym zastanawiac tylko wymieniac.w pierwszym poscie masz link ,to se posluchaj czym to sie konczy.nie zwlekaj mialem 130k mil przejechane zanim sie rozlecial a uwierz mi,ze jeszcze kilka tyg wczesniej nie bylo nic slychac.nie zrobilem zdiec ale to co zobaczylem jak koles rozebral to jedna wielka masakra,slizg w drzazgi polecial a ile opilkow metalu i plastiku to sie w glowie nie miesci.
Ostatnio edytowane przez messiah ; 23-05-2015 o 16:46
Ok dzieki za odpowiedz, czyli silniki z vanosem potrzebuja dwuch blokad, jednej do rozrzadu drugiej do vanosow ehh co za pech :(
nie robilem tego sam wiec nie jestem pewny ale z tego co wiem nawet do ustawienia rozrzadu potrzebne jest jakies ustrojstwo.no niestety ale to nie ani maluch ani polonez tu juz sa potrzebne narzedzia:)