Nie polecam jasnego wnętrza. Wentylowane fotele na czarnej skórze zbierają masę kurzu(otworki). Jasną skórę trzeba będzie co tydzień czyścić. No chyba, że ktoś ma żonę lubiącą sprzątanie:) Moja ma w swoim samochodzie wyjątkowy bałagan.
Nie polecam jasnego wnętrza. Wentylowane fotele na czarnej skórze zbierają masę kurzu(otworki). Jasną skórę trzeba będzie co tydzień czyścić. No chyba, że ktoś ma żonę lubiącą sprzątanie:) Moja ma w swoim samochodzie wyjątkowy bałagan.
Gdybyś zobaczył moja 16 letnia e38 w jasnych skorach to zrozumialbys dlaczego chce jasne obicia :)
Są niemal jak nowe :)
Dbam o swoje każde auto i to się nie zmieni
Ok. Jak masz czas i lubisz sprzątać... Ja jak mam wolną chwilę to wole sie wyspać. Dla kazdego cos milego:)
Lubie dbać o swoje auta :)
No ok... O transita dbalem mniej w środku lol
Ok szukam dalej... Mam nadzieje ze za kilka miesięcy znajdę moja wymarzoną F01
Klocekpila może coś ode mnie na temat diesli bo jestem ich zwolennikiem.....poprzednią E 39 3.0D zrobiłem jakieś 160 tyś km i to w różnych warunkach nie zawsze ulubionych przez diesle (2 kilometry i postój i kolejne 2 kilometry i postój) przez ten okres absolutnie nic podkreślam absolutnie nic w silniku nie robiłem, turbina i wtryski działały idealnie. To prawda że dbałem o nie lejąc paliwo tylko na Bp oraz chłodząc turbinę kiedy była potrzeba i w zamian za to odwdzięczały się swoją bezawaryjnością. Po drugie stosunek mocy i osiągów do spalania jest dla mnie świetny i gadanie że 3.0D jest za słaby pozostawię bez komentarza.
Teraz jeżdżę E 65 i dalej podtrzymuję opinię o bezawaryjności tego silnika.......oczywiście są wątki na forum że z tym silnikiem dzieją się złe rzeczy ale jak ktoś kupuje igłę E 65 z 2004 lub 2005 roku za 25 30 tysi to potem śmieszy mnie jego narzekanie.......
I tak podsumowując straszenie gigantycznymi kosztami napraw diesli też jak dla mnie jest bez sensu......przecież regeneracja turbiny to tylko ok 1000zł to taki koszt dupy nie urywa (porównując go np z "uszczelniaczami w benzynie") no i wtryski.....przecież nie psują się wszystkie na raz jeżeli już także nie ma co bać sieę diesla ;-)
Moja 7er zdobywczyni I miejsca w kategorii E65 na zlocie Ślesin 2014.
Ja sie pod tym podpisuje.
Jeździłem 730d E38 przez dwa lata i rownież żadnych usterek.
Teraz jeżdzę 730d E65 po FL, leje tylko paliwo na Shellu, dbam o turbinke jak trzeba i 0 problemów.
Co do tego ze jest za słaby do tej masy... opisałem kiedyś bardzo obszernie w innym temacie coś na ten temat i chce pisać drugi raz tego samego. Napisze tylko krótko, jest naprawdę dobrze, to nie pocisk, ale jest naprawdę bardzo dobrze i bezpiecznie kiedy chcesz wyprzedzić tira lub kolumnę tirów.
Zreszta przy F01 nawet nie ma sensownej alternatywy (jak dla mnie), tylko 730d ew. 740d
No i zwolennicy diesla się odezwali - dziękuję :)
W silnikach N47 jest problem z rozrządem. Problemem są też pompy paliwa wysokiego ciśnienia. Pompa jest aluminiowa i pojawia się podobny problem jak w TDCI w Fordach.
Podobną konstrukcją jest N57, czyli 3.0d w F01/F02. Gdzieś natknąłem się na informację, że też mają problemy z rozrządem jak N47. 6cyl jest lepiej wyważone, będzie miało mniej naprężeń, więc jest szansa, że ten problem nie będzie odzywać się tak szybko jak w N47(swoją drogą, pierwsze roczniki N47 są wzywane na akcje serwisową)
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Z ta regeneracja turbiny za 1000zl to jest troche inaczej niz sie niektorym wydaje. Tak sie robi jak samochod jest warty 30tys zl. Jak kosztuje wiecej niz 130tys to juz malo kto ma czas i ochote na rozbieranie silnika, wysylanie turbin do regeneracji i zastanawianie sie co wroci z powrotem. W dobie warsztatow Pana Henia i stopnia skomplikowania disiejszych Bmw szansa na prawidlowa naprawe to 20%. Co do wtryskiwaczy. No niby zepsuje sie jeden i jeden jest do wymiany. Tyle ze po trzech latach od produkcji silnika nie dostanie sie juz wtryskiwacza z tej samej serii. Niestety w jednym banku (przyklad v8 n63) wtryskiwacze musza byc identyczne (kalibracja) i trzeba wymienic albo wszystkie albo szukac używanego w stanie niewiadomym. Znowu mamy problem czasu i efektu.
Jesli ktos ma ta komfortowa sytuacje ze zna sie na silnikach, ma dostep do dobrego taniego warsztatu i ma czas to moze sie w to bawic. 80% ludzi bedzie skazana na ASO. Niestety jak ja kupowalem moja F01 to tez liczylem, ze wszystko sam ogarne. Skonczylo sie na tym ze nawet na przeglad jezdze do ASO 130km bo nie mam gdzie zrobic.
I jedna uwaga. Nie wszystko w ASO jest drogie. Czasem sam sie dziwie. Za to jesli chodzi o jakosc czesci to akurat w BMW czesci z ASO sa o niebo lepszej jakosci niz zamienniki.
Witam jezdze 4 lata 730D 2007 jesli o osiagi to ja nie dryftuje ani nie pale gum ale jak wylacze wszystkie systemy to cztery pasy to za wasko . EKONOMIA super przy wartkiej jezdzie po miescie naprawde gas w podloge to okolo 10l-12l na 100 oszczednie to 8 -7 w lecie,a na autostradzie do 150km/h TO 6-6.5l/100 a przy 200km/h 7.5-8.5 l/100kh 200km/h -250km/h to 12l 13l testowane na trasie anglia -polska.