Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 54

W±tek: Awaryjnosc w normalnym starym automacie a steptronic'u?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010

Awaryjnosc w normalnym starym automacie a steptronic'u?

Witam. Nosze sie z zamiarem zakupu E38. Mam maly budzet i zastanawia mnie opcja 94-96r.Byly tam montowane automatyczne skrzynie starego typu. Czy ktos ma wiedze czy sa bardziej awaryjne niz steptronic, czy odwrotnie.
    Bede wdzieczny za wszelkie sugestie. Czy 750 mialy od poczatku produkcji steptronic?
    Dzieki
    RobRoy

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    E38 4.4 97' i E38 750iL 98' INDIVIDUAL
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez RobRoy
    Czy 750 mialy od poczatku produkcji steptronic?
    ''

Tego nie wiem na pewno. Jednak z tego co siê orientuje to steptronic dostêpny jest tylko w opcji, tzn nie by³ montowany seryjnie w ka¿dym aucie, a jedynie za dop³at±. Z drugiej strony, to w V12 wiele wyposa¿enia, które w ni¿szych wersjach jest opcj±, tam jest standardem. Tak¿e cholera wie...
    Tak czy inaczej nie s± to awaryjne skrzynie. Jednak wszystko zale¿y od prawid³owej eksploatacji. Je¶li kto¶ nie ma pojêcia o ASB (jak wiêkszo¶æ polaków), to przek³ada siê to na jej op³akany stan. Je¼dzi³em ju¿ wieloma samochodami z automatem i jako¶ nigdy nie mia³em problemów, ani remontów. Przede wszystkim nale¿y wymieniaæ olej w skrzyni (czego wiêkszo¶æ u¿ytkowników nie robi, bo "po co?" i "bo drogo") i to nie co 100ty¶ km (bo o takich szko³ach ju¿ s³ysza³em), tylko ¶rednio co 2 lata.
    Tak wiêc pierwsze pytanie jakie powiniene¶ zadaæ sprzedawcy to: "kiedy wymienia³ olej w asb?" (Poznasz po reakcji czy kiedykolwiek). Potem nale¿y siê przejechaæ i sprawdziæ czy zmienia biegi p³ynnie, bez szarpniêæ, czy siê nie "¶lizga" i nie "gubi".

Mam maly budzet i zastanawia mnie opcja 94-96r
    Co to znaczy ma³y bud¿et? Konkretnie ile masz? Pamiêtaj ¿e dobrej 5.4 tanio nie kupisz, podobnie jak 4.4 i 4.0d. Ciê¿ko jest w ogóle kupiæ przyzwoite 750. Wiem co¶ o tym, bo jak szuka³em auta dla siebie, to wybór pad³ na 5.4, lub 4.4. Obejrza³em ich naprawdê du¿o i niestety nie widzia³em takiego 750, które nie wymaga³o by, naprawdê sporych nak³adów finansowych, na doprowadzenie do przyzwoitego stanu. Wiem ¿e na allegro znajdziesz E38 z pocz±tku produkcji za 20ty¶, ale zastanów siê ile bêdziesz musia³ zainwestowaæ w takie auto aby nadawa³o siê do jazdy. Nie kupisz dobrej E38 za ma³e pieni±dze... to nie wykonalne. Poza tym je¶li masz ograniczony bud¿et to jak pó¼niej chcesz utrzymaæ takie auto? Nie mówiê ju¿ o spalaniu (gaz na pojedynczym wtrysku nie daje rady, a w V12 ¿adna instalacja LPG nie bêdzie dobra (dopiero pojawiaj± siê pierwsze instalacje pod V12 i kosztuj± od 8ty¶ w górê) i ubezpieczeniu, ale o pó¼niejszej eksploatacji. Osobi¶cie radzi³ bym Ci poszukaæ s³abszej wersji silnikowej i z pó¼niejszych lat. Jednak aby¶ by³ zadowolony z zakupu musisz mieæ odpowiednie ¶rodki na jego zakup i przynajmniej z 1,5ty¶ na pakiet startowy. Z dobrego serca radzê Ci omijaæ "OKAZJE".

Vip Vip Awatar dealer25
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e66 750Li
    Sk±d
    Wa³cz
    dok³adnie kolega ginspirations ma racje OKAZJA!!!FULL OPCJA!!!! omijaæ z daleka. Ja taka okazje z full opcja kupi³em i nawet nie pisze ile musia³em kasy w³o¿yæ.....

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Bytom
    ¿eby kupiæ dobre auto trzeba du¿o jezdziæ i cierpliwie szukaæ :/

Warto jest daæ za dany rocznik wiêcej ni¿ cena rynkowa...

sam jak na pocz±tku szuka³em swojej e38 mia³em braæ 740 z 94r za chyba 20ty¶ z³...

a Skoñczy³o sie tak ¿e da³em 26ty¶ za 728iA z 98r i jestem zadowolony ;)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    Nie chodzi o to czy mnie stac na utrzymanie. Stac mnie na utrzymanie M5 E34, E30 Cabrio i Corvette C4,. Potrzebuje kupic teraz/zaraz E38 i mam ochnascie tysiecy. Moge sie bawic w doprowadzanie do porzadku jakis czas, Nie moge czekac dluzej z zakupem.M5 jezdzi moia zona ( bo to jej ulubione auto) a ja zostalem z dwoma 'letnimi 'autami. Sprzedalem przed swietami E32 z mysla ze bede mial ok 30 ty na E38. Niestety , mialem niespodziewane investy i skurczyl mi sie budzet. Nie kupuje aut , na ktorych utrzymanie mnie nie stac. Od 12 lat jezdze BMW, majac zawsze min 2 na stanie...
    RobRoy

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Bytom
    RobRoy, z M5 zapraszam na bmw5er.pl :D

a co do porównania tych skrzyñ to je¿eli chodzi o awaryjno¶æ to nie wiem... Ale je¿eli chodzi o sam± prace i jako¶æ zmiany biegów to nie odczu³em ¿adnej ró¿nicy...

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    E38 4.4 97' i E38 750iL 98' INDIVIDUAL
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez djB_M_W
    Ale je¿eli chodzi o sam± prace i jako¶æ zmiany biegów to nie odczu³em ¿adnej ró¿nicy...
    No tego bym nie powiedzia³. Steptronic w trybie auto chodzi inaczej jak zwyk³y automat. Mam porównanie bo znajomy je¼dzie 3,5 ze zwyk³ym automatem.

Potrzebuje kupic teraz/zaraz E38 i mam ochnascie tysiecy
    To ¿yczê powodzenia. Nie widzia³em tak tanich E38. Je¶li masz czas na doprowadzenie auta do odpowiedniego stanu to ok, ale po co wyrzucaæ w b³oto pieni±dze, na naprawianie "wszystkiego" po poprzednim w³a¶cicielu. Za takie pieni±dze nie znajdziesz auta które nie by³o walone, które nie ma przekrêconego piêæ razy licznika itd. Wybór nale¿y do Ciebie, ale skoro pytasz nas o zdanie, to licz siê z takimi reakcjami.
    Wyobra¿asz sobie, aby który¶ z nas, sprzeda³ Ci swojej E38, za takie nêdzne pieni±dze? Na dobre 4.0d, 4.4, czy 5.4 to potrzebujesz, blisko dwa razy tyle ile masz.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    Tanie i dobre to jest wino za 3,5z³, dlaczego? Bo jest tanie i dobre hehe. A tak na serio to nie widzialem taniego i dobrego BMW.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Leon740i
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    740iA m62b44
    Sk±d
    Z±bki
    To ¿yczê powodzenia. Nie widzia³em tak tanich E38. Je¶li masz czas na doprowadzenie auta do odpowiedniego stanu to ok, ale po co wyrzucaæ w b³oto pieni±dze, na naprawianie "wszystkiego" po poprzednim w³a¶cicielu. Za takie pieni±dze nie znajdziesz auta które nie by³o walone, które nie ma przekrêconego piêæ razy licznika itd. Wybór nale¿y do Ciebie, ale skoro pytasz nas o zdanie, to licz siê z takimi reakcjami.
    Wyobra¿asz sobie, aby który¶ z nas, sprzeda³ Ci swojej E38, za takie nêdzne pieni±dze? Na dobre 4.0d, 4.4, czy 5.4 to potrzebujesz, blisko dwa razy tyle ile masz.[/quote]

Przestancie powtarzac takie glodne kawalki ze nie znajdzie okazji w dobrej cenie i dobrym stanie, po to kazdy z nas przeglada oferty zeby trafic cos dobrego w dobrej cenie. (maslo maslane :D )
    Ja na swoje BMW trafilem przypadkiem mozna powiedziec i wychaczylem sztuke w naprawde dobrym stanie i napewno nie bita i nie krecony licznik a zdziwil bys sie jakie pieniadze zaplacilem...

I znów zaczyna siê OT. Panowie!! Proszê trzymaæ siê tematu....

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •