Zbiorniczek wyrownawczy
Zawsze w koncu pęka - typowa usterka. Jak nie masz szczescia to eksplozja i wyciek totalny. U mnie ciężko było.zdiagnozować bo gdzieś się zrobiła u dołu mała dziorka co sikala dopiero pod ciśnieniem. Oryginał jakieś 200zl, tu bym nie oszczedzal. U mnie i tak wytrzymał wyjątkowo długo bo z 6-7 lat.
Wąż główny chłodzenia
Ten gruby na około 4cm średnicy z.przodu silnika. Też "pada" zwykle najpierw pecznieje i nadpekuje. Wtedy koniecznie szybko trzeba wymienić.
Pompa wody
Nie można bagatelizować nawet kropli płynu chłodniczego pod autem. To co kolega napisał o luzach na wiatraku wisko święta prawda. Czasem jeszcze słychać świszczacy pasek klinowy. Nie można zbagatelizowac objawy. Ja co prawda nie miałem czasu, bo zobaczyłem krople na parkingu w pracy, potem zaswiszczal pasek w drodze powrotnej do domu, otworzyłem okno żeby posłuchać czy w moim aucie czy obok i zaraz buchnela woda na szybę przednia, zerwało pasek, straciłem wspomaganie, zgasł silnik . Sytuacja na drodze bardzo niebezpieczna.
Wiatrak plastikowy od wisco
Podobno warto wymieniać razem z visco. Sam widziałem e38 w którym się rozsypal. Oczywiście podobnie jak powyżej - zerwany pasek, brak wspomagania. Do tego maska do wymiany, bo pognieciona od spodu aż na zewnątrz.
Mały wężyk wody przy alternatorze, gumowe kolanko 3x3cm?
Dotyczy aut z alternatorem chłodzony woda.
Też czasem popuszcza a o nim zapominamy. Warto wymienić przy okazji. Alternator ma też duży oring. Jego też wymieniamy.
Elektrozawory
Tego problemu jeszcze nie miałem, ale to podobno też standardowa usterka.