Witam, potrzebuję pomocy... skrzynia zaczęła pracować w trybie awaryjnym, nie przerzuca biegów ma tylko trójkę, na tiptroniku tak samo. Skrzynia do wymiany czy może jakaś pierdoła ? na komputerze nie wyszły żadne błedy...
Witam, potrzebuję pomocy... skrzynia zaczęła pracować w trybie awaryjnym, nie przerzuca biegów ma tylko trójkę, na tiptroniku tak samo. Skrzynia do wymiany czy może jakaś pierdoła ? na komputerze nie wyszły żadne błedy...
OLEJ Sprawdzałeś?????????????
Mnie podczas najeżdżania na wysoki najazdowy kanał nie miała siły wiecheć. Jak u Ciebie tryb getriebeschaden. Do mechanika i dolał chyba 1L oleju. Jak ręką odjął.
Moze nie będzie tragedii .
Miałeś wypadek komunikacyjny pomogę uzyskać odszkodowanie 608730700 EuCO
Olej był wymieniany 2 miechy temu, filtr też nowy... W aucie na komputerze z też żadnego komunikatu.
Po co było ruszać ten olej? Podstawowa zasada jeśli chodzi o automaty w BMW => Jest dobrze - to nie rusz, bo popsujesz! ;) Większość tematów na forum dotycząca problemów z automatami w BMW zaczyna się od frazy "Po zmianie oleju....." Automaty w BMW są pancerne i nie do zdarcia, dopóki ktoś nie chce przedobrzyć... Jeśli skrzynia pracuje w trybie awaryjnym z przyczyny niezależnej od niej samej, to powinien się pokazać błąd, jak np przy walniętych czujnikach ABS przez które skrzynia głupieje - podepnij pod kompa i zobacz ... jak nic nie pokaże, to jedź do magika od skrzyń niech radzi, sam raczej nic nie naprawisz.
Ostatnio edytowane przez BsijZabsij ; 25-01-2015 o 19:04
Obecnie E38 728i 1995 manual, dunkelblau. Poprzednio E34 525tdsA 1992, granitsilber-metalic.
Moje autko: http://7er.pl/showthread.php/33145-W...151#post395151
U mnie po zmianie oleju nadal dobrze. Jeżeli komuś klękła po zmianie, to bez zmiany też by klękła. Legenda o nie zmienianiu oleju w skrzyni, jest tak samo durna, jak ta, że po 100tkm trzeba lać minerał, co by silnik uszczelnić.
Autor wątku niech zdiagnozuje i naprawi, bo po opisie błędu na pewno niczego się stąd nie dowie. Chyba, że mamy wróżkę tu.
Nie będę się kłócił ale znam wiele przypadków gdy skrzynia padła po wymianie oleju ,w tym jeden z autopsji, o dziesiątkach wątków na forach nawet nie wspomnę, także nie szufladkował bym tej teorii z historiami typu lanie minerału ;]
Obecnie E38 728i 1995 manual, dunkelblau. Poprzednio E34 525tdsA 1992, granitsilber-metalic.
Popieram, nigdy nie słyszałem, żeby skrzynia rozsypała się od zmiany oleju, jeżeli coś takiego zaobserwowałeś to znaczy, że była już uszkodzona. W silniku lepiej też w takim razie nie zmieniać bo się popsuje.
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...
Wiem, że znasz, bo takie są. Co nie zmienia faktu, że olej się zmienia na czas, a nie za późno. Producent skrzyń ZF zaleca zmianę, a że bmw nie zaleca... Cóż, im chyba najmniej zależy na długiej i bezawaryjnej eksploatacji.
Są i również przypadki wzorowej pracy skrzyni przy 800k przebiegu na fabrycznie zalanym oleju :D (np. mój znajomy w 528i e39...)
Ale nie ma sensu mędrkować i zaczynać niepotrzebnych dyskusji. Fakt jest taki, że kolega powinien zacząć od diagnozy auta kompem, i co do tego się zgadzamy :]