M62b44tu wychodził od września 1998. Wtedy był tez lifting. Silnik 2.8 jest bardzo dobrym silnikiem, tylko pytanie czy tobie odpowiada i nie znudzi sie szybko.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
M62b44tu wychodził od września 1998. Wtedy był tez lifting. Silnik 2.8 jest bardzo dobrym silnikiem, tylko pytanie czy tobie odpowiada i nie znudzi sie szybko.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
jak kto lubi mam teraz R6 2,5 TDS też lubię ten dźwięk ale jednak V8 bardziej mnie rajcuje ;]
Jak to jest z tym M62B44 to prawda że jest mniej awaryjny i nie ma takich bajerów jak M62B44TU czyli elektrycznych regulowań vanossa który sie ponoć szyko kończy?
Pytanie z innej bajki:
Jak zrobić/robi się delikatny i subtelny tzw. "negatyw" w 7er?
Na czym rzecz polega?
Ostatnio edytowane przez Husarz ; 25-01-2015 o 00:56
"awaryjny" to pojęcie względne. Ja bym wymianę vanosów traktował bardziej jako element eksploatacyjny aczkolwiek nie tani. silnik m62b44tu jest bardziej naszpikowany elektroniką, tzn. 4 sondy lambda, elektronicznie regulowane przepustnice, 2 czujniki wałków rozrządu i pewnie jeszcze kilka innych dodatkowych rzeczy względem b44. Natomiast negatywu nie zrobisz sobie sam bo przestawisz zbieżność. Do regulacji geometrii są 2 śruby- przy tulei pływającej i przy górnym aluminiowym wahaczu.
Nie wiem, czy wymianę vanosów można traktować w m62 jako czynność eksploatacyjną ;) Tego nie robisz raz na 50 ani na 100 tys. km ;) Zapewne zrobisz to raz w ciągu żywota auta i tą kwotę naprawy po prostu należy doliczyć do ceny zakupu praktycznie każdego BMW z M62TU ;) 4 lambdy to i w m52TU siedzą...
Ostatnio edytowane przez BsijZabsij ; 25-01-2015 o 13:47
Obecnie E38 728i 1995 manual, dunkelblau. Poprzednio E34 525tdsA 1992, granitsilber-metalic.
Moje autko: http://7er.pl/showthread.php/33145-W...151#post395151
no wszystko spoko tylko pytanie dotyczyło różnicy b44 a b44tu a w wersji bez vanosa są 2 sondy i mniej upierdliwej elektroniki. rozrząd w b44 też wieczny nie jest ale jednak się go wymienia co nie zmienia faktu, że duuuużo rzadziej jak vanosy. A czy wymiana raz w ciągu życia auta to bym polemizował, bo różne są przebiegi naszych e38. Jeden wymieni jak zaczną dawać oznaki zużycia i przychodzi czas na wymianę a drugi będzie jeździł aż silnik stanie. Obojętnie jakby nie porównywać tych dwóch silników to utrzymanie m62b44 będzie sporo tańsze jeżeli mają być w podobnym stanie technicznym.
koziol1102 to w takim razie kto zrobi negatywy?
Reansumując M62B44 ma mniej elektrycznych popierdółek i eksploatacja awaryjność będzie znacznie mniejsza niż TU
mówiąc, że nie zrobisz tego sam zakładam, że nie masz sprzętu do ustawiania zbieżności. Jedź do warsztatu na geometrię i powiedz minus ile chcesz tego negatywu i zrobią bez problemu.
http://www.marktplaats.nl/a/auto-s/b...reviousPage=lr
1000 zł opłaty, 1500 zł fele, 2000 zł na wymiany i masz polifta a śmierdziucha założysz jak na paliwo nie wydolisz.
Broń Masowego Wyprzedzania
jakie mają byc parametry negatywu żeby to zacnie wyglądało? ;)
I jeszcze jedno jak to jest z tymi wentylowanymi fotelami? Podgrzewane + wentylowane od razu czy trzeba znalezc fotele z takim wyposarzeniem?