Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 28

W±tek: Czarne ¶wiece

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e32 735i 91r
    Sk±d
    POLSKA

Post Czarne ¶wiece

Witam.
    Zak³adam nowy w±tek dotycz±cy starego problemu .
    Pacjent to M30B35 bmw e32 91r. Po zapaleniu (zimnego) auto chodzi jak traktor, ma problemy z wchodzeniem na obroty trzêsie ca³ym autem, wg mnie nienaturalnie mocno czuæ benzynê w spalinach. Im cieplejszy silnik objawy ustaj± a na LPG prawie ich brak. ¦wiece po wyczyszczeniu szybko robi± siê czarne. Poprzedni w³a¶ciciel twierdzi ze auto nagle zaczê³o kuleæ, zgas³o dwa razy na drodze i ju¿ siê nie poprawi³o ani nie pogorszy³o.
    Co zosta³o zrobione i sprawdzone:
    -wymieniony ³añcuch rozrz±du i sprawdzenie poprawno¶ci ustawienia rozrz±du
    -przep³ywka sprawdzona (³adnie przechodzi ca³y zakres) , czujnik temp. zasynagego pow. sprawdzony
    -czujnik temp cieczy sprawdzony
    -Wymieniona lambda na oryginaln± boscha
    -Pomiar kompresji na zimnym silniku 11.2 do 11,6
    -ci¶nienie paliwa po zapaleniu 3atm, po odpiêciu podci¶nienia od regulatora 3,4 (dziwne ale mam 2 regulatory i na obu jest tak samo)
    -kopó³ka, przewody, ¶wiece maj± rok
    -zdjêty kolektor dolotowy i sprawdzenie czy nie bierze lewego powietrza (wszystko spryskane samostartem)
    -silnik krokowy sprawny
    -ustawione zawory
    -wymieniony komputer
    -wtryski da³em do sprawdzenia i rzekomo s± ok
    -Pod³±czony pod komputer (DIS nie wywala b³êdów)

Macie jeszcze jakie¶ pomys³y co jest powodem ???

Pozdrawiam Krzysiek

Damian Vip Awatar vramzes
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    Sk±d
    BRALIN
    dziwne , ja jestem w³a¶nie 3 dni przed ustawieniem zaworów ( ewidentnie 3 lub 4 mocno klepie ) , jeszcze nic nie robi³em z moim problemem ( falowaniem ) bo jest bardzo ma³o s³yszalne a na wskazówce od obrotomierza ruch znikomy ale do tematu po odpaleniu ( im zimniej tym gorzej ) jest kilku krotne do¶æ spore zafalowanie obrotów od ok. 500-1200 ob/min i po chwili znacznie siê uspokaja

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Kubcikus
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e32 740iA / e38 740iA
    Sk±d
    Opole
    U mnie falowanie obrotów by³o spowodowane przycinaj±c± siê pomp± paliwa. Wiêc mo¿esz to u siebie sprawdziæ.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Zrobi³e¶ ju¿ wszystko, do g³owy przychodzi mi tylko uszkodzona wi±zka, na przyk³ad od czujnika temperatury w dolocie, albo od ilo¶ci powietrza z przep³ywomierza.
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e32 735i 91r
    Sk±d
    POLSKA
    Dziêki za zainteresowanie.
    Je¶li chodzi o wi±zkê to do tej pory sprawdzi³em pomiêdzy komputerem a przep³ywk± i wszystko ok. Zauwa¿y³em dzisiaj w dis'e ze napiêcie z przep³ywki na wolnych obrotach jest ok 0,7 V a przy dodawaniu gazu nie zwiêksza siê a trochê skacze. Tak powinno byæ?? (przep³ywka sprawdzona na sucho z podpiêt± bateri± 9V chodzi bardzo dobrze.. przechodzi od 0,3V do prawie 9V).
    Auto jak jest zimne na benzynie chodzi dos³ownie jak traktor jakby nie pali³ na wszystkie cylindry. Chyba kupie jeszcze nowe kable i ¶wiece bo ju¿ nie mam pomys³u.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e32 735i 91r
    Sk±d
    POLSKA
    Witam.
    Nadal walczê z moim traktorem na benzynê:)
    Oceñcie proszê czy ci¶nienie paliwa jest ok.
    Regulator z podpiêtym podci¶nieniem trzyma 3,0 bara a po odpiêciu ok 3,35. Po zgaszeniu ok 2,8.
    Czy te warto¶ci s± poprawne??
    Za³±czam film.

https://www.youtube.com/watch?v=eNem...ature=youtu.be

Pozdrawiam Krzysiek

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e32 735i 91r
    Sk±d
    POLSKA
    Nikt nie wie czy to s± prawid³owe warto¶ci??

Dodam jeszcze ¿e zostawi³em wpiêty manometr na jakie¶ 6 godzin i ci¶nienie spad³o do 1,5 bara. Zastanawia mnie czy jest mo¿liwe ze wtryski (rzekomo sprawdzone) nie trzymaj±, benzyna wlewa siê do kolektora a po zapaleniu chodzi jak traktor bo dodatkowo wypala to paliwo ?

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Warto¶ci s± poprawne, ale czemu silnik tak chodzi to nie mam zielonego pojêcia. Pewnie Youtube potêguje to wra¿enie. Wtryski s± pancerne I nawet jak przepuszczaj± to delikatnie, bo gdyby który¶ la³ non stop to by kula³ na ten cylinder I nie trzyma³oby tak ³adnie ci¶nienia na listwie.

Generalnie M30 do cichych silników nie nale¿y, ale ciê¿ko mi wiêcej powiedzieæ na odleg³o¶æ.

Co pokazuje lambda w DISie, bo jakby¶ j± ci±gle zalewa³ to lambda by utknê³a na jednej warto¶ci.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 24-02-2015 o 13:26
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e32 735i 91r
    Sk±d
    POLSKA
    Dziêki za pomoc w szukaniu problemu.
    Podpi±³em auto pd kompa i sprawa lambdy wygl±da nastêpuj±co. (sprawdzi³em równie¿ po³±czenie lambda dme)
    Przed zapaleniem silnika w disie pokazywa³o 0,451 v
    po zapaleniu zaczê³o spadaæ . Po chwili by³o 0,140 v nastêpnie 0,121v.

je¿eli lambda pokazuje dobrze to ju¿ nie mam wiêcej pomys³ów..

pozdrawiam Krzysiek

Trochê poczyta³em i wydaje mi siê ze mieszanka jest zbyt uboga ale dziwne ze auto najgorzej chodzi zaraz po zapaleniu (0,451 v) a im bardziej spada napiêcie na sondzie tym chodzi lepiej...
    (tak jakby na ubogiej mieszance chodzi³ lepiej) nic ju¿ z tego nie rozumiem...
    Ostatnio edytowane przez krzycholina ; 26-02-2015 o 16:59

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Lamda powinna lataæ od 0.1,0.2 do maksa 0.8 do 0.9 i tak w kó³ko taka histereza. Je¿eli tak utyka na zbyt ubogo, to by t³umaczy³o dlaczego go zalewa. Sonda uniwersalna Boscha do e32 kosztuje 180 PLN, kup i podmieñ.
    Je¿eli masz zapach nieprzepalonego paliwa to znaczy, ¿e jest bogato, a sonda uwa¿a, ¿e ubogo i wprowadza silnik w stan nieprawid³owy. Je¿eli sonda pokazywa³aby na ubogo, a u Ciebie nie by³o by zapachu paliwa to wtedy by¶my szukali dalej:)

Mo¿esz j± te¿ odpi±æ na próbê zupe³nie, wykasowaæ pamiêæ kompa od³±czaj±c aku i powinien normalnie zapaliæ na warto¶ciach u¶rednionych z kompa.

Wydaje mi siê, ¿e to jest dobry trop...
    pozdrawiam Bartek

Podobne w±tki

1. ¦wiece m62b35
    Przez Kazikm3 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 10-03-2014, 22:05
  2. mokre ¶wiece
    Przez kosaaro w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 06-11-2011, 18:39
  3. Jakie ¶wiece