Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 21

W±tek: Audio w E32 kilka pytañ....

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    525tds chip touring e32 M30B35
    Sk±d
    Nadarzyn

Audio w E32 kilka pytañ....

Witam. Panowie mam kilka pytañ odno¶nie nag³o¶nienia w e32.... zacznê od pytañ w punktach

1 Jaka jest max g³êboko¶æ g³o¶ników przednich w fabrycznych miejscach? (domyslam siê ¿e te w nogach to 13cm)
    2 Czy w tylnej pó³ce wk³ada³ kto¶ 16cm zamiast 13cm? Jakie rozwi±zanie? dystans od spodu? pomiêdzy blach± a pó³k± tyln±? ma wygl±daæ jak ori
    3 Jak jest z subwoofer-em? Ciê¿ko ma z przebiciem siê przez wyg³uszenia? kto mia³ sub? jaki? i pod jakim piecem?

Potrzebujê odpowiedzi na te pytania bowiem mam ju¿ trochê sprzêtu na stanie i trzeba by go w koñcu zamontowaæ.... Radio to kenwood KDC-8531 G³o¶niki 13cm Sinuslive SL13 (nie myliæ z SLW) 16cm mam 2 zestawy odseparowane Caliber CCE6 Evo i Phonocar Hi-tech (wspomniane g³o¶niki wszystko nowe w pude³kach) oraz uzywane Hertz HS165 i zale¿y mi aby je daæ z ty³u w pó³kê bowiem jest to bardzo mocny woofer a w³a¶ciwie subbas 16cm który uzupe³nia³ by mi pasmo.... Sub to Rockford RFR HX2 12 cali strojony na 36-38HZ 4ro calowa cewka 1KW RMS. Wzmaki to Alpine 3549 2x100RMS Concord CA100.2 ponad 100RMS na kana³ (dwukana³ówka z mierzon± moca ponad 100RMS) i na sub Ground Zero GZHA2350X 750-800RMS 4 ohm i ponad 1kw 2 ohm (w pomiarach takie moce na mostku) kable 20mm2 ale aku pod kanap± wiêc styknie jak nie to dam pod sub 35mm2. Aku Bosch S5 100Ah. Do ciêcia hertz-a mam zwrotnicê aktywn± ALPINE z p³ynn± regulacj± ciêcia wiêc albo typowy subbas albo woofer z niego mogê zrobiæ (za pomoc± ciêcia t± zwrotk±)

Proszê o odpowiedzi na moje 3 pytania i ewentualne sugestie jak siê zabraæ do tego.....

P.S.

pisa³em o uzupe³nianiu pasma hertz-ami bowiem nie zawsze sub bêdzie ze mn± je¼dzi³ (wakacje itd)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Kecaj
    Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    E32 730i M60B30 '94, E36 328i Coupe '95, E34 520i Touring '96
    Sk±d
    O¿arowice
    Ja mam tubê zaraz za plecami w kanapie, mam otwór na narty (worek wyci±gniêty) i s³ychaæ to s³abo w porównaniu z tym co siê dzieje jak jest otwarta klapa baga¿nika. Taki urok du¿ych aut, a dodatkowo przegroda z blachy. Gdyby by³a sk³adana kanapa, to zapewne lepiej by to by³o s³ychaæ. Ale ogólnie nie jest ¼le.
    A masz teraz fabryczne audio? Tzn. chodzi mi o g³o¶niki Nokia, bo w tylnej pó³ce mam jakie¶ zamienniki i gra to kijowo, a chce oryginalne, ¿eby ³adnie pasowa³o w otwory monta¿owe i nic nie trzeszcza³o jak teraz.

Nikt nie bêdzie mi mówi³, jak mam ¿yæ, bo nikt za mnie nie umrze.
    3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podzia³ami je¶li chodzi o marki.
    E32 730i V8 '94 Calypsorot Metallic

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar e32ma³y
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    E32&E36
    Sk±d
    Szwecja
    A Tak serio moje 10 g³o¶ników +skrzynia aktywna radio sony naprawde daj± fajny efekt:)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    Sk±d
    Nadarzyn
    panowie jakie to skrzynie? ¿ebym mia³ rozeznanie i jakie wzmacniacze do nich.... mam ewentualnie do dyspozycji jeszcze rockford fosgate T115D2 w skrzyni szczelinowej. bawie siê trochê audio i siê nazbiera³o tego kwestia tylko czy jest sens pchaæ suba czy sobie darowaæ. dlatego pyta³em odrazu kto co ma i jak to gra co chodzi o sub i piec no i jakie radio bo dobry sub i wzmak na kijowym radiu te¿ gra marnie.... jak ju¿ pisa³em kiedy¶ na 5er ca³e audio zagra tak jak najs³absze jego ogniwo.... pytam bo nie mam otworu na narty ma³o tego mam butlê po ca³ej szeroko¶ci która dodatkowo zapewne wyciszy :( tylko ¿e sub potê¿ny..... tak wiêc jest szansa

P.S.

radia sony s³abiutko graj±.... nie obra¿aj±c nikogo.... za jaki¶ cza sjak finanse pozwol± poszukam sobie becker-a.... pasuje do deski i gra godnie a ponadto podkre¶la trochê niskie rejestry mi pod HH i dub step jak znalaz³... kenio jest naturalny z kolei co te¿ ma swój urok....

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    O¿arowice
    Ja mam zwyk³e Alpine CDE120-RM, niestety bez sterowania osobnego wyj¶ciem do wzmacniacza.
    Tuba to Magnat Power Bull 300 i wzmacniacz Magnat Rave 440. Zmostkowane 2 kana³y, wiêc teoretycznie ok. 220W.

3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podzia³ami je¶li chodzi o marki.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    Sk±d
    Nadarzyn
    kecaj dlatego siê nie przebije...... ten magnat jak ma 100-120RMS to ¶wiat i ludzie.... na sedana to du¿o za ma³o.... rave to bardzo bud¿etowy piec do tego na tym radiu nic nie zagra dobrze mia³em to radio jako zastêpcze... na wakacjach pad³ mi kenio (taki jak mam teraz ponownie) i kupi³em na szybko w hipermarkecie wzpomniane alpine.... to co us³ysza³em po jego podpiêciu do auta to dramat... je¼dzi³ ze mn± miesi±c....

mój piecyk --> http://amp-performance.de/243-Ground...ZHA-2350X.html

mój sub http://www.youtube.com/watch?v=3ueQWfZXDws lub T1ka http://www.youtube.com/watch?v=khAZ6L1uMX0

taki zestaw ma u mnie pracowaæ

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar prezE32s
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    By³o 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Sk±d
    Chojnów
    Ja mia³em w E32 Bavaria C proffesional, chyba 10 albo 12 g³o¶ników, radio oryginalne wywali³em, zamontowa³em Alpine CDA 101rm, do tego wzmacniacz i skrzynka blaupunkt, i by³o super, nawet z oryginalnymi g³o¶nikami.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    Sk±d
    Nadarzyn
    mam trochê wy¿sze wymagania wobec tego albo nikt nie testowa³ tego alpine i wysokich modeli radii w jednym aucie jedno po drugim....

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    O¿arowice
    No mo¿e i tak, ale po otwarciu baga¿nika jest niebo a ziemia. A ¿e za darmo to nie ma co wybrzydzaæ :D . Radio kupi³em takie ¿eby pasowa³o pod kolor pod¶wietlenia w aucie, reszt± siê jako¶ specjalnie nie przejmowa³em, bo nie chcia³em wydaæ na nie fortuny.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    Sk±d
    Nadarzyn
    no ja te¿ fortuny nie wyda³em :) po otwarciu baga¿nika jest lepiej i s³ychaæ g³o¶niej bo subowi brakuje watów lub jest zbyt s³aby aby siê przebiæ. im mocniejszy sub tym lepiej siê przebije co nie do koñca ma zwi±zek z jego g³o¶no¶ci±.... zmienisz radio i bêdzie lepiej jak po tanio¶ci to polecam JVC KD-SH55r i serie 77 lub 99 (tylko ta ostatnia ma MP3) górna granica oko³o 200z³ za model z MP3. 55r mo¿na kupiæ w ³adnym stanie za 100-150z³ wiêc nie jest to fortuna w poprawi Ci siê jako¶æ d¼wiêku na 100% jak i sama gra sub-a. wracaj±c do tematu..... tylna pó³ka ori 13cm i wk³adanie 16cm.... kto¶ robi³? przeciera³ szlak? od góry ma byæ ori w bagaju mo¿e byæ rze¼ba... i tak trzeba bêdzie butlê jako¶ zabudowaæ a na niej (jest niska 32cm wiêc mam trochê miejsca pod pó³k±) zrobiæ p³ytê do której dam piecyki... wtedy nic nie bêdzie lataæ po bagaju (kable) a ponadto nic nie uszkodze baga¿ami. w pionowej ¶ciance nad butl± terminal g³o¶nikowy aby mo¿na by³o odpi±æ suba bez odpinania z pieca i rozbierania ¶cianki.... ju¿ to widzê tylko kaski brak puki co....

P.S.

ZAPOMNIA£EM!! czy trójk±ciki przy lusterkach z wysokotonówkami z e34 pasuj± do e32? bo mam i mo¿e bym je wykorzysta³ tzn mia³em taki zamiar :D

Podobne w±tki

1. Kilka pytañ odno¶nie e32
    Przez benyhp w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 03-02-2011, 22:40
  2. [ pozostale] Kilka pytañ odno¶nie e32:)
    Przez dati w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 65
    Ostatni post / autor: 30-08-2010, 22:48
  3. E32 730i Kilka pytañ
    Przez BUMMER w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 03-05-2010, 15:14
  4. [ pozostale] Kilka pytañ odno¶nie E32
    Przez Rapik w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 29-01-2009, 14:38
  5. Chcê kupiæ E32 - kilka pytañ