Jakiś czas temu badałem temat, bo sam się zastanawiam nad a6 do codziennej jazdy. Pytałem też mechaników o ten model i silnik 2.4 - wiadomo pod gaz. Bardzo dobrze go oceniali - mało awaryjny, prosty. Gazownicy również pozytywnie. Dokładnie zgadzam się z przedmówcą, silnik 2.4 dużo prostszy niż 2.8 (FSI), więc i tańszy w serwisowaniu. Co do multitronic, to rzeczywiście się sypią. Ponadto jest bezstopniowa i nie każdy lubi jazdę ala tramwaj. Ale przy silniku 2.4 spokojnie można znaleźć manual i mamy pancerne zestawienie silnika i skrzyni. Chyba, że napęd na 4 koła (bardzo wytrzymały) i skrzynia tiptronic ZF, która jest ponoć świetna (ale takie coś tyko w zestawieniu z większymi silnikami). Jeśli ktoś się uprze na 2.8 FSI, to brać wersję 220 konną, niewiele więcej pali, ale lepsze osiągi. Wnętrze, jak to audi - dobrze znosi upływ czasu i użytkowanie. Przy sprawdzaniu czujnikiem lakieru należy pamiętać, że maska i zdaje się, przednie błotniki są aluminiowe. Co mi się jeszcze podoba, w sumie szczegół, ale silnik 2.4 fajnie wygląda pod machą :-)