Tak - to wina przeplywomierzaZamieszczone przez bubu
Tak - to wina przeplywomierzaZamieszczone przez bubu
Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci
U mnie to nie wina przepływki :( Dale jest kłopot......
Może opisze co sprawidziłem:
- wydechy odkręcone,brak katów, pełna przepustowość spalin
- sondy działaja (juz)
- ciśnienie paliwa sprawdzone na listwie 3,5bara
- odma zmieniona
- cewki ok
- swiece ok
- wymieniony czujnik wału
- wymieniony czujnik wałka rozrządu
- sprawdzony łańcuch,idealnie na znakach,napięty,etc
- sprawdzone odpowietrzenie korby
- sprwadzone koło pasowe (całe) i punkt "0"
- posprawdzane przejcia na kablach
- odłączona całkowicie instalacja gazowa(dalej to samo)
Ogulnie auto ledwo co chodzi na benzynie, jedynie to na gazie jakoś daje rade....Pewnie zapomniałem co jeszcze było sprawdzane :medit:
DZiś jeszcze raz ściągałem kolektor ssący,pokrywy, oraz miske olejową, wszystko wygląda ładnie i nie ma się do czego przyczepić. Doszlismy do wniosku że coś się dzieje z zapłonem raz jest za wczesny a raz za późny :( :( :( Raz szczela w kolektor ssący a raz w wydech :( :( :( ogólnie świece są czarne... Jak to jest z tym zapłonem w m60?
Acha dziś jeszcze wymieniłem filtr paliwa i sprwadziłem pompe...i nic![]()
zaplon w M60 reguluje DME. To pewneZamieszczone przez przemek22
DME reguluje zaplon na podstawie czujnikow: polozenia walu, TPS na przepustnicy, walka rozrzadu (1-szy cylinder) i 4 czujnikow spalania stukowego. Te cztery pod ssacym. czy przeplywka - nie wiem. Sprawa do diagnozy
No własnie do diagnozy...byłem u kolesia ktory pracował 10lat jako elektryk w servisie bmw i nic nie wymyslił z elektryką, ogólnie to coś tam pomamroczył i rozjebał się na moim aucie, tzw. nie wiedział co powiedzieć![]()
i nic mu nie pomogły te wszystkie programy.
ta DME ,był też na stole rozbierany i przegląd wizualny robiony, oraz komputerowe diagnostyki...Tak ja pisalem czujnik położenienia wału jest nowy a ciągle wywala mi go..tzw jak chce zwiękrzyć obroty i odcinka np. przy obrotach 3750 "bład czujnika wału"Zamieszczone przez sylwek7
![]()
PS. może wiecie gdzie w Poznaniu jutro moge zajechać z moim problemem?
To gruba sprawa. Nie na doradzanie na forum. Chcialbym pomoc, ale to jakis gruby klopot. Podmieniales DME?
No ,nie tylko ja mam zagryche :( nie nie podmieniałem bo nie mam z kąd,chcielismy podmienić od kolegi z 750 ale inne wejsca :P ogolnie to juz podłanczaliśmy trzeci czujnik wału 100% sprawny z tej 750 i dalej to samo![]()
DME z M60 a z M73 to zupelnie inne kompy.
Nie tedy droga. Trzeba od 740 poszukac
Wiem że zupełnie inne, sorry ale już głupieje :hihi:Zamieszczone przez sylwek7