Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 26

W±tek: Witam z kolejn± siódemk±, tym razem przesiadka z E38 750i '97 na E65 730d 2005r. ;-)

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice

Post Witam z kolejn± siódemk±, tym razem przesiadka z E38 750i '97 na E65 730d 2005r. ;-)

Witajcie!

Jaki¶ czas temu sprzeda³em V12tkê, pewnie jeszcze pamiêtacie og³oszenie lub temat powitalny, przedliftowej Calypsorot z be¿owym ¶rodkiem i konturowymi siedzeniami. Zawsze z nostalgi± bêdê podchodzi³ do silnika M73 i je¶li tylko bêdzie mnie staæ na to, ¿eby takie E38 po prostu sta³o w gara¿u, na przeja¿d¿ki od czasu do czasu- na pewno jeszcze takie kupiê.

Ale teraz o czym¶ innym ;) Napali³em siê na E65 po lifcie "jak szczerbaty na suchary" i w koñcu uda³o siê co¶ upolowaæ. Jest to 730d z po³owy roku 2005, w kolorze Monacoblau, w miarê wyposa¿ona, chocia¿ i tak do³o¿y³bym co nieco ;) Auto ma wiêkszo¶æ bajerów, na które zwraca³em uwagê przy kupnie, czyli Dynamic Drive, Logic 7, Soft Close, automatyczn± klapê, shadowline, rolety. Jest w fabrycznym sportpakiecie, z czarnym ¶rodkiem i matowym, ciemnym drewnem. Do pe³ni szczê¶cia brakuje w zasadzie grzanych i wentylowanych komfortów- s± tylko grzane "sporty". Na upartego jeszcze wrzuci³bym czarn± podsufitówkê. Ale nad tym mo¿e popracujemy w tym roku...

Z historii: auto mia³o dwóch w³a¶cicieli, pierwszy cieszy³ siê nim do 2009r., drugi od 2009 do 2014. Do auta dosta³em fakturê zakupu w 2009r., auto mia³o wtedy tylko 61 tysiêcy km i taki przebieg jest tam wpisany. Jest te¿ sporo rachunków, najpierw serwisy w BMW, pó¼niej w niemieckim ATU- ostatnie naprawy w grudniu 2013r.- wymiana wszystkich hamulców, czujnika PDC i kilku pierdó³. Na ka¿dym rachunku wpisany przebieg, w chwili zakupu by³o realne 201000 km, jak na 3.0 diesla to dopiero rozgrzewka.

Ogólnie jestem pod wra¿eniem kultury pracy diesla 3.0 w poliftowym E65. Tato je¼dzi 730d z 2003r., silnik 218 HP i jest niestety g³o¶niejszy. Tutaj, je¿eli nie przekraczamy granicy oko³o 2200-2500 obrotów, nie poznamy w ¶rodku, ¿e jedziemy dieslem. Czemu nie benzyna? Bo nie mam tutaj mechaników, którzy ogarn± mi typowe dla silników N62 bol±czki, za du¿o nas kosztowa³o nerwów u¿eranie siê mechanikami przy naprawach M62TU, z E65 by³oby tylko gorzej.

Auto ma wgranego chipa przez poprzedniego w³a¶ciciela. Ostatnio jecha³em 255 i jeszcze powoli siê rozpêdza³a, wiêc budzik zamknie, starczy w zupe³no¶ci.

Jak to w ka¿dej 7, po zakupie trzeba by³o co nieco doprowadziæ do porz±dku. W chwili zakupu do wymiany na przegl±dzie wykaza³o: tuleje przednich wahaczy (te du¿e), cztery tuleje tylnych wahaczy H, jedna tuleja p³ywaj±ca, ¶wiece ¿arowe. I najgorsza sprawa, ciekn±ca turbina, któr± chcia³em ju¿ wysy³aæ do regeneracji. Ostatecznie okaza³o siê jednak (tutaj podziêkowania dla spostrzegawczego mechanika), ¿e to nie wina turbiny, tylko braku plastikowej wk³adki w odmie, któr± kiedy¶ kto¶ wyj±³ i zapomnia³ w³o¿yæ, st±d olej. Oprócz tych wszystkich czê¶ci, dodatkowo zmieni³em jeszcze dwa termostaty, dwie rolki, olej i wszystkie filtry, czyli auto przesz³o taki podstawowy serwis pozakupowy.

Z usterek, które mi na ten moment zosta³y i które chêtnie bym usun±³, ale jest za zimno, to:
    - nie dzia³aj±ca tylna roleta, nie chce siê z³o¿yæ, chocia¿ rusza siê o kilka milimetrów po naci¶niêciu przycisku
    - schodzi klar w rogu tylnego zderzaka, wiêc wiosn± trafi do malowania

W przysz³o¶ci chcia³bym jeszcze dokodowaæ kilka funkcji, np. automatyczne ¶wiat³a, bluetooth (bo nie dzia³a z innymi telefonami ni¿ ten z auta), wiosn± zmieniæ olej w skrzyni biegów.

Ogólnie frajda z jazdy nie do opisania, mimo, ¿e to w sumie prawie po³owê mniejszy silnik. Jednak moment obrotowy i sze¶ciobiegowy automat swoje robi±. Super sprawa to Dynamic Drive- ka¿demu polecam przejechaæ siê autem z t± opcj±- w zakrêtach auto wydaje siê byæ o kilkaset kg l¿ejsze.

Wrzucam trochê fotek z zewn±trz, ¶rodek poka¿ê jak go posprz±tam, bo nastuka³em ju¿ prawie 3 tysi±ce kilometrów i pasowa³oby go odkurzyæ i trochê pomachaæ szmatk± ;)

Pozdrawiam,
    £ukasz!

Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 03-01-2015 o 19:35

u¿ytkownik Awatar ADASIO
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    Sk±d
    SILESIA City
    W I T A M

Bardzo Mi³y Wozik :)
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW G£ÓWNYCH !!!

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    £ukasz, po 1. gratulujê zakupu, a po 2. ju¿ nie mogê doczekaæ siê porz±dnej sesji w piêknym s³oñcu. Kolor taki, ¿e na pewno bêdzie co wrzucaæ na fejsbukowy fanpejd¿ ;)

Vip Vip Awatar tomcad
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    E38 728 '96
    Sk±d
    Kraków
    Gratuluje, ty³ po lifcie jest zdecydowanie ³adniejszy :)
    E23 728 - E38 728 - E60 520d - E65 750i

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Arman
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    740d F01
    Sk±d
    Kraków
    Gratuluje zakupu :)

Jak z bezwypadkowoscia pojazdu? Mia³ jakie¶ szkody parkingowe chocia¿?

Vip Vip Awatar Dzuda
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E32 735i , G11 750i ; MB 560 SEC 88'
    Sk±d
    Sandomierz
    Auto bardzo ³adne...

Arman uwa¿am ze takie pytania do auta które ma 10 lat za sob± s± po prostu nie na miejscu...

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E23/E38/E65
    Sk±d
    DZG
    Blog
    1
    Gratulacje Lukasz !

Widze ze masz wiecej szczescia niz ja :)

Bardzo ladny kolor i juz po detalingu ...
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odno¶nie funkcjonowania forum, wspó³pracy ...
    Proszê o kontakt ze mn± .!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Arman
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    740d F01
    Sk±d
    Kraków
    Dok³adnie, nigdy bym takiego pytania nie zadal gdyby nie moje przykre do¶wiadczenie z przed kilku dni, podczas sprzedawania mojego auta klient stwierdzi³ ze go nie kupi (pomimo doskona³ego stanu technicznego) pe³nej historii serwisowej (sam by³ pod wielkim wra¿eniem stanu) tylko dlatego ze on szuka auta w pe³ni NIEDOTYKANEGO a mój niestety mia³ ma³± naprawê w prawym przednim b³otniku na rancie po szkodzie parkingowej, plus zosta³ po takiej samej naprawie prawy b³otnik (wgniecenie po szkodzie parkingowej rownie¿ na rancie) - mam po prostu uraz, stad tez pytam.

Sory za OT!

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Dziêki wszystkim! Skoro Dzuda chwali, a Adasio nie karci za brak wypasu, to chyba nie jest tak ¼le :D

Sebek, auto ju¿ takie kupi³em, dzisiaj po³o¿y³em tylko wosk- wygl±da na to, ¿e kto¶ przelecia³ je jak±¶ past± przed sprzeda¿±, bo rys rzeczywi¶cie ma ma³o. Na szczê¶cie nie skoñczy³o siê to tak, jak w 90% przypadków, bo nie ma ¿adnych hologramów, robota zrobiona porz±dnie- polerk± dotknê je pewnie dopiero za kilka miesiêcy.

Arman, w aucie miernik pokazuje wype³nienie na tylnym prawym b³otniku, miêdzy rantem a tylnymi drzwiami, mniej wiêcej tam, gdzie b³otnik jest najwê¿szy. Ciê¿ko by³o to nawet wymacaæ miernikiem, bo wokó³ jest norma, a krawêd¼ super odtworzona. Dodatkowo, by³y cieniowane prawe tylne drzwi (pewnie od tego b³otnika) i malowany tylny zderzak, schodzi z niego klar w prawym rogu i muszê wiosn± siê tym zaj±æ. W³a¶ciciel mówi³ mi, ¿e by³a tam jaka¶ przygoda parkingowa i na to wygl±da. Drzwi idealnie zgrywaj± siê z b³otnikiem i nie widaæ, ¿eby dzia³o siê tam co¶ powa¿nego. Nie uda³o mi siê co prawda kupiæ auta takiego, jak poprzednia 750, która mimo 17tu lat mia³a wszystkie elementy (!) w pierwszym lakierze, ³±cznie z aluminiow± mask±. Nie mam kasy na nowe z salonu, to i wybrzydza³ z powodu takich napraw nie bêdê. Zreszt± nawet z salonu mo¿na auto po poprawkach lakierniczych kupiæ..
    Siostry E38 730d ma na przyk³ad ca³± now± pow³okê lakiernicz± po³o¿on±- poprzedni w³a¶ciciel mia³ autocasco, po meczu pod blokiem kibole porysowali mu ca³± siódemkê, posz³a kasa z ubezpieczalni i ca³e odmalowa³. Auto ma na ka¿dym elemencie 290-320 mikronów po przy³o¿eniu miernika, ¿adnej szpachli, lakier jak nowy, wiêc bez wahania kupili¶my. Auto proste, s± wszystkie os³ony, plastiki, wszystko tak jak byæ powinno, plus lakier jak w trzyletnim aucie, wiêc o co siê czepiaæ? Ludzie s± dziwni, auta je¿d¿±, maj± prawo mieæ poprawki lakiernicze, oby tylko poprawnie zrobione.

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna
    Autko SUPER, coraz bardziej podobaj± mi siê te felgi mimo i¿ s± to 19 wygl±daj± bardzo dobrze ;)

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Podobne w±tki

1. [E65/66] Kolejna 7 tym razem E65
    Przez WladcaE38 w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 06-10-2014, 21:20
  2. [E38] Witam tym razem z e38 :))
    Przez Miras w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 20-02-2014, 21:41
  3. [e38] witam ..tym razem V8
    Przez 7ka w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 242
    Ostatni post / autor: 27-12-2009, 08:59
  4. witam ponownie :) tym razem z samochodem E38 4,4
    Przez spinacz w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 26-01-2009, 11:20

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •