Witajcie!
Jaki¶ czas temu sprzeda³em V12tkê, pewnie jeszcze pamiêtacie og³oszenie lub temat powitalny, przedliftowej Calypsorot z be¿owym ¶rodkiem i konturowymi siedzeniami. Zawsze z nostalgi± bêdê podchodzi³ do silnika M73 i je¶li tylko bêdzie mnie staæ na to, ¿eby takie E38 po prostu sta³o w gara¿u, na przeja¿d¿ki od czasu do czasu- na pewno jeszcze takie kupiê.
Ale teraz o czym¶ innym ;) Napali³em siê na E65 po lifcie "jak szczerbaty na suchary" i w koñcu uda³o siê co¶ upolowaæ. Jest to 730d z po³owy roku 2005, w kolorze Monacoblau, w miarê wyposa¿ona, chocia¿ i tak do³o¿y³bym co nieco ;) Auto ma wiêkszo¶æ bajerów, na które zwraca³em uwagê przy kupnie, czyli Dynamic Drive, Logic 7, Soft Close, automatyczn± klapê, shadowline, rolety. Jest w fabrycznym sportpakiecie, z czarnym ¶rodkiem i matowym, ciemnym drewnem. Do pe³ni szczê¶cia brakuje w zasadzie grzanych i wentylowanych komfortów- s± tylko grzane "sporty". Na upartego jeszcze wrzuci³bym czarn± podsufitówkê. Ale nad tym mo¿e popracujemy w tym roku...
Z historii: auto mia³o dwóch w³a¶cicieli, pierwszy cieszy³ siê nim do 2009r., drugi od 2009 do 2014. Do auta dosta³em fakturê zakupu w 2009r., auto mia³o wtedy tylko 61 tysiêcy km i taki przebieg jest tam wpisany. Jest te¿ sporo rachunków, najpierw serwisy w BMW, pó¼niej w niemieckim ATU- ostatnie naprawy w grudniu 2013r.- wymiana wszystkich hamulców, czujnika PDC i kilku pierdó³. Na ka¿dym rachunku wpisany przebieg, w chwili zakupu by³o realne 201000 km, jak na 3.0 diesla to dopiero rozgrzewka.
Ogólnie jestem pod wra¿eniem kultury pracy diesla 3.0 w poliftowym E65. Tato je¼dzi 730d z 2003r., silnik 218 HP i jest niestety g³o¶niejszy. Tutaj, je¿eli nie przekraczamy granicy oko³o 2200-2500 obrotów, nie poznamy w ¶rodku, ¿e jedziemy dieslem. Czemu nie benzyna? Bo nie mam tutaj mechaników, którzy ogarn± mi typowe dla silników N62 bol±czki, za du¿o nas kosztowa³o nerwów u¿eranie siê mechanikami przy naprawach M62TU, z E65 by³oby tylko gorzej.
Auto ma wgranego chipa przez poprzedniego w³a¶ciciela. Ostatnio jecha³em 255 i jeszcze powoli siê rozpêdza³a, wiêc budzik zamknie, starczy w zupe³no¶ci.
Jak to w ka¿dej 7, po zakupie trzeba by³o co nieco doprowadziæ do porz±dku. W chwili zakupu do wymiany na przegl±dzie wykaza³o: tuleje przednich wahaczy (te du¿e), cztery tuleje tylnych wahaczy H, jedna tuleja p³ywaj±ca, ¶wiece ¿arowe. I najgorsza sprawa, ciekn±ca turbina, któr± chcia³em ju¿ wysy³aæ do regeneracji. Ostatecznie okaza³o siê jednak (tutaj podziêkowania dla spostrzegawczego mechanika), ¿e to nie wina turbiny, tylko braku plastikowej wk³adki w odmie, któr± kiedy¶ kto¶ wyj±³ i zapomnia³ w³o¿yæ, st±d olej. Oprócz tych wszystkich czê¶ci, dodatkowo zmieni³em jeszcze dwa termostaty, dwie rolki, olej i wszystkie filtry, czyli auto przesz³o taki podstawowy serwis pozakupowy.
Z usterek, które mi na ten moment zosta³y i które chêtnie bym usun±³, ale jest za zimno, to:
- nie dzia³aj±ca tylna roleta, nie chce siê z³o¿yæ, chocia¿ rusza siê o kilka milimetrów po naci¶niêciu przycisku
- schodzi klar w rogu tylnego zderzaka, wiêc wiosn± trafi do malowania
W przysz³o¶ci chcia³bym jeszcze dokodowaæ kilka funkcji, np. automatyczne ¶wiat³a, bluetooth (bo nie dzia³a z innymi telefonami ni¿ ten z auta), wiosn± zmieniæ olej w skrzyni biegów.
Ogólnie frajda z jazdy nie do opisania, mimo, ¿e to w sumie prawie po³owê mniejszy silnik. Jednak moment obrotowy i sze¶ciobiegowy automat swoje robi±. Super sprawa to Dynamic Drive- ka¿demu polecam przejechaæ siê autem z t± opcj±- w zakrêtach auto wydaje siê byæ o kilkaset kg l¿ejsze.
Wrzucam trochê fotek z zewn±trz, ¶rodek poka¿ê jak go posprz±tam, bo nastuka³em ju¿ prawie 3 tysi±ce kilometrów i pasowa³oby go odkurzyæ i trochê pomachaæ szmatk± ;)
Pozdrawiam,
£ukasz!
![]()

Odpowiedz z cytatem