Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 26

W±tek: Witam z kolejn± siódemk±, tym razem przesiadka z E38 750i '97 na E65 730d 2005r. ;-)

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    740i
    Sk±d
    PWR
    Po lifcie ju¿ tak nie przera¿a... Nie przepadam za E65, ale tu jest na prawdê ³adne ko³o, niez³y lakier no i ten lift. Nie ma biedy. Skrobnij kilka s³ów na temat porównania topowej E38 z niszow± E65? Pewnie wyciszenie, komfort - ale zarazem zwrotno¶æ i prowadzenie. Czy jest co¶ jeszcze? (spalanie, wiem...) Daj te¿ foto ¶rodka!

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice

Najbardziej niszowa w E65 jest 760, tak± nie je¼dzi³em nigdy, ale chyba o co innego Ci chodzi³o ;)

Ogólnie to auto na felgach 19 cali wydaje siê byæ du¿o sztywniejsze od E38 na 18tkach. Po pierwsze dlatego, ¿e ma Dynamic Drive i prowadzi siê w zakrêtach jak sporo mniejszy samochód, po drugie dlatego, ¿e mam sport pakiet, a co za tym idzie, fabryczne obni¿enie o 20 i 10 mm, o ile dobrze pamiêtam. W 750 urzekaj±ce by³o to, jak silnik reagowa³ na ka¿de mu¶niêcie gazu przy ruszaniu z miejsca. Po prostu w momencie dodania gazu od razu bezszelestnie wystrzeliwa³o Ciê do przodu, od 1000 obrotów. I je¶li nie chcia³e¶, ¿eby silnik by³o s³ychaæ, auto ¿wawo przy¶piesza³o zmieniaj±c biegi przy 2500 obrotów. Chcia³e¶ s³yszeæ- wtedy gaz bli¿ej pod³ogi i dopiero wtedy harmonijny d¼wiêk wkrêcaj±cej siê na wy¿sze obroty V12tki dochodzi³ do wnêtrza. ¯adne V8 jakim mia³em przyjemno¶æ prowadziæ w E38 tak nie je¼dzi³o, nawet S62 z M5, ten silnik mia³ zupe³nie inn± charakterystykê pracy, inn± kulturê (w sumie niewielk±, bo praca na wolnych obrotach nie by³a zachwycaj±ca). Co innego V12. Gdyby nie trafi³ siê zdecydowany kupiec, to bym j± zostawi³, mo¿e wrzuci³bym porz±dn± sekwencjê i cieszy³bym siê spalaniem na poziomie 17 litrów gazu, bo benzyny pali³a mi ¶rednio 14. W trasie na krajówce mo¿na by³o wykrêciæ 10/100, tylko cholernie ciê¿ko jechaæ tak spokojnie. Rozmawia³em nawet z nowym w³a¶cicielem kilka dni po zakupie i mówi³ mi, ¿e z Wawy do Bia³egostoku wysz³o mu spalanie 11/100. Tylko, ¿e wszystko musi byæ w takiej V12 sprawne, podstawa to sondy, katalizatory, kable, kopu³ki, ¶wiece, bo jak co¶ nie domaga, to szybko 20 na 100 zaczynasz przekraczaæ- wystarczy poczytaæ niektóre w±tki i spalania nieschodz±ce poni¿ej 20 litrów. U mnie sporo tych czê¶ci by³o wymienione w Niemczech, dlatego spala³a "tylko" tyle. Ale ile czasu by tak jeszcze by³o, gdybym wrzuci³ w ni± gaz i zacz±³ je¼dziæ ca³y czas, tego nie wiem.

Wiadomo, ¿e diesel wspomagany turbin± nie da takich wra¿eñ, chocia¿ i tak jest lepiej ni¿ w przedlifcie- tam zmienna geometria turbiny jest sterowana podci¶nieniowo, tutaj jest zintegrowany elektroniczny sterownik, który daje szybsz± reakcjê na gaz. W autostradowej je¼dzie nie mam zastrze¿eñ co do tego silnika- przejecha³em w miêdzyczasie kilkana¶cie tysiêcy km przedliftowym E65 3.0d, je¼dzi³em te¿ E38 3.0d, w trasy to bardzo fajny silnik, bo ci±gnie auto momentem obrotowym. Dla przyk³adu, jedziesz 160-180 po autostradzie, wyskakuje kto¶ na lewy pas, zwalniasz do 110-120, skrzynia nie redukuje, lub wrzuca 5 z 6, zaczynasz przy¶pieszaæ na pó³ gazu i jedziesz jak benzyn±. Dopiero wciskaj±c gaz do koñca benzyna odjedzie, bo zrobi redukcjê na 4-5 tysiêcy obrotów i wystrzeli do przodu, na 1/3- 1/2 gazu bêdzie jecha³a bardzo podobnie. Diesla wci¶niesz do koñca, zredukuje, ale wystrzeliæ jak benzyna nie wystrzeli (przy prêdko¶ciach autostradowych), tylko w miarê równomiernie bêdzie przy¶piesza³. Koniec koñcem i tak potrafi nie¼le to auto rozpêdziæ, tutaj jaki¶ polift dla przyk³adu: https://www.youtube.com/watch?v=N0ZtgTP6Ggg
    Nie ukrywam, ¿e chcia³bym te¿ posmakowaæ 4.8 V8 po lifcie, ale na to na razie nie s± gotowi mechanicy, których znam, a co za tym idzie, mój portfel ;) Buliæ za wszystko jak za zbo¿e u "znawców" BMW w okolicy, którzy czasem wiêcej popsuj±, ni¿ naprawi±, nie chcê.
    3.0d to na tyle popularny silnik, ¿e mechanik, do którego je¿d¿ê, ogarnia go bez problemu, a nawet nie sygnuje siê mianem specjalisty wy³±cznie od BMW, chocia¿ sporo beemek tam przyje¿d¿a.
    Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 04-01-2015 o 01:22

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna

mroova81, czy Ty co który¶ post pisaæ ¿e e65 Ci siê nie podoba czy po prostu zazdro¶æ doope ¶ciska??? Mi tez wiele aut sie nie podoba i zapewne wielu innych u¿ytkowników te¿ tak ma ale nikt tego tak nie komentuje co post jak Ty... Czytaæ siê tego nie chce... Co do serwisu 3.0 d to siê zgadzam , wiêkszo¶æ mechaników go ogarnia, podobnie jak z 3.0i.
    Ostatnio edytowane przez Jakub ; 04-01-2015 o 10:14

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    740i
    Sk±d
    PWR
    Jakub: nie podoba Ci siê, ¿e mi siê nie podoba? Ale przecie¿ napisa³em, ¿e tutaj jest ca³kiem nie ¼le! Zazdro¶æ? Po krótce tak: zazdroszczê mega wyciszenia, wyposa¿enia, przekozackich zegarów, foteli, zawieszenia, uk³adu kierowniczego etc. Ale awaryjno¶ci bêd±cej ponad wszelk± krytyk± i przede wszystkim wygl±du o którym nie bêdê siê szerzej rozpisywaæ, aby Ciê nie raniæ; absolutnie nie zazdroszczê.
    £ukasz - ¶wietne porównanie! Ale nie masz wra¿enia, ¿e E38 750i pomimo fenomenalnego do³u nie rozwija tej moc, tak jakby mo¿na siê tego spodziewaæ? Tzn, im dalej na obrotomierzu tym wiêksze rozczarowanie. Pewnie przez starego typu uk³ad zap³onowy i przede wszystkim technologiê 2zaworów. Poza tym z tego co ja je¼dzi³em autami z 5hp24 i 5hp30 mam wra¿enie, ¿e ta druga jest bardziej mulasta na pierwszych dwóch biegach. Macie takie wra¿enie?

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna
    Cytat Zamieszczone przez mroova81 Zobacz posta
    Jakub: nie podoba Ci siê, ¿e mi siê nie podoba?..... aby Ciê nie raniæ; absolutnie nie zazdroszczê.
    Odnosi³em siê tylko do kilku Twoich ostatnich postów w których notorycznie dawa³e¶ nam forumowiczom do zrozumienia ¿e 'CI SIÊ TO AUTO NIE PODOBA'- ju¿ o tym wiemy. Wcale mnie nie ranisz bo jedni s± mi³o¶nikami tico a inni sieny czy innego 7er-a tylko po co to powtarzaæ w kó³ko. ;)

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Mi praca V12tki ogólnie bardzo pasowa³a. To fakt, ¿e nie by³o rzeczywi¶cie momentu, w którym ona wyra¼nie lepiej przyspiesza³a w miarê narastania obrotów. Od startu równomiernie. Super spraw± by³o dokrêcanie na 4 biegu do 250 km/h, wiele krwi napsu³em na autostradach w³a¶cicielom aut za ponad 100 tysi, którzy chcieli wyprzedziæ, a nie mogli dogoniæ 17to letniej beemki ;) W S62 by³ na przyk³ad s³aby dó³, ale przy 4 tysi±cach obrotów auto wyrywa³o strasznie do przodu... My¶lê, ¿e takie M73 z czterema zaworami na cylinder to by³by silnik idealny, wystarczy popatrzeæ jak S600 W140 zawija, do 200 km/h od startu w 20 sekund...

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice

Dzisiaj po po³udniu znalaz³em trochê czasu na posprz±tanie wnêtrza. Kilka fot na szybko, bo robi³o siê ju¿ ciemno, a i temperatura na zewn±trz nie rozpieszcza³a...

Nastêpne zdjêcia pewnie wiosn±, jak bêdzie bardziej sprzyjaj±ca pogoda ;)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2013
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Sk±d
    Opolskie
    Wszystko super, tylko te fotele s± tak niewygodne, ze szkoda gadac.Opierasz cale plecy i glowe o zag³owek podczas prowadzenia auta?

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna
    Dok³adnie, nigdy bym nie pomy¶la³ ¿e te fotele w wersji sport nie s± ³amane...

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    G³owy nie opieram, w³a¶nie tego mi brakuje w porównaniu z komfortami w E65... W zasadzie to ca³y fotel jest ok, szczup³y jestem i ani nie narzekam, ¿e ciasno, ani ¿e twardo, bo jest w porz±dku, tylko mog³oby siê oparcie ³amaæ w po³owie, jak by³o np. w E38 w Kontursitze- tutaj ch³opaki z Bawarii siê nie przy³o¿yli. Jak bêdzie jaki¶ komplet niezniszczonych, wentylowanych komfortów, to pomy¶lê nad w³o¿eniem. Tylko do tego trzeba te¿ perforowane boczki i nak³adki na s³upek B z perforowan± skór±. O rozbebeszaniu ¶rodkowego tunelu po to, ¿eby wymieniæ przyciski steruj±ce, nie wspomnê. Czas poka¿e czy co¶ z tym wymodzê.

Podobne w±tki

1. [E65/66] Kolejna 7 tym razem E65
    Przez WladcaE38 w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 06-10-2014, 20:20
  2. [E38] Witam tym razem z e38 :))
    Przez Miras w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 20-02-2014, 20:41
  3. [e38] witam ..tym razem V8
    Przez 7ka w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 242
    Ostatni post / autor: 27-12-2009, 07:59
  4. witam ponownie :) tym razem z samochodem E38 4,4
    Przez spinacz w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 26-01-2009, 10:20

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •