Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Nawiew na szybę w E32

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    każdy moze robić jak chce, ja robie tak i tyle, kazdy ma guzik moze sobie wyłaczyć, w czym problem? ja nie widzie roznicy w mocy auta na klimie lub nie, a porównywac sprezarke z fabii do e32 to troche tez nie na miejscu. Tyle ze przez 7 lat troche sie naoglądałem tych auta i jak przyjezdza 4 letni focus z floty z przebiegiem 150tys gdzie przez ten czas nikt nie oszczedzal auta i paliwa to nie ma co robic przy "klimie", uklad pelny, wentylatory sprawne, nic nie smierdzi, nowa kabinówka fakturka i narazie, pozniej wpada rysio z klanu octavią ktory włacza raz na rok jak jedzie nad morze, uklad pusty lub 30& tego co ma byc, bardzo czesto tez nic nie dziala bo sprezarka taka "zastała" ze albo zrywa frez na sprzegiełku lub wentylatory stoja bo łożyska zgniły lub szczotki wiszą, a caly gaz spierdzielil przez pory w gumie na przewodach ktore powinny być uszczelnione i uelastycznione prze olej ktory spłyną na sam dół do sprezarki i po właczeniu az pasek piszczy bo nie jest ściśliwy jak gaz
    Ostatnio edytowane przez krzywy191 ; 05-01-2015 o 23:38

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Tak dla ścisłości dodam, że w e32 w M70 już był układ, który automatycznie odłączał sprężarkę powyżej 4 tyś obrotów. W M73 też jest taki feature, tylko inaczej sterowany. Może to Cię myli.
    pozdrawiam Bartek

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    nie tylko to, przy niższych temperaturach i przy klimie na "auto" potrafi właczac sie sprezarka na 2-3 sekundy, pozniej wyłaczyc na 10s i tak w kółko,

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    Dobrze napisane ttrol

Czyli co wykresu mocarnego v12 nie będzie??? I nie podniecam się swoim v8 po prostu masą czasu i kasy osiągnąłem taki efekt w 4.0 i ja podobnie jak ttrol odczuwam każde 50kg w aucie a Ty mi mówisz że klima nie ma na to wpływu. Co do fabii mój mechanik mówi to samo że ciągła praca tylko wykańcza sprężarki w tym modelu.

A tak w ogóle spróbuj pojeździć bez niej z miesiąc wtedy zobaczysz różnicę w mocy i spalaniu.

Ogółem w pewnych warunkach każde auto paruje ja mam obecnie na stanie vw amarok, Fabia i e32 i są momenty że każde z nich paruje a amarok i skoda to nowki

Doświadczony Użytkownik Awatar Martynka
    BMW
    735 iL
    Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I Zobacz posta

Ogółem w pewnych warunkach każde auto paruje ja mam obecnie na stanie vw amarok, Fabia i e32 i są momenty że każde z nich paruje a amarok i skoda to nowki
    I tutaj ja się włączę :)

Właśnie w takich momentach gdy szyby zaparują proponuję włączyć na chwilę obieg zamknięty i klimę, to najszybszy sposób na odparowani szyb, po chwili możesz znów przejść na zwykłe dla Ciebie ustawienia w panelu klimatronika :)
    Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    A tak w ogóle na zgodę ja nic nie mam do Ciebie chcesz miej klime non stop ok tylko nie twórz mitów że to na nic nie wpływa bo praw fizyki nie zmienisz i tylko o to mi chodziło

Zaawansowany Użytkownik Awatar biemdablju7
    BMW
    E65 730D M57TU
    No i cała zagadka parujących szyb się wyjaśniła. Panowie zboczyli ( akurat pasuje chyba do powyższego takie określenie :D ) drastycznie z tematu.

U mnie osobiście ani w jednym ani w drugim samochodzie, szyby nie parują, nie ważne czy jest zimno na dworze, czy dopiero co ruszyłem autem, czy też może pada deszcz. Mówie i o Omedze i o Czarnej, może po prostu, tak jak ktoś wczesniej napisał chodzi o szczelność auta? W czarnej mam podwójne szyby, co uważam jest dodatkowym plusem w tej kwestii chociaż by dlatego że na logike dwa razy dłużej trzyma ciepło ze środka i dwa razy wolniej się wychładza, więc może jest to dodatkowy atut, ale w omedze nie ma przeciez podwójnych a jest to samo. Klimy nie używam cały czas, w zasadzie to moze włącze ją raz na tydzień na jakiś czas jak nie zapomne, żeby trochę się pokręciła. Osobiście uważam za ciągłą jazdę na włączonej klimie za całkowicie bezsensowne i bezcelowe. Ale to akurat każdy może robić co uważa w swoim samochodzie, nie ma sensu się spierać w tej kwestii czy lepiej tak czy bez klimy.
    Moje 740i , 750i , 750i fl. , 750 iL, 730D http://7er.pl/showthread.php/34752-W...5%9B%C4%87-%29

Doświadczony Użytkownik Awatar Martynka
    BMW
    735 iL
    Czyli jak wyłączysz zimą czy w deszczu auto i w środku będziesz miał 4 człowieków to stojąc tak przez parę minut nie parują Ci szyby ?? Nie wierzę :P A wtedy przydaje się włączyć klimę na chwilę i szybko odparują.

Co do autora tematu, może masz wilgoć w samym układzie ?? Pocąca się nagrzewnica lub niedrożne odpływy.
    Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...

Zaawansowany Użytkownik Awatar biemdablju7
    BMW
    E65 730D M57TU
    Cytat Zamieszczone przez Martynka Zobacz posta
    Czyli jak wyłączysz zimą czy w deszczu auto i w środku będziesz miał 4 człowieków to stojąc tak przez parę minut nie parują Ci szyby ?? Nie wierzę :P A wtedy przydaje się włączyć klimę na chwilę i szybko odparują.
    Nie no w sytuacji gdy kilka głów zostaje w środku, a samochód stoi dłuższy czas to w końcu po jakimś czasie mgła zacznie się osadzać, ale nie dzieje się jakoś szybko wcale, wtedy, jesli nie ruszam jeszcze to wlaczam na chwile przewietrzanie i jest spokój.Klimy nie uzywam do tego celu raczej. Pisałem że w czasie jazdy nic nie paruje nawet jak wioze głowy z tyłu, a autor tematu mówił o sytuacji z parowaniem w czasie jazdy

Cytat Zamieszczone przez krzycholina Zobacz posta
    Podczas jazdy z normalnymi nawiewami szyba bardzo szybko zaczyna parować.
    podczas jazdy, nie wazne deszcze, snieg, mróz, wystarczy ze mam ustawiony zwykły nawiew na nagi i szybę, nawet na niskim biegu, to nic nie paruje
    Moje 740i , 750i , 750i fl. , 750 iL, 730D http://7er.pl/showthread.php/34752-W...5%9B%C4%87-%29

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    ...że się tak wtrącę.

Klimę mam sprawną, "od zawsze" włączoną "na wciąż", obieg ustawiony na zamknięty, a i tak zimą zdarza się, że boczne szyby lekko zaparują.