Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: [mechanika] Strza³y na benzynie?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Wroc³aw

[mechanika] Strza³y na benzynie?

witam!

Przejdê od razu do rzeczy, dzisiaj zdarzy³a mi siê dziwna rzecz podczas oglêdzin samochodu, chcia³em os³uchaæ silnik. Od jakiego¶ czasu auto nie pracuje idealnie na zimnym silniku szarpie telepie, ogólnie nie chodzi dobrze, dlatego pad³a decyzja zakupi³em ¶wiece, now± odmê i uszczelkê zaworów i uszczelkê pod miskê olejow± ,¿eby by³o od razu zmienione + trzeba zajrzeæ do pompy oleju (¶ruby), dzisiaj odpali³em autko po 18godzinach czyli ca³kowicie wystudzone, i 3 razy strzeli³o na benzynie. Nigdy wcze¶niej nie by³o takich objawów. Autko trochê gubi oleju dlatego te¿ chce zrobiæ od razu w/w operacje plus jeszcze uszczelniacze, dymi na bia³o normalnie, temperatura jest idealna, zachowanie na ciep³ym silniku te¿. Dlaczego autko mi strzeli³o na benzynie, czy to mo¿e byæ co¶ gro¼nego?? Potem poje¼dzi³em i nic siê nie dzia³o z³ego.. .

strza³y by³y delikatne ale jednak tak jakby strzela³a prosta instalacja gazowa.

p.s. auto ma instalacje sekwencyjn± ale nie by³o z ni± problemów, s± wymienione filtry i jest ustawiona.

p.s.2 auto mia³o robion± diagnostykê silnika jakie¶ 5tys temu i wszystko by³o idealnie.dolot jest szczelny.
    prosze o pomoc 8

aha jeszcze jedno strza³ mia³ miejsce po odpaleniu na zimny silniku na postoju na biegu P je¿eli to ma jakie¶ znaczenie.
    e32 v8 manual

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Wroc³aw
    dalej przygl±dam siê temu zjawisku,

miska zwalona, pompa oleju dokrêcona

nowe informacje z placu boju autko szarpie tylko na wolnych obrotach i tylko na BENZYNIE, na gazie chodzi idealnie (sekwencja) i teraz pytanie co to mo¿e byæ, to jest taki objaw ,¿e obroty s± za wolne i jakby gubi gar i telepie bud±, zegary siê przygaszaj±, na gazie nie wystêpuje ten objaw

objaw2. jak autko jest zimne i stanê na ¶wiat³ach to mam wra¿enie ,¿e wypluwa paliwa do ty³u nagromadzone i nie spalone i st±d te strza³

aha autem telepie te¿ na ciep³ym silniku, nie wiem czym to mo¿e byæ spowodowane liczê na jak±¶ pomoc.

poza tym autko pracuje w pe³nym zakresie obtotów

podejrzewam przep³ywomierz (nie wiem czy pracuje te¿ na gazie) ew. wtrysk
    benzyny?
    e32 v8 manual

przyczyn w tym silniku moze byc kilka:
    - odolejacz (separator oleju) + uszczekli pod kolektorem
    - cewki zaplonowe + zalane olejem swiece
    - uszkodzony przeplywomierz
    - za niskie cisnienie paliwa lub zuzyte/uszkodzone wtryskiwacze Pb

3 pierwsze raczej wykluczam, poniewaz na LPG piszesz ze jest OK, natomiast skupilbym sie na cisnieniu paliwa. Za niskie powoduje wlasnie prychanie pojedynczych cylindrow w kolektor.

Zbadaj cisnienie paliwa - przy silniku M60 powinno byc okolo 3,5 bara, przy dodaniu gazu 4.0

Przyczyn za niskiego cisnienia moze byc kilka, ale o tym pozniej - jesli sie okarze ze to paliwo ;)
    Powodzenia

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez sylwek7
    przyczyn w tym silniku moze byc kilka:
    - odolejacz (separator oleju) + uszczekli pod kolektorem
    - cewki zaplonowe + zalane olejem swiece
    - uszkodzony przeplywomierz
    - za niskie cisnienie paliwa lub zuzyte/uszkodzone wtryskiwacze Pb

3 pierwsze raczej wykluczam, poniewaz na LPG piszesz ze jest OK, natomiast skupilbym sie na cisnieniu paliwa. Za niskie powoduje wlasnie prychanie pojedynczych cylindrow w kolektor.

Zbadaj cisnienie paliwa - przy silniku M60 powinno byc okolo 3,5 bara, przy dodaniu gazu 4.0

Przyczyn za niskiego cisnienia moze byc kilka, ale o tym pozniej - jesli sie okarze ze to paliwo ;)
    Powodzenia
    1)separator bêdê zmienia³ na dniach
    2) cewki wizualnie wygl±daj± ok, ¶wiece nowe nie by³y jako¶ specjalnie ufajdane olejem
    3) trzeba sprawdziæ spróbuje odpi±æ
    4) tym siê muszê zaj±æ.

to wygl±da jakby autko nie mog³o sobie poradziæ z dobraniem mieszanki paliwo powietrze na postuju u siê przydusza³o i jak ju¿ jest krytyczny moment to wraca do wskazówka wraca do góry. silniczek krokowy sprawdzony bo ostatnio go czy¶ci³em..

dziêki za odpowied¼ :)
    e32 v8 manual

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    E32 730i M60B30 '92, E34 525iX M50B25 '92
    Sk±d
    okolice Krakowa
    Mat,

przy okazji - dzieki za wskazowki odnosnie krokowca - tez bede to robil ale sam nie wiem kiedy znajde czas...

Wyglada na to, ze mamy _identyczny_ problem. Tzn. nie wiem czy problem ale objawy TAK!

Ja z "eliminowanych" rzeczy zrobilem:
    - diagnostyka by Greg (jeszcze raz dzieki) - brak bledow
    - nowe swiece (~3tys. km temu)
    - odma (jakies 1tys. km temu)
    - reset DME (potem konfiguracja LPG)
    - przeglad (wymiana filtrow i regulacja LPG)
    - przeglad "normalny" z analiza spalin - bylo OK
    - nie czyscilem jeszcze silnika krokowego
    * nie znam stanu katalizatorow (ani tego czy to one czy tylko rury)

U mnie obserwacja dodatkowa jest jeszcze taka: wolne obroty sa za niskie.
    Mam wrazenie, ze pojawilo sie to po przegladzie LPG (bardzo niedawno) ale moze tez miec zwiazek z wiekszym mrozem... zobaczymy.
    U mnie na cieplym juz silniku (bo na calkiem zimnym sa niestabilne przez jakis czas) schodzi czesto ponizej 600.
    Powinno byc chyba ~650? Ja mam M62 wprawdzie...
    Co ciekawe - jak wlacze klime, oczywiscie obroty wzrastaja i wtedy jest stabilnie, tzn. lekkie odchylki obrotow sa (widoczne tylko na tescie nr7) ale wskazowka stoi w miejscu i plywanie jest nieodczuwalne, telepania nie czuc.
    Jak klime wlacze _zaraz_po_odpaleniu_ calkiem zimnego motoru - nie ma objawow negatywnych... Ot, zagadka....
    Mialem wrazenie, ze przy zatankowaniu auta powyzej 60L objaw telepania na zimnym tez nie wystepuje. Czy ilosc paliwa w baku = wplyw na cisnienie paliwa podawanego?

Najgorsze jest to, ze kompy nie pokazuja zadnych bledow...
    Pozdrawiam
    Gwozdziu
    ------------------------------------------------

czyli koledzy spodziewam sie, ze klopoty sprawia cisnienie paliwa.

testami sprawdz - Gwozdziu - przy niskim stanie paliwa jak sa napelnione komory. Idealnie jest wtedy, gdy lewa jest pusta, a w prawej jest jeszcze reszta. Test 6-ty wskazuje: lewa polowka/prawa polowka/suma (wartosci w litrach)

Cisnienie paliwa tylko manometrem

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Wroc³aw
    - diagnostyka by Greg (jeszcze raz dzieki) - diagnoza jakies 4000temu idealnie
    - nowe swiece (~3tys. km temu) - tez mam nowe
    - odma (jakies 1tys. km temu) - czekam na wymiane
    - przeglad (wymiana filtrow i regulacja LPG) - zrobione
    - przeglad "normalny" z analiza spalin - bylo OK - tez zrobione ok 4000temu idealnie
    - nie czyscilem jeszcze silnika krokowego- sproboj
    * nie znam stanu katalizatorow (ani tego czy to one czy tylko rury) - ja nie mam Ty chyba musisz bo z tego co wiem masz sondy przed i za katem tak¿e sprawd¼

u mnie jest zdecydowanie lepiej po wyczyszczeniu silniczka krokowego wiêc teraz wymieniê odmê przeczyszczê krokowca profilaktycznie po wymianie i my¶lê ,¿e bêdzie po problemie tak¿e bierz siê za niego
    e32 v8 manual

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •