Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 24

W±tek: Bmw e38 problem z geometri± kó³ ty³.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar sebekcenturion
    Do³±czy³
    Nov 2014
    BMW
    e38 730i
    Sk±d
    Olkusz

Post Bmw e38 problem z geometri± kó³ ty³.

Witam was koledzy. Mam pytanie mam do¶æ spory problem z geometri± tylnich kó³ w e38. Ale zaczniemy od pocz±tku. Zakupi³em samochód jaki¶ czas temu ale dopiero teraz siê zabra³em za robte ko³o tego. Problem wygl±da³ tak ¿e ci±gnie mi samochód w praw± strone pojecha³em na stacje diagnostyczn± i wysz³o ¿e tylnie ko³a s± skierowane w praw± strone. Pojecha³em od sprawdzonego mechanika który wie o co chodzi i po pod³±czeniu sprzêtu i próbie ustawienia zbierzno¶ci jak i k±ta pochylenia ko³a nie uda³a siê poniewa¿ ( jak t³umaczy³ mi mechanik) dosz³o do maxymalnego po³o¿enia i dalej siê nie da. a do prawid³owgo ustawienia brakuje jeszcze sporo. Z przodem nie ma problemu. t³umaczy³ mi to tym ¿e mo¿liwe ¿e kiedys np. by³o ude¿one w krawê¿nik i co¶ mog³o siê skrzywiæ. Od czego zacz±æ by naprawiæ ten problem bo my¶le ju¿ kupiæ kompletne zawieszenie na ty³. Dodam ¿e ¶cina mi opony od strony zewnêtrznej i prawe ko³o ucieka mi do³em na zewn±trz i nie da siê ju¿ tego skorygowaæ. I samochód dalej ci±gnie w prawo. Samochód nie by³ bity itp. Prosze o pomoc
    Ostatnio edytowane przez sebekcenturion ; 22-12-2014 o 20:07

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Sk±d
    Bielsko
    Cytat Zamieszczone przez sebekcenturion Zobacz posta
    Witam was koledzy. Mam pytanie mam do¶æ spory problem z geometri± tylnich kó³ w e38. Ale zaczniemy od pocz±tku. Zakupi³em samochód jaki¶ czas temu ale dopiero teraz siê zabra³em za robte ko³o tego. Problem wygl±da³ tak ¿e ci±gnie mi samochód w praw± strone pojecha³em na stacje diagnostyczn± i wysz³o ¿e tylnie ko³a s± skierowane w praw± strone. Pojecha³em od sprawdzonego mechanika który wie o co chodzi i po pod³±czeniu sprzêtu i próbie ustawienia zbierzno¶ci jak i k±ta pochylenia ko³a nie uda³a siê poniewa¿ ( jak t³umaczy³ mi mechanik) dosz³o do maxymalnego po³o¿enia i dalej siê nie da. a do prawid³owgo ustawienia brakuje jeszcze sporo. Z przodem nie ma problemu. t³umaczy³ mi to tym ¿e mo¿liwe ¿e kiedys np. by³o ude¿one w krawê¿nik i co¶ mog³o siê skrzywiæ. Od czego zacz±æ by naprawiæ ten problem bo my¶le ju¿ kupiæ kompletne zawieszenie na ty³. Dodam ¿e ¶cina mi opony od strony zewnêtrznej i prawe ko³o ucieka mi do³em na zewn±trz i nie da siê ju¿ tego skorygowaæ. I samochód dalej ci±gnie w prawo. Samochód nie by³ bity itp. Prosze o pomoc
    Zbyt du¿e luzy na zawieszeniu i tego nie ustawisz e 38 ma bardzo ma³± tolerancjê k±tów tak¿e w pierwszej kolejno¶ci powymieniaæ wahacze tuleje nowe mimo¶rody i wtedy ogarniesz temat pó³ ¶rodkami tego nie zrobisz zatkaæ uszy 1500z³ i bêdziesz uszczê¶liwiony

Do³±czy³
    Nov 2014
    BMW
    e38 730i
    Sk±d
    Olkusz
    Pien±dze nie graj± roli. Ale dziwne jest to ze by³em na 3 stacjach diagnostycznych i na ¿adnej nic nie pokaza³o. Chyba ¿e takie wspania³e "trzepaki" maja.

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Sk±d
    Bielsko
    a ¶cie¿k± diagnostyczn± siê nie przejmuj za ka¿dym razem jak wje¿dzam to niby ok dopiero jak bierze mnie na ¶cie¿kê dla ciê¿arówek daje dwa razy mocniej to wychodzi szyd³o z worka ja mia³em na jednym wahaczu wyczuwalny luz o na drugim minimalny wymieni³em jeden i efekt taki ¿e na nie wymienionym nie móg³ ustawiæ fabrycznych parametrów i trza by³o ogarn±æ drugi i dopiero wtedy posz³o na zielone

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Z do¶wiadczenia mogê Ci doradziæ ¿eby¶ lepiej rozebra³ tylne zawiecho i wtedy dopiero zobaczysz co jest do wymiany.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    740i e32 v8
    Sk±d
    opolskie
    Jak koledzy wy¿ej pisz±-do rozbiórki zawiecha. Obstawiam ¿e auto "proste" kupi³e¶ a nie po przygodach....

Do³±czy³
    Nov 2014
    BMW
    e38 730i
    Sk±d
    Olkusz
    Czyli nie bede sie rozdrabnia³ i kupie ca³e zawieche na ty³ plus sprê¿yny. A co tam mo¿e byæ jeszcze do wymiany oprócz tego co jest w zawieszeniu?? Jakiej¶ tuleje na belce mog± miêæ wp³yw na to ??

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    To nie tak.

Z tej aukcji z allegro nie potrzebujesz ³acznikow tych krótkich i pewnie jeszcze nie potrzebujesz tych dwóch elementów aluminiowo/stalowych ma³o kiedy sa do wymiany.

Druga sprawa po co chcesz wymieniaæ springi ? Jak chcesz robiæ wszystko to rób ,ale porz±dnie na dobrych cze¶ciach no i amorki wymieñ.

e38 jest niestety wymagaj±cym autem.

Do³±czy³
    Nov 2014
    BMW
    e38 730i
    Sk±d
    Olkusz
    Co do sprê¿yn do powiedziano mi ¿e sprê¿yny w jakim¶ tam stopniu maj± wp³yw na k±t pochylenia ko³a. Czy to jest prawda ?

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    To prawda ,ale jak masz stare seryjne , to nie ma to znaczenia.

Podobne w±tki

1. ¦ci±ga na prawo - problem z geometri± / k±tem WSZ
    Przez Przemo e32 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 04-07-2012, 21:21
  2. Dziwny problem : Wibracje tylnych kó³ !!!
    Przez Maniekk w dziale Felgi, opony, itp.
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 24-06-2009, 10:27

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •