i tym różni się chłodnica z auta z klimą od chłodnicy z auta bez klimy. tym czyli miejscem na czujnik.
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...
Twoja teoria jest całkiem sprzeczna z prawami fizyki,bo co jeśli nie temperatura jest czynnikiem rozszerzalności gazów płynów, to nie ma tematu.Czytając dalej Twojego posta (lub wujka googl)padłem na cyce
Czytaj to co wpisujesz na forum,i doradzaj raczej z doświadczenia a nie z tego co wyczytasz u wujka googl
Co do reszty czyli pomocniczego wentylatora to masz rację (albo tylko googl)
Pozdrawiam i życzę wesołych i oczytanych świąt
Ostatnio edytowane przez siudema ; 23-12-2014 o 13:06
Cyce u faceta nie brzmią dobrze, popracuj nad sobą.
Co do informacji to nie wspomagam się googlami w sprawach dla mnie oczywistych, związanych z wykształceniem oraz wykonywanym zawodem. A wracając do tematu to piszesz:
A przecież napisałem, że:
hmmm, jakbyś czytał ze zrozumieniem to zauważyłbyś więc, że teorii fizyki nie negowałem tylko wskazałem co jest w układzie mierzone, a jeżeli chodzi o układ klimatyzacji to jest to ciśnienie czynnika.
Całość mojego wywodu służyła tylko temu, żeby Ci pokazać, że to nie ja jestem w błędzie mówiąc, że elektryk też ma udział w kontroli temperatury silnika, lecz Ty pisząc, że elektryk jest tylko od klimy. Ale widzę, że nie załapałeś za to wolisz mnie obrażać negując moją wiedzę.
Poprę więc to co mówię schematem abyś mógł to zobaczyć:
Na schemacie powyżej masz dwa włączniki, jeden od ciśnienia w układzie klimy, druga od temperatury w układzie chłodzenia.
Na drugim schemacie widać co jest sterowane tymi włącznikami. Reszta jest w moim poprzednim wywodzie, ale mogę Ci opisać po kolei co i jak.
Ja również, i więcej samokrytyki.
Udajesz, że nie rozumiesz czy Ty tak naprawdę?? Dwa wyrazy wcześniej pada słowo sterowany i o sposób sterowania wentylatorem chodzi co masz pokazane na pierwszym schemacie. Żeby Ci to bardziej wyjaśnić powiem, że o ciśnienie chodzi nie temperaturę ponieważ ważną rolę w tym układzie odgrywa sprężarka.