Podzielę się obserwacjami które mogą pomóc innym w podobnej sytuacji.
Problem z ABS znów się pojawił, tym razem na drugim kole przednim i po wielu zmaganiach został rozwiązany przez elektryka. Przez to, że naprawy nie były odpowiednio dokumentowane, podejrzenia padały na sterownik, okablowanie itp. bo ile można się męczyć z przednią osią. Teraz już wiem, że na przestrzeni paru miesięcy nawaliły obydwa przednie - łącznie na przednią oś w tym czasie trafiło chyba 5 czujników - 3x Autolog, 1x ATE, 1x ori używany i to te dwa ostatnie rozwiązały problem. Mimo, że Autlog to najdroższy czujnik ABS dostępny w IC na przednią oś to działał różnie ale zawsze źle. Czasem wywalało jeden błąd na 500km który znikał po odczekaniu 15 minut a dwukrotnie błąd wywalał nowy dopiero co założony czujnik.
Wygląda więc na to, że niektóre auta albo modele są po prostu bardzo kapryśne. Elektroniki zwrócić się nie da, przynajmniej przy zakupie w IC, więc jeśli komuś wywali błąd czujnika to moim zdaniem lepiej od razu zamówić ATE niż wydawać pieniądze na coś, co może nie działać. Dodam też, że w IC przedni czujnik Boscha przez wieloletni już błąd w katalogu to tylny. Autlog to "najlepszy" jaki prowadzą dla tego modelu, przynajmniej przedlifta.
Jeszcze taka obserwacja odnośnie chińczyków. To chyba zależy bardziej od auta niż szczęścia - moje E38 jest piekielnie kapryśne jeśli chodzi o czujniki, na przestrzeni 5ciu lat miałem ich już wiele i tylko te najdroższe (Bosch/ATE/ori) działały jak należy. Natomiast do E36 nieświadom tego, że chiński czujnik ABS może oznaczać kłopoty kupiłem 3 lata temu komplet z Allegro za 160zł, czyli po 40zł każdy. Do dziś ani jednego błędu czujnika co statystycznie jest mało prawdopodobne biorąc pod uwagę przejścia w E38 z czujnikami nawet 4x droższymi. Czujniki pracują też w dużo cięższych warunkach chociażby przez temperaturę zwrotnic. Być może to jest właśnie to co piszesz doman, że trzeba wymienić wszystkie żeby to działało jak należy. A działa bardzo dobrze bo przez 3 lata większość hamowań auto zalicza na ABSie i nie ma problemów ze stabilnością albo blokowaniem kół przez nieprawidłowe odczytywanie impulsów.
Wnioski:
- Zaryzykować i wymienić wszystkie na krzaki
- Kupować tylko ATE/Bosch/BMW i nic innego

Odpowiedz z cytatem