Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: Uk³ad ch³odzenia-odpowietrzenie i pêkniêty w±¿

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 730i m30b30, e32 740iA 1993r
    Sk±d
    E³k

Uk³ad ch³odzenia-odpowietrzenie i pêkniêty w±¿

Witam serdecznie. Niestety co¶ ostatnio pecha mam do autka i znowu co¶ siê sta³o. a mianowicie. Po kilku mro¼nych nocach(poni¿ej - 20 stopni) jadaæ z rana by³o s³ychac piszczenie co chwile paska klinowego, chyba od pompy wody, pasek zmieniany 2 miesi±ce temu. Jad±c na drugi dzieñ znowu by³o s³ychaæ piszczenie po czym silnik dosta³ obci±¿enia, zwolni³ troche by³o to odczuwalne i za chwile wszystko wróci³o do normy. Jadaæ do domu zobaczy³em malutki dymek z pod maski. zatrzyma³em sie i zobaczy³em ¿e pomalutku leci p³yn przez wa¿ id±cy od pompy do termostatu. Temp. na wska¼nikach by³a o ok 2 mm w prawo od pionu i s³ab³o ogrzewanie. Wymieni³em dzisiaj wa¿ po czym wla³em p³ynu do zbiorniczka ok 2 litry wesz³o, po¶ciska³em wê¿e, nastêpnie zamkn±³em korek od zbiorniczka odpali³em silnik i czeka³em a¿ nagrzeje sie do otwarcia termostatu. Po rozgrzaniu wê¼e by³y miêkkie nadal odkrêci³em od obudowy ¶rubke do odpowietrzania. Na pocz±tku lecia³o powietrze z wod± po czym same powietrze tylko. Silnik pracowa³ dalej powtarza³em to lecz lecia³o tylko powietrze. Ze zbiorniczka p³ynu nie uby³o. w±¿ od pompy ten wymieniony te¿ miêkki. Jak to nalezy prawid³owo odpowietrzyæ? Tyle opinii ju¿ s³ysza³em ¿e nie wiem któa jest prawdziwa. Mo¿e pompa nie pompuje skoro ten wa¿ od pompy tez jest miêkki? Zdj±³em pasek od pompy sprawdza³em czy lekko sie obraca-chodzi p³ynnie i bez luzów, cichutko. Mo¿e kto¶ co¶ poradziæ? Autko stoi pod blokiem w ka¿dej chwil mogê i¶æ wypróbowaæ jaki¶ sposób. Temp zbli¿a³a sie do 3 kreski wy³±czy³em silnik, przestygnie znowu spróbuje. Dodam ¿e p³yn by³ sprawdzany zamarza w ponad -30 stopniach wiêc raczej zamar¼niêcie odpada i auto ma instalacje stag300

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    e38 4.4iLA, by³o e32 3.0 m60
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Sprawdzi³bym pompê wody mo¿e siê ³opatki urwa³y.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e36 325i
    Sk±d
    Jarocin
    Witam u mnie tak sie dzialo jak termostat sie zacinal na dzien dzisiejszy go wymontowalem i jest wszystko ok z tym ze troche dluzej sie dogrzewa teraz bez niego.
    podaczas odpowietrzania ustaw pokretla ogrzewania na maxa i wlacz lekko wentylatorej czesto sie o tym zapomina i sa problemy w odpowietrzeniu.
    Pozdro

skoro opor i piszczenie paska to stawiam na pompe wody.

zdemontuj i obejrzyj.

Zawsze mozesz jeszcze zrobic probe cisnieniowa - napompowac 1bar powyzej cisnienia atmosferycznego i obserwowac czy sa ubytki cisnienia, ale do tego potrzebna pompka z manometrem

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    szukam znów....
    Sk±d
    Wroc³aw
    dwa dni temu wymienia³em ten sam wa¿.
    Jednak zanim odpali³em auto zala³em p³ynu i uciska³em wszystkie przewody.
    Jak juz my¶la³em ¿e odpalê nagle poszed³ w zbiorniczku b±bel powietrza zassa³o ca³y p³yn i dola³em jeszcze dwa litry.
    Odpali³em auto i nic.... ogrzewanie chodzi od najni¿szej temperatury, nie przegrzewa siê,nic nie odpowietrza³em nie wiem czy mia³em farta z tym uciskaniem przewodów czy co.
    Mozliwe ¿e posz³a pompa wody skoro BMw ci siê lekko przegrzewa i nie daje ogrzewania..
    Latem na bank by siê przegrza³a....

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 730i m30b30, e32 740iA 1993r
    Sk±d
    E³k
    Wymieni³em wa¿, Odpowietrzy³em tak ¿e przed odpaleniem wla³em ile sie da z uciskaniem wê¿y itp. Odpali³em rozgrza³em do otwarcia termostatu i odkrêci³em odpowietrznik niestety nie chcia³o sie odpowietrzyæ. Temp. skoczy³a do 3 kreski wy³±czy³em silnik, spu¶ci³em poprzez odpowietrznik ci¶nienie z uk³adu na wy³±czonym silniku(p³ynu w zbiorniczku nie uby³o nic) po czym poszed³em do domu czekaj±c a¿ trochê ostygnie silnik. Nastêpnie przyszed³em i nie wiem w jaki sposób ale p³ynu w zbiorniczku nie by³o dola³em jeszcze ok 2,5 litra(w sumie 5) powtórzy³em odpowietrzanie i uda³o siê. Wskazówka stoi równo w pionie, czasami tylko wychyli sie ok 1mm w lewo. ogrzewanie dzia³a bardzo dobrze. Mo¿e pompa jest ok po prostu w±¿ ze staro¶ci pêk³. Przejecha³em ok 200km i nic sie nie dzieje.Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    szukam znów....
    Sk±d
    Wroc³aw
    objawy pêkniêtego akurat tego przewodu mia³em identyczne jak ty. Pisk paska co któr±¶ tam sekundê czyli tak jak wywala³o mi p³yn z pod opaski przewodu.
    Czyli co by nie by³o odpowietrzenie jest najwa¿niejsz± rzecz± w tym uk³adzie....
    Odpowietrzaæ i odpowietrzaæ.....
    Dobrze ¿e tak to siê u mnie i u Ciebie skoñczy³o...
    pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar MCGUMA
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 735i, e46 318, ex(e30 325i touring, e30 325i coupe, e30 318 sedan, )
    Sk±d
    Mielno/Koszalin
    Widzisz tak sie bemki nie odpowietrza.Jak masz jeszcze z nia problem to napisz,a ja Ci opisze jak to ma wygladac.
    :P

Pozdro
    Jest e32 7xx,E30 325i 24v swap na e30 335i :) i sprzedane :(

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    Cytat Zamieszczone przez MCGUMA
    Widzisz tak sie bemki nie odpowietrza.Jak masz jeszcze z nia problem to napisz,a ja Ci opisze jak to ma wygladac.
    :P

Pozdro
    A nie mo¿esz po prostu napisaæ jak to siê robi albo co zrobi³ ¼le zamiast niepotrzebnie klepaæ po pró¿nicy? Bêdzie informacja dla potomnych, którzy w przysz³o¶ci bêd± szukaæ czego¶ na forum...

Vip Vip
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    ex E32 735
    Sk±d
    Trzebinia

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów