Zacznê od tego, ¿e przeszuka³em chyba wszystkie tematy zwi±zane z uk³adem ogrzewania i klimatyzacji i takiego problemu nie znalaz³em.
Mam klimê automatyczn±, klimatyzacja dzia³a jak najbardziej (ch³odzi). Problem pojawi³ siê z ogrzewaniem. My¶la³em ¿e to elektrozawory, zregenerowa³em je, sprawdzi³em ¿e dzia³aj± wiêc to nie ten trop.
Na czym polega problem.
Strona kierowcy, nastawiam na 28stopni z kratek leci zimne powietrze, nastawiam 16 stopni leci ciep³e, tak jakby odwrotnie dzia³a³y pokrêt³a w panelu.
Strona pasa¿era, co bym nie ustawi³ leci ¶rednio ciep³e powietrze.
Nawiew na szyby dzia³a poprawnie, leci ciep³e powietrze z obu stron.
Mam dwa panele od klimy, na obu jest tak samo.
Elektrozawory ¶wie¿o zregenerowane, otwieraj± siê i zamykaj±. Napiêæ na pinach od wtyczki jeszcze nie sprawdza³em - zrobiê to na dniach.
Czy powodem w/w stanu mo¿e byæ sterownik ihka? Mo¿e jaki¶ brak masy? Zimne luty?
Jak prze³±czam na panelu przyciski to s³yszê jak siê klapki otwieraj± i zamykaj±. Zacina mi siê przeka¼nik w mieczu przez co ca³y czas chodzi mi wentylator, ale po zg³êbieniu tematów na forum wiem, ¿e miecz nie ma wp³ywu na temperatury. Ewentualnie mo¿e kto¶ wcze¶niej dobiera³ siê do wê¿y przy elektrozaworach? Przy regeneracji elektrozaworów pod³±czy³em jak by³o, a mo¿e jest to pomylone jako¶ i np w±¿ od dodatkowej pompki wody jest pod³±czony pod wyj¶cie elektrozaworu i na odwrót? Powiem szczerze, ¿e nie wiem jak to rozgry¼æ, mia³em nadzieje ¿e problem rozwi±¿e siê przy regeneracji elektrozaworów, a tu dalej jest tak jak by³o. Wiem, ¿e powinienem najpierw sprawdziæ napiêcia na kostce od elektrozaworów i ich zale¿no¶æ przy krêceniu pokrêt³ami temperatury, ale jak wyjdzie ¿e jest dobrze, to co dalej?
Je¿eli mimo wszystko zdublowa³em temat to przepraszam.