Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: Dziwna sprawa z regulacj± temperatury nawiewu. Dzia³a na odwrót.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    E32 M60B30 94r
    Sk±d
    Legionowo

Post Dziwna sprawa z regulacj± temperatury nawiewu. Dzia³a na odwrót.

Zacznê od tego, ¿e przeszuka³em chyba wszystkie tematy zwi±zane z uk³adem ogrzewania i klimatyzacji i takiego problemu nie znalaz³em.
    Mam klimê automatyczn±, klimatyzacja dzia³a jak najbardziej (ch³odzi). Problem pojawi³ siê z ogrzewaniem. My¶la³em ¿e to elektrozawory, zregenerowa³em je, sprawdzi³em ¿e dzia³aj± wiêc to nie ten trop.
    Na czym polega problem.
    Strona kierowcy, nastawiam na 28stopni z kratek leci zimne powietrze, nastawiam 16 stopni leci ciep³e, tak jakby odwrotnie dzia³a³y pokrêt³a w panelu.
    Strona pasa¿era, co bym nie ustawi³ leci ¶rednio ciep³e powietrze.
    Nawiew na szyby dzia³a poprawnie, leci ciep³e powietrze z obu stron.
    Mam dwa panele od klimy, na obu jest tak samo.
    Elektrozawory ¶wie¿o zregenerowane, otwieraj± siê i zamykaj±. Napiêæ na pinach od wtyczki jeszcze nie sprawdza³em - zrobiê to na dniach.
    Czy powodem w/w stanu mo¿e byæ sterownik ihka? Mo¿e jaki¶ brak masy? Zimne luty?
    Jak prze³±czam na panelu przyciski to s³yszê jak siê klapki otwieraj± i zamykaj±. Zacina mi siê przeka¼nik w mieczu przez co ca³y czas chodzi mi wentylator, ale po zg³êbieniu tematów na forum wiem, ¿e miecz nie ma wp³ywu na temperatury. Ewentualnie mo¿e kto¶ wcze¶niej dobiera³ siê do wê¿y przy elektrozaworach? Przy regeneracji elektrozaworów pod³±czy³em jak by³o, a mo¿e jest to pomylone jako¶ i np w±¿ od dodatkowej pompki wody jest pod³±czony pod wyj¶cie elektrozaworu i na odwrót? Powiem szczerze, ¿e nie wiem jak to rozgry¼æ, mia³em nadzieje ¿e problem rozwi±¿e siê przy regeneracji elektrozaworów, a tu dalej jest tak jak by³o. Wiem, ¿e powinienem najpierw sprawdziæ napiêcia na kostce od elektrozaworów i ich zale¿no¶æ przy krêceniu pokrêt³ami temperatury, ale jak wyjdzie ¿e jest dobrze, to co dalej?
    Je¿eli mimo wszystko zdublowa³em temat to przepraszam.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    by³o e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    Sk±d
    rogi/krosno
    jak chodzi o to co napisa³¶ to jest sporo tematów,naprawdê du¿o
    z do¶wiadczenia podpowiem i¿:
    rozebraæ kokpit i zobaczyæ czy nic w nagrzewnicy nie po³amane
    a pó¿niej sie martwiæ tematami elektronicznymi

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    E32 M60B30 94r
    Sk±d
    Legionowo
    chcia³bym w³a¶nie unikn±æ rozbierania konsoli. Nagrzewnica jak i ca³y zespó³ nagrzewnicy jest w bardzo dobrym stanie, zero wycieków i tak jak pisa³em grzej± obie strony, wiêc to nie wina nagrzewnicy. Przechodzi³em ju¿ rozwalon± nagrzewnicê w E36 wiêc wiem jak rozpoznaæ tê usterkê, tutaj jestem ¶wiêcie przekonany ¿e problem tkwi w elektryce. W sterowaniu, wiêc wg mnie sterownik. Nie mam niestety drugiego na podmianê wiêc jest to gdybanie czy to to, czy gdzie¶ po drodze jest uwalony jaki¶ kabelek od panelu klimy i co¶ nie ³±czy nie styka.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    by³o e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    Sk±d
    rogi/krosno
    a jak kolego pompka dodatkowego obiegu?? a co z czujnikami temperatury?? jeste¶ pewny klapek ¿e mocowania silniczków nie po³amane?zrób test ustaw na 21stc i na ¶rodku daj na ciep³e i zobacz czy z wszystkiego z przodu daje ci ciep³o:)

Leszek VIP Vip Awatar siudema
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    by³o e32 m30b35 II89r bêdzie ...?
    Sk±d
    Trzebnica -DeTRoit
    Zregenerowa³e¶ el.zawory ,a to dobry pocz±tek naprawy ogrzewania,sprawdza³e¶ sensor temperatury wewnêtrznej?
    bo sama zamiana panela ogrzewania nic nie da jak w obydwu masz zasyfiony sensor
    Lepiej straciæ sekundê w ¿yciu , jak ¿ycie w ci±gu sekundy

http://dachy-trzcinowe.pl/

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    E32 M60B30 94r
    Sk±d
    Legionowo
    dodatkowa pompka obiegu dzia³a, jutro postaram siê sprawdziæ w DISie jakie temperatury pokazuj± sensory ( o ile w DISie mo¿na to sprawdziæ). Panel jeden rozkrêca³em bo wymienia³em ¿arówki pod¶wietlenia i sensor przy okazji wyczy¶ci³em z tego syfu, mog³em co najwy¿ej go uszkodziæ ale my¶le, ¿e w obu panelach choæ jeden powinien dzia³aæ a tu jest tak samo.

Sprawdzi³em temperatury sensorów w DISie i nic nie wskazuje, ¿eby co¶ by³o nie tak, wewnêtrzne by³y na poziomie 16-22stopnie po ok 5km przejechanych samochodem, zewnêtrzna +6stopni, wiêc raczej sensory odpadaj±.

Czasem bulgocze mi p³yn jak w³±cze ogrzewanie ale to raczej ¶wiadczy o za³±czaj±cej siê pompce i otwarciu zaworów.

Powa¿nie siê zastanawiam nad tym czy wê¿e od elektrozaworów s± prawid³owo podpiête.
    Ostatnio edytowane przez kamal ; 11-12-2014 o 10:15

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    E32 M60B30 94r
    Sk±d
    Legionowo
    gar¶æ nowych informacji:
    - elektrozawory podpiête s± prawid³owo, wê¿e do nagrzewnicy s± jednakowo gor±ce po rozgrzaniu silnika
    - od³±czy³em wtyczkê od elektrozaworów ¿eby wymusiæ tylko grzanie nagrzewnicy i uwaga dalej mogê zmieniaæ temperaturê pokrêt³ami, tj nastawiê stronê kierowcy na zimno z nawiewów leci ciep³o, ustawiê na ciep³o leci zimno, strona pasa¿era dzia³a normalnie, ustawiê ciep³o leci ciep³o, ustawiê zimno leci zimno.
    My¶la³em, ¿e jak od³±czê wtyczkê to bêdzie tylko grza³o i nie wa¿ne co ustawiê na pokrêt³ach, a tutaj co¶ dziwnego (chyba, ¿e tak ma byæ) ... co wiêc reguluje temperaturê z pokrête³? My¶la³em, ¿e elektrozawory, ale co¶ jeszcze?

przejrza³em ten temat http://bmwe32.masscom.net/johan/ihka/ihka.html i ju¿ teraz zg³upia³em, mo¿e klapka 6. Driverside temperature mixing flap dzia³a na odwrót? Wydaje mi siê te¿, ¿e pokrêt³o temperatury w nawiewie centralnym mi nie dzia³a, bo nie ma ¿adnej reakcji po ustawieniu zimno - ciep³o.

Skoro sensory temperatury dzia³aj± prawid³owo, nagrzewnica z dwóch stron grzeje i ch³odzi, a sterowanie nie dzia³a prawid³owo to zostaje jeszcze oprócz ¼le dzia³aj±cej klapki, sterownik klimy.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Martynka
    Do³±czy³
    Dec 2013
    BMW
    735 iL
    Sk±d
    Zabrze
    Mam pewien pomys³, mo¿esz sprawdziæ dzia³anie prze³±cznika pokrêt³a regulacji temperatury kierowcy w panelu klimatyzacji.

Ca³o¶æ problemu jest opisana tutaj:
    http://7er.pl/showthread.php/36073-C...u-nie-ma-w-E32

a naj³atwiejszym sposobem ¿eby to zweryfikowaæ jest bez od³±czania wtyczki od panelu zmostkowaæ dwa skrajne przewody pokazane na zdjêciu czyli PIN1 i PIN3. naj³atwiej bêdzie obraæ trochê izolacji i skrêciæ je ze sob±. Nie bój siê, nie bêdzie zwarcia ominiesz tylko mikrostyk w pokrêtle regulacji temperatury który powoduje sta³e pe³ne otwarcie elektrozaworów, czasem prze³±cznik nie kontaktuje powoduj±c przerwê jak przy w³±czonym ogrzewaniu na pe³n± moc.
    ¯ycie jest zbyt krótkie, ¿eby je¼dziæ dieslem...

Podobne w±tki

1. Dziwna sprawa ¿adna navi nie dzia³a oprócz fabrycznej E38
    Przez kazas4 w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 08-05-2017, 08:59
  2. [silnik] Dziwna sprawa ...
    Przez robert1903 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 13-11-2013, 15:42
  3. [elektryka] Dziwne urz±dzenia za regulacj± nawiewu i rozciête dwa kable
    Przez michaelp492 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 4