Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: [mechanika] Jak dziala webasto w e38?

Cytat Zamieszczone przez bitek-bitek
    ... czy auta z webasto mają coś pod maską co odróżnia je od tych które jego nie mają?
    Dodatkowo przy prawej głowicy z tyłu ma zawór odcinający, za przednim lewym kołem agregat (niestety trzeba odchylić nadkole) ale rzeczywiście najprościej poszukać nalepki na lewym nadkolu, albo rozszyfrować VIN

W głównym menu na monitorze masz opcję standheizung/luftung czy tylko luftung?
    Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    nie :) po prostu musisz poczekać na jesień kiedy zrobi się chłodno. Jak w tedy nie będzie grzało to do elektryka co ma trochę pojęcia. Możliwe, że będzie trzeba wymienić świecę
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Jest opcja Standluftung. Tylko ta.
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Jest opcja Standluftung. Tylko ta.
    To webasta nie masz jak uruchomić. Bo i czym?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Wiec co to jest za opcja? Dlaczego swieci się ten wiatraczek i cos tam terkocze pod panelem klimy, do czego są opcje ustawiania czasu załączenia itp.

Wiec co to jest za opcja? Dlaczego swieci się ten wiatraczek i cos tam terkocze pod panelem klimy, do czego są opcje ustawiania czasu załączenia itp.
    Wiatraczek sygnalizuje pracę wentylatora nawiewu wnętrza. Czy to przy ogrzewaniu czy wentylowaniu wnętrza

opcje ustawienia czasu sa po to, żebyś mógł sobie ustawic czas, kiedy ma się włączyć dana funkcja (ogrzewanie/wentylacja)

Terkotanie w panelu klimatyzacji może oznaczać zabrudzenie lub zuzycie silniczka próbkującego powietrze. Działa zawsze, kiedy działa panel klimatyzacji

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    No tak ale swieci się on tylko wtedy gdy wlaczam tę opcję Standluftung, albo kiedy ustawie czas np 15. jest 15 wlacza sie i swieci - pulsuje i wtedy cos tam zaczyna terkotac jak wlacza sie ten wiatraczek, terkotanie trwa chwilke i przestaje. Nic sie nie dzieje wiatraczek miga dalej.

Dodam ze mam bardzo slabe nawiewy i w sumie nawiew dziala dopiero jak jak wlacze obydwie strony nawiewu, jak jest tylko jedna strona to praktycznie nic nie wieje czy to na cieplym czy zimnym.

Wydaje mi sie tez ze nie dziala mi wiatrak klimy, to ten przedni? Pierwszy? Bo wieje tylko wtedy jak jade szybko jak stoje w korku to czuc ze w nawiewach jest zimno jak cholera ale strasznie slabo to leci .

Vip Vip
    BMW
    brak
    Witam.
    Ostatnio chciałem wypróbować webasto u siebie i owszem, zaczęło huczeć, pojawiło się sporo niebieskiego dymu z okolic lewego przedniego koła, ale z czasem pojawiło się jakieś niepokojące 'strzelanie', jakby coś nie przepalało, albo nie było odpowietrzone. Zostawiając auto na jakimś parkingu narobiłbym komuś niezłego stracha, bo wyglądało to tak, jakby auto zaczęło się palić.. Ma ktoś jakąś instrukcję, jak odpowietrzyć webasto w M62? Coś jeszcze może być przyczyną? Błędów na kompie z tego co pamiętam, nie było, ale może dlatego, że dawno nie było uruchamiane.

Doświadczony Użytkownik Awatar bombel89
    BMW
    E32 735iA 92' E39 528iAT 97'
    Witam, odkopię temat. Co prawda dotyczy E39, ale to chyba będzie tak samo. Mam webasto, w benzynie M52. Jest ogrzewanie wnętrza - Auxiliary Heating czy jakoś na na ekranie od navi. Jak się włącza, to coś tam chodzi. Raz czy dwa odpaliłem to no i nie powiem, coś tam cieplej było, ale słabo. Po 10-15 minutach pracy, jak odpaliłem auto, to prychnęło trochę ale weszło od razu na gaz, więc płyn się trochę zagrzał ewidentnie. Ta operacja udała się 2x chyba, ale potem przestałem używać, bo brak efektu.

Ktoś mi poradzi co zrobić na jakiś serwis webasto, nie wiem, świeca, może coś jeszcze? Jakiś schemat, instrukcja jak się do tego dobrać?

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Ta wersja, która montowana jest w benzynowych silnikach nie dogrzewa chyba silnika.
    Ja u siebie w e39 również mam ogrzewanie postojowe, ale po korzystaniu z tego udogodnienia, kiedy w środku jest ciepło, wskazówka temp silnika leży na 0.
    Diesle mają dogrzewanie silnika i można z tego przerobić na dogrzewanie kabiny, jak kiedyś zgłębiałem temat.
    Ale pewnie zależy od wersji webasto.

Co do grzania, to oczywiście trzeba pokrętło między górnymi kratkami ustawić na nawiew ciepła i na panelu klimatronika ustawić powiedzmy na 22 stopnie.
    Wtedy, po załączeniu, będzie wiało ciepłym powietrzem.
    Warto tego używać od czasu do czasu, żeby uniknąć kłopotów.

Przy włączeniu webasto (pilotem lub z monitora) system będzie wiał ciepłem po ca. 3minutach.
    Najpierw słychać pykanie pompki, a później startuje piec - huczenie.

Najpierw podłącz INPĘ i odczytaj błędy jakie masz w module webasto.

Uprawnienia umieszczania postów