przepraszam za pisanie postu pod postem ale po edycji nie odswiezy tematu... :]
na wyciagnietym bagnecie jest to samo ale posluchalem i najbardziej jest to slyszalne z okolic pompy wody/wiska... moze glupie pytanie ale jak pracuje pompa wody? pracuje caly czas tak samo czy wzrasta z obrotami, jesli tak samo to czy wisko moze wydawac takie dzwieki ;> dodam ze przy tych dzwiekach go raczej nie zatrzymam reka ale jak juz sie rozgrzeje to dam rade i druga sprawa po osiagnieciu juz normalnej temperatury pracy (pomiedzy jest cisza) zaczyna cos buczec/warczec nie wiem jak to nazwac ale tego juz nie idzie zlokalizowac, wydaje mi sie ze jest to powiazane...
A wiêc pompê masz na pasku, napêdzaj±cym te¿ pompê wspomagania, alternator. Prêdko¶æ pompy ¶ci¶le zale¿y od prêdko¶ci silnika. Ostatnio zmienia³em swoj±, bo zaczê³a popiskiwaæ, ale by³o to kompletnie inaczej ni¿ u ciebie: cichutki pisk na najni¿szych obrotach, przy dotkniêciu gazu milk³. Tylko przy zagrzanym silniku.
Wisko ³atwo sprawdziæ, potrzebne s± dwa klucze 23 (chyba 23, na pewno dwa takie same). Gwint jest lewy. Odkrêæ i uruchom silnik. Dobrze mieæ kogo¶ do pomocy, bo bez demonta¿u kierownicy powietrza trudno wyj±æ wisko z wiatrakiem, ale jak kto¶ Ci odpali, to odkrêcone mo¿esz przytrzymaæ rêk±.
Dobrze to sprawdziæ, bo je¿eli to pompa wody, to lepiej, ¿eby siê nie rozsypa³a podczas jazdy, z wiadomych przyczyn.
Co¶ mo¿e za mocno naci±gniête po tych wymianach, jak siê rozgrzeje to siê rozci±ga i cichnie, u mnie podobny d¼wiêk powstawa³ z okolicy skrzyni biegów szczególnie w zimie jakby ³o¿ysko. Zdejmij wisko, we¼ kogo¶ do kabiny a sam s³uchaj, nagrywaj komorê silnika napewno dojdziesz.
Broñ Masowego Wyprzedzania