Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 24

W±tek: [ zawieszenie] Twarde nivo

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 750
    Sk±d
    Swinoujscie

[ zawieszenie] Twarde nivo

Witam wszystkich.Witam po d³ugiej nioeobecno¶ci,mam nastepuj±cy problem.Podczas mojego rejsu auto u¿ytkowa³a moja ¿ona,po przyje¼dzie musialem oddaæ autko do mechaniora.Podczas eksploatacji uszkodzone zosta³y dr±¿ki i wachacze Kobiety :x Niepokoji³ mnie dziwne stuki z tylniego zawieszenia,wymieni³em poduszki amortyzatorów i nic.Dalej wali.Mechanik powiedzia³ ¿e amortyzatory s± dziwnie twarde wiêc postanowi³em dr±¿yæ ten temat. Zadzwoni³em do pewnego go¶ci który zajmujê siê regeneracja nivo i powiedzi±³ mi,¿e w zawieszeniu z systemem nivo s± gruszki które odpowiadaja za twardo¶æ amorka.Prawdopodobnie gruszki te s± uszkodzone i to powduje brak t³umienia amora który przenosi drgania na podstawe(poduszke) amor. i ha³as w kabinie. Czy ktos z sznownych Forumowiczów mia³ kieyd¶ podobny problem lub co¶ na ten temat s³ysza³.Proszê o pomoc ;(
    Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    BMW E39 540iA
    Sk±d
    Warszawa
    Witaj,
    W zawieszeniu NIVO (w Mercedesie, ale raczej w±tpiê aby by³a znacz±ca ró¿nica w BMW), rolê amortyzatora przejmuj± potocznie mówi±c gruchy - czyli akumulatory ci¶nienia.
    Je¿eli samochód zachowuje siê jak kangur na nierówno¶ciach, a na d³u¿szych wzniesieniach zaczyna nim bujaæ oznacza to, ze gruchy s± do wymiany. Koszt raczej nie jest kosmiczny wiêc warto zrobiæ to szybko.
    Je¿eli wali, znaczy to, ¿e s± puste. Wybijasz ca³± resztê zawieszenia, a co za tym idzie nara¿asz na szybsze zu¿ycie si³owniki. Koszt jednego nie jest ju¿ ma³y ...

EDIT: Je¿eli siê mylê i w BMW jest inna zasada dzia³ania, proszê o poprawienie mnie.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 750
    Sk±d
    Swinoujscie
    Witaj.
    Dzieki za szybka odpowied¼.Cena za gruchê to 640z³. ju¿ siê pyta³em ,niestety brak zamiennika.Potrzebuje dwie :( Tylko wiesz co auto w ogóle mi nie p³ywa,tylko dobija na nieruwno¶ciach poprzecznych :razz: Chyba zregeneruje amorki,przód i ty³ bo mam edc i zobacze ,jakie nie to bêde wymienia³ te gruchy :(

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    BMW E39 540iA
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez robak190382
    Witaj.
    Dzieki za szybka odpowied¼.Cena za gruchê to 640z³. ju¿ siê pyta³em ,niestety brak zamiennika.Potrzebuje dwie :( Tylko wiesz co auto w ogóle mi nie p³ywa,tylko dobija na nieruwno¶ciach poprzecznych :razz: Chyba zregeneruje amorki,przód i ty³ bo mam edc i zobacze ,jakie nie to bêde wymienia³ te gruchy :(
    Najlepiej sprawdziæ to sadzaj±c ¿onê na tylnej kanapie. Je¿eli na wybojach bêdziesz j± czêsto widzia³ podskakuj±c±, to oznacza, ¿e to wina gruszek. Moja chcia³a mnie po trasie Warszawa - Opole zabiæ ;)

Jutro dam Ci namiar na firmê w Gdañsku sprowadzaj±c± wszystkie elementy zawieszenia. JA dosta³em u nich gruchy FEBI do S124 taniej o jakie¶ 40%, ni¿ w najtañszym sklepie w Warszawie u Pana Marka.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Jurij
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    Ex. e32 740iL 92, jest e32 735iL 89
    Sk±d
    Olsztyn, Geldermalsen NL
    Kolego. Nie regeneruj amortyzatorów (si³owników) je¿eli nie ciekn±. Jak s± suche to zostaw je w spokoju. Na 10000% s± to gruszki. Ja temat ju¿ przerabia³em i po wymianie gruszek u¶miech z gêby nie schodzi³. Wyda³em prawie 900z³ na speca od zawieszenia i skur..... nic nie zrobi³ a kasê ¶ci±gn±³. Mój b³±d bo najpierw mog³em poczytaæ trochê i bym wszystko zrobi³ sam. Co do firmy w Gdañsku to s± to Panowie NAGENGAST. Chyba najlepsza firma w pó³nocnej Polsce. Polecam ich. Nawet przez telefon potrafi± doradziæ.

Podsumowuj±c... Kup gruszki... Mo¿na dostaæ zamienniki firmy FEBI ale trzeba poszukaæ w¶ród firm na allegro handluj±cymi elementami zawieszenia. Ja swojego czasu znalaz³em gruszki za 450z³. Kwestia kilku dni na ¶ci±gniêcie z niemiec.

Jeszcze jedno... Gruszki do Mercedesów s± prawie o 50% tañsze bo jest ich wiêcej. Do BMW niestety trzeba szukaæ... :/

Pozdrawiam.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    BMW E39 540iA
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez Jurij
    Nie regeneruj amortyzatorów (si³owników) je¿eli nie ciekn±. Jak s± suche to zostaw je w spokoju.
    Nawet je¿eli si³owniki siê poc±, nie oznacza, ¿e od razu potrzebuj± wymiany.
    Najlepszym sprawdzeniem ich zu¿ycia, jest np nierówno stoj±cy samochód. Si³owniki jak i gruchy mo¿na sprawdziæ w dobrym serwisie.

Co do firmy w Gdañsku to s± to Panowie NAGENGAST.
    Potwierdzam, zajmuj± siê te¿ regeneracj±. Problem w tym, ¿e zregenrowany si³ownik chodzi dobrze maksymalnie przez rok. Póxniej problem pojawia siê z powrotem, wiêc opcja ta nie op³aca siê w ogóle.

Jeszcze jedno... Gruszki do Mercedesów s± prawie o 50% tañsze bo jest ich wiêcej. Do BMW niestety trzeba szukaæ...
    W³asnie zauwa¿y³em, przejrza³em wczoraj allegro i ani jednej nie znalaz³em ...

Robak tutaj masz namiar na firmê, która je ¶ci±ga:
    Krzysztof Zagórski
    0 603 190 117
    0 501 060 415

Zajmuj± sie generalnie ¶ci±ganiem czêsci do Mercedesów, ale do ojcowego Opla, tez poza³atwia³em przy okazji w bardzo dobrej cenie.

Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    Sk±d
    Olsztyn, Geldermalsen NL
    Cytat Zamieszczone przez Weeb
    Nie regeneruj amortyzatorów (si³owników) je¿eli nie ciekn±. Jak s± suche to zostaw je w spokoju.
    Nawet je¿eli si³owniki siê poc±, nie oznacza, ¿e od razu potrzebuj± wymiany.
    Najlepszym sprawdzeniem ich zu¿ycia, jest np nierówno stoj±cy samochód. Si³owniki jak i gruchy mo¿na sprawdziæ w dobrym serwisie.
    Mówisz, ¿e je¿eli auto stoi krzywo to oznacza to zu¿ycie si³ownika? U mnie lewa strona opada bardziej. Auto stoi pod delikatnym k±tem. My¶la³em, ¿e to mo¿e byæ wina sprê¿yn.

Jakim cudem si³ownik mo¿e powodowaæ k³adzenie siê auta?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    BMW E39 540iA
    Sk±d
    Warszawa
    Mówisz, ¿e je¿eli auto stoi krzywo to oznacza to zu¿ycie si³ownika? U mnie lewa strona opada bardziej. Auto stoi pod delikatnym k±tem. My¶la³em, ¿e to mo¿e byæ wina sprê¿yn.
    Mo¿e byæ, ciê¿ko zdiagnozowaæ na odleg³o¶æ. Mo¿e siê okazaæ, ¿e przyczyn± krzywego ty³u, jest nierówno stoj±cy przód ... Generalnie je¿eli si³owniki zaczynaj± dobiegaæ do kresu swojej wytrzyma³o¶ci, okazuj± to powolnym opadaniem tej czê¶ci samochodu przy której s± zamontowane.
    Z regu³y opadaj± równomiernie (podobnie jak sprê¿yny), ale poniewa¿ drogi mamy takie a nie inne, to warto przyjrzeæ siê im z bliska. Zapewne masz gdzie¶ pod samochodem (lub w baga¿niku) regulator wzniosu. Poruszaæ nim i sprawdziæ czy ty³ opada równomiernie czy nie (krzywo stoj±cy samochód mo¿e byæ równie¿ przyczyna wadliwie dzia³aj±cego regulatora)

Jakim cudem si³ownik mo¿e powodowaæ k³adzenie siê auta?
    Je¿eli siê poc± i ty³ opada to wszystko jest jasne, daja znaæ ¿e umieraj± i nie maj± ju¿ odpowiedniego ci¶nienia, aby utrzymaæ samochód w odpowiedniej pozycji.

Przy zawieszeniu NIVO ciê¿ej wykryæ ewentualne wady zawieszenia. Np przy ca³kowicie wywalonych gruchach, jak pojedziesz do zak³adu na badanie amortyzacji, wyniki zapewne wyjd± idealne (w ten w³asnie sposób mój przeszed³ badanie techniczne miesi±c temu, a w poniedzia³ek wstawi³em go na ich wymianê :)), problem pojawia siê w momencie kiedy to karoseria zaczyna dobijaæ gruchy, wtedy masz efekt skakania samochodu.

Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    Sk±d
    Olsztyn, Geldermalsen NL
    Regulator podnosi i opuszcza. Jest ok.

My¶lê, ¿e albo sprê¿yny... albo si³ownik wymiêka...

Jak nacisnê na baga¿nik z lewej i z prawej strony to nie czujê ró¿nicy w twardo¶ci tak¿e sprê¿yny chyba ok.

Ehhh... Walczê z tym ju¿ kilka miesiêcy i co osoba to inna opinia.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 750
    Sk±d
    Swinoujscie
    Panowie dziekuje bardzo za wasze porady,zaraz bede dzwoni³ w sprawie tych gruch.Je¿eli chodzi o tego go¶cia co dzwoni³em to w³a¶nie NAGENGAST ;D

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •