Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 12

W±tek: Ksi±¿ka lub rysunki sk³adanie motoru m73

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar ziom890
    Do³±czy³
    Nov 2014
    BMW
    E38 750i 1998r. , E46 316i 1999r.
    Sk±d
    Rzeszów

Post Ksi±¿ka lub rysunki sk³adanie motoru m73

Witam! Rozebra³em moj± e38 nigdy wcze¶niej nie robi³em nic grubszego przy samochodach a¿ siê wzi±³em tak z ciekawo¶ci za drobny remont mam obawy ¿e nie bêdê pamiêta³ wszystkiego jak to posk³adaæ czy kto¶ ma jakie¶ fotki schematy co¶ podobnego jak na bmw realoem tylko bardziej dok³adnego który w±¿ z czym siê ³±czy i który przewód gdzie idzie

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Generalnie to s± proste silniki, wszystko zale¿y do jakiego etapu go roz³o¿y³e¶.

Pamiêtaj tylko o bezwzglêdnej czysto¶ci, a ustawienie rozrz±du zostaw komu¶ kto to robi³, bo i tak potrzebujesz kompletu blokad.
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Nov 2014
    BMW
    Sk±d
    Rzeszów
    w³a¶nie do rozrz±du bêdê kogo¶ szuka³. Mam ochotê oddaæ blok do planowania bo by³ silnik mocno przegrzany g³owice by³y masakrycznie krzywe tylko zastanawia mnie czy t³oki nie bêd± bi³y w g³owice po splanowaniu macie mo¿e jakie¶ do¶wiadczenia w tej sprawie?

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Je¿eli ten silnik by³ mocno przegrzany to nic z niego nie bêdzie. Alusil nie lubi du¿ej temperatury, najpierw by¶ musia³ daæ do pomiaru cylindry. Poza tym planowanie bloku to rozbiór do maku i chocia¿by zdjêcie wa³u, a tu masz nowe panewki(ja bym za³o¿y³), ¶ruby stopek i korbowodów nowe, a ¶ruby dostêpne tylko z ASO. Ka¿da z tych ¶rub to oko³o 100 PLN, a jest ich 38.

Akurat koñczê remont M70, wiêc mogê duuu¿o powiedzieæ. Mo¿na ksi±¿kê napisaæ.

Kupi³bym sto razy silnik od Dzudzy, który niedawno siê og³asza³ z M73 z przebiegiem 100kkm za 1800 do negocjacji. W takim silniku tylko rozbierasz rozrz±d, wymieniasz uszczelki na przodzie, z ty³u od tunelu wodnego, simmeringi korbowodu, równie¿ te w czole g³owic i masz nowy silnik za grosze. Uszczelki do³u, regulujesz pompê oleju, dokrêcasz jej ¶ruby na klej, ustawiasz rozrz±d, uszczelki pokryw, odmê i koniec zabawy. Ewentualnie rury magistrali wodnej, bo s± w ¶rodku zardzewia³e, czasem na styku simmeringów równie¿, mo¿e pompa wody, chocia¿ pompa BMW po przebiegu 100kkm jest jak nowa.

Przegrzany silnik BMW z do³em aluminiowym to jest koniec zabawy, jak jest ¿eliwny to jeszcze mo¿na ratowaæ g³owice jak napisa³e¶, chocia¿ w dobie ceny za g³owice do M73 rzêdu 400 PLN w idealnym stanie, uwa¿am, ¿e nie ma to sensu. Ja siê bawi³em w remont M70, bo zawsze chcia³em to zrobiæ i mieæ drugi silnik na zapas, nie z potrzeby.

Je¿eli co¶ jeszcze potrzebujesz to pisz. Oczywi¶cie nie chowaj urazy, ale jak pytasz, czy po splanowaniu t³oki bêd± bi³y o zawory w g³owicy to jednak d³uga droga przed Tob± i zacz±³bym zabawê w remonty silników od jakiego¶ R4 na pocz±tek.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 25-11-2014 o 14:56
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Nov 2014
    BMW
    Sk±d
    Rzeszów
    Pewnie masz racje d³uga droga przede mn± tak jak pisa³em pierwszy raz wzi±³em siê za co¶ takiego. Motoru raczej nie wymianê gdy¿ rozebra³em go w drobny mak zaj±³em siê czyszczeniem wa³u blok ma wyci±gniêty a g³owice ju¿ z planowane, kupi³em nowe uszczelki pod g³owicê, miski oleju, pokrywy zaworów, nowa pompa wody, ¶wiece zap³onowe, ch³odnica, szpilki g³owicy, filtry oleju i powietrza, w planie jeszcze te dwie ma³e uszczeleczki pod rozrz±d wiêc za du¿o zainwestowa³em ¿eby teraz silnik kupowaæ powiedz mi co radzisz z tym blokiem planowaæ czy nie?

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Wedle mnie blok jest do wyrzucenia. W zasadzie ka¿dy przegrzany silnik BMW to jest problem, nawet po splanowaniu wszystkiego. To nie s± pancerne silniki.

Planowanie bloku plus planowanie g³owic trzeba dobrze zaplanowaæ, bo mo¿e siê okazaæ, ¿e zdejmiesz sumarycznie za du¿o i bêdzie k³opot. Trzeba to pomierzyæ w zak³adzie, który zajmuje siê remontami silników.

Ca³y rozrz±d trzeba posadziæ na nowych uszczelkach, a napisa³e¶ co¶ o dwóch, ich tam jest kilka. Nie napisa³e¶ nic o ¶rubach, o których pisa³em wcze¶niej, jak skrêcisz to na starych to siê rozpadnie, pamiêtaj o tym.
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Nov 2014
    BMW
    Sk±d
    Rzeszów
    sprawdzili mi tylko wspó³osiowo¶æ wa³u nie planowa³em bloku zaczo³em sk³adaæ powoli zobaczê co z tego mi wyjdzie ¶ruby nowe tylko do g³owic zakupi³em ³o¿yska korbowego na starych naradzie tylko wa³ skrêci³em szpilki wg danych programu autodata poziom 5 nm poziom 20 nm i 70 stopni teraz bêdê przykrêca³ g³ówne ¶ruby ³o¿ysk z tym ¿e ju¿ mam pierwsze schodki trzy ¶ruby s± inne dwie od pompy oleju jedna od napinacza i nie pamiêtam dok³adnie które gdzie by³y mam wra¿enie ze i napinacz i pompa by³y przy krêcone z prawej strony bloku Ale pamiêtam ¿e dwie ¶ruby jak odkrêca³em by³y z jednej a ta trzecia z drugiej jak masz fotki spodu to zapodaj

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar madmax
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    730 e38
    Sk±d
    ³ód¿\widawa

Grubo pojecha³es ze zaczo³es remont takiego silnika jako swoj pierwszy. Z mojej strony moge podpowiedziec Ci abys dobrze przykreci³ pompe oleju. KOlega wczesniej wspomina³ abys przykreci³ to na klej. Mam nadzieje ze to wystarcza bo - podobno odkrecaja sie te pompy w tych silnikach.
    A co powoduje brak smarowania chyba nie trzeba sie rozpisywaæ.

Kibicuje i pozdrawiam :)

Do³±czy³
    Nov 2014
    BMW
    Sk±d
    Rzeszów
    dziêki z tego co znalaz³em to pompa oleju do bloku ma byæ przykrêcona tylko 22nm

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Nie do bloku, tylko ¶ruby pompy samej w sobie. Te które skrêcaj± dwie jej po³ówki.

Stare ¶ruby korbowodów to proszenie siê o zniszczenie ca³kowite silnika, bo potem wychodzi korba bokiem bloku.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 28-11-2014 o 18:26
    pozdrawiam Bartek

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 07-08-2012, 15:59
  2. ¦wiece od innego modelu motoru
    Przez SHOTGUN w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 21-06-2011, 22:37
  3. quad m70 lub m73
    Przez luki730i w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 3