Trochę Wam uprzykszę życie apropo bezpośredniego wtrysku.
Mam 760i e65 czyli pierwsze auto BMW na wtrysku bezpośrednim ever.
Auto ma 10 lat, nalatane 250tyś i.... pompy są oryginalne - ostatnio robiąc uszczelki pod pokrywą, sprawdzałem datę produkcji.
Miałem też diesla 3.0 który też jest okrzyknięty awaryjnym. Zrobiłem nim 60tyś, miał nalatane ponad 300k i o dziwo nigdy żadnych problemów nie było.
1. Lej dobre paliwo
2. Nie osuszaj zbiornika do końca
3. Jak kupisz auto które ma w miarę dobrą historię, prześwietlisz w serwisie i będziesz przestrzegał zasad 1 i 2 to nic się nie stanie złego.
Obecnie w Fach czy to będzie diesel czy benzyna to nie ma znaczenia. Ważne jest zadbane auto i przestrzeganie podstawowych zasad.
Jak wtryskiwacz zacznie Ci padać to się zorientujesz raczej co nie? I zabierzesz auto do mechanika i to wymieni. Niestety awaryjność wzięła się głównie z tego że auta jeździły w firmach, albo kupował je facet który ma kasy jak lodu i jak było słychać że coś jest nie tak to: "eee tam te 2k jeszcze spokojne przejedzie"
Więc ja bym nie kombinował czy lepszy diesel czy benzyna pod względem serwisu bo to samo może się zepsuć. Tylko co przyjemniej jedzie i co będzie korzystniejsze dla danej osoby w codziennej eksploatacji.
Swoją drogą ciekawe czy w Fach benzynowych tak samo jak w e90 pb nie występuje filtr paliwa?

Odpowiedz z cytatem