BMW jest po wymianie oleju w ASB. Powiem tak: to co się dzieje na rynku mechaników asb przechodzi ludzkie pojęcie. Po prostu na trzeźwo nie jestem w stanie tego ogarnąć. Po 5-cio dniowym wertowaniu internetów w poszukiwaniu opinii n.t poszczególnych warsztatów, wytypowałem sobie 4 do których będę dzwonił aby ustalić przegląd skrzyni oraz ew naprawę. Moimi faworytami byli:
- SAMKO
- AutoJózefów
- AutoWawer
Generalnie każdy z powyższych warsztatów oprócz AutoWawer ma 50/50 opinii na pozytw i negatyw. Jedynie wspomniany AutoWawer ma praktycznie 90% negatywnych opinii. Nie mniej jednak pokusiłem się o telefon tam, nic mnie to w zasadzie nie kosztuje a zawsze poszerza to jakieś horyzonty. Typ który odebrał, typowy cwaniaczek. Od razu zaproponował wymianę dynamiczną na urządzeniu rodem z NASA, tylko oni takie mają. Cena- 10L oleju po 90zł, filtr, uszczelki no i 150zł robocizna.
dzwonię do ********: "panie kochany w życiu metodą dynamiczną bo po tym na pewno asb się rozleci". Pytam dlaczego? "Bo tak..." W takim razie pytam o koszt wymiany oleju ich metodą- 650zł
do AutoJózefów pofatygowałem się osobiście. Wyskoczył jakiś skoksowany typ- właściciel. "Panie ja to nic nie wiem idź pan do mechaników". Mechanikufff nic nie chciał powiedzieć bez zwalenia skrzyni i jej rozłożenia- koszt: 1000zł. Wymiana oleju: 550zł, "albo się uda albo nie, z resztą panie czasu nie mam, zajęty jestem..."
Samko: koszt wymiany dynamicznej 2200zł (O_o LOOOOL!!!) bo do tego trzeba zwalać skrzynię i konwerter, opróżnić z oleju itp. Stanowczo odradzali wymianę dynamiczną bo "wszystkie opiłki i syfy pójdą panu od razu po skrzyni i płycie sterującej". Wymiana oleju metodą statyczną- 400zł. Wlali olej Shell Dexron III. Przed wymianą pracownik odbył krótką jazdę testową, powiedział że faktycznie jest coś nie tak ale bez dramatu, pojeździ jeszcze spokojnie, a i sama wymiana oliwy powinna pomóc. Poinformowano mnie też, że dobrze by było przyjechać za jakieś 2-3tyś km na kolejną zmianę aby cały olej uległ rotacji. Zdecydowałem się na uch usługę ze względu na cenę, wygląd warsztatu i podejście do klienta. Czas pracy ok 1h. Po zdjęciu misy były opiłki metalu w misie i magnesie, olej sam w sobie był dosłownie jak gnój natomiast nie miał zapachu spalenizny. Po wymianie MAM WRAŻENIE że skrzynia pracuje bardziej miękko, na postoju nie ciągnie jak głupia, elektrozawory zdecydowanie płynniej i przede wszystkim szybciej zmieniają biegi. Szarpanie przy dojazdach do świateł nadal pozostało. Liczę jednak że jak świeży olej trochę popracuje to się poprawi. Natomiast biję się z myślami, że w skrajnym przypadku skrzynia całkiem klęknie :-)