czyli po wymianie chłodnicy będzie dobrze czy mam się przejmować ze coś nie tak ?
czyli po wymianie chłodnicy będzie dobrze czy mam się przejmować ze coś nie tak ?
Jeżeli miałbym ogolić się na łyso, nosić na szyi złoty łańcuch i „prać” ludzi kijem bejsbolowym, tylko po to, aby prowadzić na co dzień BMW E 38, robię to od razu.
Najpierw odpowietrz układ;
O ile dobrze pamiętam to najpierw odkręcasz korek od płynu chłodniczego, dolewasz płynu aby było ok. Odpalasz silnik a następnie odkręcasz taką czarną plastikową śrubkę na krzyżak obok korka. Po odpowietrzeniu zakręcasz śrubkę i korek.
Na poniższym filmie widać tą śrubę jak koleś odkręca w 47 sekundzie.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=3905&start=0
https://www.youtube.com/watch?v=5xfr2vkIal4
U mnie sie już wszystko wyjaśniło. Winien był termostat, który przestał sie otwierac i nie było obiegu. Poza tym układ był mocno zapowietrznony. Po naprawie i odpowietrzeniu jest gitarka ;)
Hej
To nie mógł być termostat, bo jakby się nie otwierał to by się gotowało, a tego nie powiedziałaś. Wskazówka poszybowałaby w prawo.
Zresztą gotowałoby się w momencie po ruszeniu. Obserwuj układ chłodzenia dalej...
pozdrawiam Bartek
do dobrego odpowietrzenia układu najlepiej stanąć jest przodem pod górkę. Powietrze ładnie uchodzi. Gość na filmie bez sensu robi sobie zbędną robotę! przede wszystkim silnik musi być ciepły żeby termostat był otwarty. W pierwszej kolejności należy dolewać przez korek płynu do tego momentu aż przestanie ubywać, następnie zakręcamy korek i odpowietrzamy chłodnicę śrubą obok korka wlewu. Kipienie płynu po odkręceniu korka na gorącym silniku to akurat nic dziwnego (z fizyki wiadomo iż ciśnienie ma bardzo duży wpływ na temperaturę wrzenia. Im niższe ciśnienie tym niższa temperatura wrzenia! dlatego też ciśnienie w układzie wynosi nawet do 2bar). natomiast odnośnie termostatu u mnie historia była podobna a co ciekawe temperatura nie zawsze przekraczała roboczą a do tego trwało to bardzo długo. Nasz tzw PION na wskaźniku temp. to tylko teoretycznie temperatura robocza! Dla potwierdzenia proszę włączyć sobie test zegarów i zobaczyć od jakiej temperatury mamy wskazówkę w pionie(z tego co pamiętam ok 80st a przekroczy pion dopiero po około 113-115st).
to się rozpisałem:)
Właśnie przy pomocy tego testu wykazało że temp. Wynosi dokladnie 115 stopni, a wskazówka stała w pionie. Odpowietrzyliśmy tak jak tu opisałeś.
Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...
dzięki ;)
co do odpowietrzania układu trafiłem na innym forum, a ja myślałem że miałem dobrze odpowietrzony układ :(
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=3905
Jeżeli miałbym ogolić się na łyso, nosić na szyi złoty łańcuch i „prać” ludzi kijem bejsbolowym, tylko po to, aby prowadzić na co dzień BMW E 38, robię to od razu.
gorzej z odpowietrzeniem mają Ci co posiadają lpg a parownik jest umieszczony powyżej lustra wody w chłodnicy ale to już wina gazownika, że tak umieścił parownik. Oprócz tego stosunkowo często cieknie uszczelka znajdująca się pod kolektorem ssącym a tutaj już jest poważniejsza operacja:)