Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: [e38] Dolozenie dsp do hifi audio

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Przede wszystkim trzeba dokodowac DSP do wyposazenia auta inaczej equalizera na monitorze nie zobaczysz...
    Dokładałem DSP w E39 po lifcie. Jak radio "zobaczyło" na I-BUS wzmacniacz DSP to opcja equalizera pojawiła się w menu nawigacji

DSP to żaden szał. Niestety, ale jak już napisali, z 4x13cm ciężko o jakieś zejście. Tym bardziej, że domyślnie mamy filtr górnoprzepustowy na 40Hz, a więc ciężko o coś więcej poniżej.
    Względem seryjnego stereo to oczywiście jest różnica.
    Kupując dobry zestaw odseparowany, przykładając się do montażu i wygłuszenia. Zasilając go jakimś przyzwoitym używanym wzmacniaczem, ze starych dobrych serii, można osiągnąć jakość dźwięku lepszą niż w DSP i Hifi. Nie mamy efektów "przestrzennych", ale na koncercie też ich nie mamy tylko mamy scenę przed sobą i to z niej dobiega dźwięk.

E60 moim zdaniem ma lepszy system logic7 niż E65, choćby dlatego, że łatwiej da się ustawić scenę przed sobą(zwłaszcza w trybie "Teatr" )
    W Logic7 mamy 2 subwoofery 20cm pod fotelem, a więc blisko siebie i większe głośniki. 8" zejdzie z reguły niżej niż 5" jak w E38. 8" wychyla się mniej niż 5" dla tej samej częstotliwości i zadanego natężenia.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 730i 1995r
    A to nie jest tak, że automatycznie się pokaże opcja w menu? Z navi tak np bylo. Jeśli nie dużo jest roboty w takim kodowaniu?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    kodowanie to najmniejszy problem jak masz fejsa,

Zaawansowany Użytkownik Awatar Bingo
    BMW
    E46 320Ci ,A8 D3 4,2
    Tylko czy taka przeróbka będzie miała głębszy sens? Miałem DSP z ori wzmacniaczem i lipa z brzmieniem! Zmieniłem na lepsiejszy wzmacniacz i jest w miarę ale moim zdaniem lepiej założyć dobrego suba np.w podłokietnik , dać dobry,mocny wzmacniacz z możliwościami regulacyjnymi i przy okazji zasilić nim przednie głośniki.Ten zestaw 13tek w półce jest moim zdaniem do bani podobnie jak reszta głośników w tym aucie.Ogólnie koszty będą podobne a efekt lepszy no chyba ,że ktoś ceni sobie oryginalne graty :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    750Li E66
    Dokładnie, każdy seryjny system nagłośnienia w E38 to żenada, lepiej pobawić się z dodatkowym/własnym wzmacniaczem.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 730i 1995r
    Jestem w stanie uwierzyć, że skrzynka na 1/3 bagaznika będzie miala niższy i mocniekszy bass. Ja nie wyobrażam sobie zajmowania jeszcze wiecej miejsca w bagażniku bo lezy tam dojazdowa ( wole dmuchać na zimne -uroda samochodów zasilanym lpg :)) po drugie cenie sobie oryginalny wyglad i chcialbym w zupełności zostac w serii. Napisałem też, że brakuje mi po prostu basów i myślę, że taki jaki da mi ta półka wraz z wzmacniaczem dsp będzie mnie zadowalac za czasów kadencji tego auta ( next logic7 ). Wracając do tematu. Wtyczki do dsp sa inne niz od hifi philipsa ? Zapytam wprost majac polke i wzmacniacz dsp co bede potrzebowal aby to w ogole zagralo ( w takim sensie, żeby leciala po prostu muzyka z tych wszystkich głośników ). Tweetery wleca w niedługim czasie póki co chciałbym podłączyć jakos to co by ewentualnie było.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 750i
    potrzebujesz całą wiązke pod DSP, ostatnio montowałem u siebie DSP z navi. Pracy na jakies 6 godzin. Miałęm wczesniej e38 bez DSP i róznica jest kolosalna w porownaniu z DSP. Polecam montaż.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Tak jeśli chodzi o bas to dsp nie zachwyca, ale ja cenie sobie wyrazistość poszczególnych dźwięków i ich czystość, a nie lubię jak mi ktoś pokazuje jak to jego granie gra w golfie bo włożył skrzynkę z głośnikiem 30 cm 1000 w do bagażnika i zasilił ją wzmacniaczem za 3 stówki do tego 4 głośniki 16 po 30 zł. Potem płacze że mu się szyba odkleiła. Zrobienie car audio zwłaszcza w e38 żeby to miało ręce i nogi wiąże się z przerobieniem całego auta odliczeniami i montażem elementów za co najmniej 5000 zł i wtedy będzie to grało lepiej niż dsp. Ostatnio spotkałem się z opinią ze Logic 7 to lipa, że szału nie robi. Owszem do car audio za 20 000 zl to nie robi.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 730i 1995r
    Szczerze powiem, że nie wiem jak gra dsp w tym aucie ale bylem zachwycony logic7 w e60 polifcie.. mimo zwiększenia głośności nie występowały trzaski czy niedomagania grało równie czysto podkręcone na maxa jak i normalnir.. a mega sa eq np teatr czy cos tam jeszcze :) a wiecie może czy dsp w e65 jest takie same czy lepsze ? W koncu inny segment to audio powinno byc tez lepsze chodzi mi o logic7 bo nie wiem czy wystepowal tam b&o to drugie podobne jeszcze większy kozak..

Co do dsp w e38. Mam hifi które nawet w miarę gra ( najgorszy nie jest ).. choć przy wyższych głośnościach charcza glosniki ( prawie 20 lat maja .. ) tak mysle czy po dokladce półki i tweeterow z dsp byłbym zadowolony.

Czyli potrzeba jednak cała wiazke dsp zeby to do hifi podlaczyc nie mozna kombiniwac cos przy wtyczkach?
    Ostatnio edytowane przez Pawello77 ; 31-10-2014 o 09:58

Zaawansowany Użytkownik Awatar Bingo
    BMW
    E46 320Ci ,A8 D3 4,2
    I tu jest właśnie cała rzecz! W E60 po lifcie jest już inny wzmacniacz i audio w ciut innej technologii! DSP w E38 to archaiczne nagłośnienie z kiepskimi głośnikami mającymi już sporo lat. Dlatego właśnie moim zdaniem nie jest dobrym pomysłem inwestycja w coś takiego. Komplet dobrych głośników np. Hertz-a i dobry wzmacniacz grają sporo lepiej a koszty nie są wcale duże. Półka tylna w tym aucie nie zapewnia praktycznie żadnego basu a roboty jest sporo .Co do wiązki to nie jest konieczna ,da się ogarnąć "kombinując" z kabelkami :)