Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 15 z 15

W±tek: B³±d - obwód czujnika wa³u

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2014
    BMW
    E38 750i
    Sk±d
    Rzeszow
    witam,w mojej e 38 750i wyrzuca mi blad:obwod czujnika A polozenia walka rozrzadu rzad pierwszy czy pojedynczy kod usterki P0340 ,moje pytanie do kolegow gdzie dokladnie znajduje sie ten czujnik bo nie wiem gdzie mam go szukac,Po skasowaniu bledu jezdzilem kilka dni i bylo ok,ale po ulewie blad znowu powrocil.Auto zapala normalnie,nie gasnie .Prosze kolegow o pomoc

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2013
    BMW
    e32 750il
    Sk±d
    Elbl±g
    U mnie równie¿ wyskakuje b³±d 83 - obwód czujnika wa³u. Czujnik zosta³ wymieniony na nowy (Siemens-VDO), czujnik wa³ka rozrz±du równie¿ jest nowy. Silnik to m52b25 w e39. W dalszym ci±gu wyskakuje b³±d. Da siê go skasowaæ tylko na zap³onie, gdy silnik nie pracuje. W chwili uruchomienia, od razu pojawia siê b³±d. Odpala w miarê normalnie, chodzi idealnie równo, natomiast popracuje 5 minut na ja³owym i sam ga¶nie. Po ponownym odpaleniu bardzo szarpie, jakby chodzi³ na 3 cylindry i nie ma mocy. Z gazem w pod³odze wkrêci siê tylko na 2 tys. Macie mo¿e jakie¶ pomys³y? Bo ju¿ mi rêce opadaj±...

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    nie rêce opadaj±, tylko rozwarcie w wi±zce lub na kostkach. Zamiast podmieniaæ na ¶lepo, polecam najpierw mierzyæ i interpretowaæ b³êdy. Oba czujniki mo¿na ³adnie pomierzyæ oscyloskopem.
    pozdrawiam Bartek

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2013
    BMW
    e32 750il
    Sk±d
    Elbl±g
    Jednak sprawa jest trochê bardziej skomplikowana. Elektryk sprawdzi³ instalacjê, wi±zka jest ok, kostki te¿, ewidentnie jest uszkodzony czujnik. Podmiana czujnika rozwi±za³a problem na chwilê. Po 20 minutach pracy, szlag go trafi³. Po prze³o¿eniu czujnika z powrotem do samochodu-dawcy, ten ledwo odpala. Obecnie czekam w kolejce do nastêpnego mechanika...
    Ostatnio edytowane przez Arturo ; 26-02-2016 o 16:43

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2013
    BMW
    e32 750il
    Sk±d
    Elbl±g
    Ca³y czas problem nie zosta³ rozwi±zany, wiêc podbijam temat. Mechanicy rozk³adaj± rêce. Co mo¿e byæ przyczyn±, ¿e czujniki wa³u siê przepalaj± jeden po drugim?
    Komputer nie jest zawilgocony, napiêcie ³adowania w normie - 14V. Jedyne co jeszcze mi przychodzi do g³owy, to odpaliæ samochód na pó³ dnia i obserwowaæ ³adowanie, mo¿e skoki napiêcia pojawi± siê pó¼niej? Jednak bêdzie to trudne, bo obecnie nawet nie trzyma ja³owych obrotów, tylko ga¶nie.

Podobne w±tki

1. [silnik] [E32] B³±d czujnika zasysanego powietrza.
    Przez Misiek89 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 25-01-2014, 19:20
  2. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 17-11-2013, 22:04
  3. [diagnoza] B³±d czujnika po³o¿enia wa³ka rozrz±du.
    Przez razyel w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 21-07-2013, 19:50
  4. rezystancja czujnika po³o¿enia wa³u m60
    Przez dobrus w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 26-08-2011, 16:12
  5. [elektryka] M30B35 Problem z bli¼niacz± wi±zk± czujnika po³o¿enia wa³u.
    Przez wikstorm w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 13-05-2011, 13:00

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •