Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: B³±d - obwód czujnika wa³u

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2012
    BMW
    e38 740iA 99r
    Sk±d
    Sieradz

Post B³±d - obwód czujnika wa³u

Witam Panowie. Ostatnio moja Buma straci³a wyra¼nie moc i przy odpalaniu trochê d³u¿ej trzeba by³o krêciæ ni¿ zwykle. Podjecha³em na kompa i diagnowa - czujnik po³o¿enia wa³ka rozrz±du. Mia³em okazjê za³o¿yæ na chwilê czujnik nowy, ale nie oryginalny. Po zmianie czujnika ¿adnych zmian w pracy silnika. Pojecha³em do innego mechanika, pod³±czy³ kompa i wyskoczy³ b³±d - obwód czujnika po³o¿enia wa³u rozrz±du. Gdzie szukaæ usterki?

Pozdrawiam

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2014
    BMW
    E65 3.0D
    Sk±d
    Barlinek

W twoim samochodzie sa dwa czujniki walka rozrzadu. Jeden z kabelkiem a drugi bez kabelka. Byc moze wymieniles nie ten ? Odradzam takze zakladanie zamiennikow - przerabialem temat i slabo mi to wyszlo bo zakonczylo sie wymiana na ori firmy siemens o ile pamiec mnie nie myli.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2012
    BMW
    e38 740iA 99r
    Sk±d
    Sieradz
    a czy jest jaka¶ ró¿nica miêdzy b³êdami "czujnik" a "obwód czujnika"?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2014
    BMW
    E65 3.0D
    Sk±d
    Barlinek
    Nie wiem jakim sprzetem robiona byla diagnoza. Ja zawsze do tych celow dzialam z inpa. Jesli zdiagnozowal bys autko tym programem i podal dokladna nazwe bledu to moglbym cos wiecej powiedziec. Byc moze w zaleznosci od tego jakim programem zczytujesz bledy sa podawane rozne opisy danego bledu. Ja rozumiem przez pojecie obwodu czujnika walka rorzadu jego nieprawidlowa prace bo nigdy nie zdazylo mi sie zeby uszkodzona byla np. Instalacja do czujnika.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar BsijZabsij
    Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    E38 728i manual, ex e34 525tds
    Sk±d
    Mazury
    Objawy masz takie jakie by³y u mnie - typowe dla czujnika wa³u. Wsadzaj VDO Siemens, i ciesz siê jazd± ;) Ga¶nie Ci nieraz przy schodzeniu z obrotów, np przy dohamowywaniu na sprzêgle na ¶wiat³ach? ;)
    Obecnie E38 728i 1995 manual, dunkelblau. Poprzednio E34 525tdsA 1992, granitsilber-metalic.
    Moje autko: http://7er.pl/showthread.php/33145-W...151#post395151

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2012
    BMW
    e38 740iA 99r
    Sk±d
    Sieradz
    Cytat Zamieszczone przez BsijZabsij Zobacz posta
    Objawy masz takie jakie by³y u mnie - typowe dla czujnika wa³u. Wsadzaj VDO Siemens, i ciesz siê jazd± ;) Ga¶nie Ci nieraz przy schodzeniu z obrotów, np przy dohamowywaniu na sprzêgle na ¶wiat³ach? ;)
    Narazie nie ga¶nie, zw³aszcza na sprzêgle bo to automat ;p aczkolwiek nie wrzuca³em N przy ¶wiat³ach, mo¿e faktycznie by zgas³a.

Teraz mam dylemat, który czujnik wymieniaæ. W moim przypadku na 2 innych kompach by³ b³±d "wa³ka rozrz±du" oraz "wa³u rozrz±du". Czy je¶li padnie czujnik wa³u, nie powiniem byæ opisany b³±d "czujnik po³o¿enia wa³u korbowego"?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2014
    BMW
    E65 3.0D
    Sk±d
    Barlinek
    Cytat Zamieszczone przez Raqil Zobacz posta
    Narazie nie ga¶nie, zw³aszcza na sprzêgle bo to automat ;p aczkolwiek nie wrzuca³em N przy ¶wiat³ach, mo¿e faktycznie by zgas³a.

Teraz mam dylemat, który czujnik wymieniaæ. W moim przypadku na 2 innych kompach by³ b³±d "wa³ka rozrz±du" oraz "wa³u rozrz±du". Czy je¶li padnie czujnik wa³u, nie powiniem byæ opisany b³±d "czujnik po³o¿enia wa³u korbowego"?
    Nie ma czujnika walu rozrzadu... masz dwa czujniki polozenia walka rozrzadu i jeden czujnik walu korbowego. Odjawy jakie napisales wskazuja na czujniki walka rozrzadu. Zdiagnozuj autko inpa u kogos i bedzie wiadomo na 100%. Bo teraz to ja juz nic nie rozumiem :)

Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    Sk±d
    Mazury
    Cytat Zamieszczone przez Raqil Zobacz posta

A co to takiego WA£ ROZRZ¡DU? :D
    Chodzi³o mi o czujnik po³o¿enia wa³u korbowego w³a¶nie. Objawy masz jak przy jego padniêciu, przy automatycznej skrzynie oczywi¶cie nie bêdzie Ci gas³ ;)
    Obecnie E38 728i 1995 manual, dunkelblau. Poprzednio E34 525tdsA 1992, granitsilber-metalic.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2012
    BMW
    e38 740iA 99r
    Sk±d
    Sieradz
    oczywi¶cie wiem ¿e nie ma wa³u rozrz±du ;) chodzi³o mi tylko o to ¿e taki dziwny b³±d mi jeden komp pokaza³. Tylko kolega BsijZabsij napisa³ ¿e te objawy wskazuj± na czujnik wa³u korbowego, tylko w³a¶nie b³êdy z tych kompów wskazuj± czujnik wa³ka. Kurcze nie wiem kto ma w okolicy inpa...

Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    Sk±d
    Mazury
    Czujnik po³o¿enia wa³u nie zawsze Ci wywali b³±d, a nawet potrafi wywaliæ b³±d czujnika wa³ka ;) Mówiê Ci, podmieñ te czujniki od kogo¶, najpierw wa³u potem ewentualnie wa³ka. Bo objawy masz takie jak przy czujniku wa³u, ale upewnij siê na 100% zanim wydasz kasê.

Podobne w±tki

1. [silnik] [E32] B³±d czujnika zasysanego powietrza.
    Przez Misiek89 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 25-01-2014, 18:20
  2. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 17-11-2013, 21:04
  3. [diagnoza] B³±d czujnika po³o¿enia wa³ka rozrz±du.
    Przez razyel w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 21-07-2013, 18:50
  4. rezystancja czujnika po³o¿enia wa³u m60
    Przez dobrus w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 26-08-2011, 15:12
  5. [elektryka] M30B35 Problem z bli¼niacz± wi±zk± czujnika po³o¿enia wa³u.
    Przez wikstorm w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 13-05-2011, 12:00

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •