Dorzucam wyszperane ostatnio info:
Do "czarnej tabliczki" był jeden właściwy olej (Shell ATF LA-2634) i obecnie jest trudno dostępny i bardzo drogi. Znalazłem na anglojęzycznym forum cytat z e-maila od przedstawiciela ZF (p.Martin Vogel) na pytanie użytkownika czy rzeczywiście do skrzyń z czarną tabliczką musi być ten konkretny olej:
"Use of other fluids can cause bad shift quality or in the worst case damage of the transmission. Therefor also the ZF Lifeguardfluid5 is not approved for use in this 5HP30 version."
tłumaczenie moje: Użycie innych płynów może spowodować nieprawidłową zmianę biegów, a w najgorszym przypadku uszkodzenie skrzyni. Z tego powodu płyn ZF Lifeguardfluid5 nie jest właściwym płynem dla tej wersji 5HP30.
W dalszej części e-mail'a tłumaczy to w ten sposób:
"The controlled converter clutch is used in a different way in these two versions. Therefor the control unit is calibrated completely different and that needs different friction behavior from the fluid."
tłum. moje: Między tymi wersjami skrzyń występuje różnica w sposobie sterowania sprzęgłem hydrokinetycznym (konwerterem). W związku z tym jednostka sterująca jest zupełnie inaczej skalibrowana i wymaga innej charakterystyki pracy (lepkości?) płynu.
Podobno istnieje dodatek do współczesnych płynów przekładniowych imitujący charakterystykę LA-2634: Fuchs Titan 3353. Informacja ta wymaga weryfikacji i doprecyzowania, z którym płynem i w jakich proporcjach mieszać.
Przypuszczam, że wiele przypadków problemów po wymianie oleju wiąże się właśnie z zalaniem skrzyni niewłaściwym płynem.