Witam, mog³by mi ktos powiedzieæ jak powinna byc zamontowana antena na tylnej szybie?Jest to tylko ozdoba czy powinien byæ otwór w szybie?Jak to zrobiæ aby by³o fabrycznie.
Szyba by³a chyba ponownie wklejana na orygina³ bmw.
Mowa o takiej antence:
![]()
Witam, mog³by mi ktos powiedzieæ jak powinna byc zamontowana antena na tylnej szybie?Jest to tylko ozdoba czy powinien byæ otwór w szybie?Jak to zrobiæ aby by³o fabrycznie.
Szyba by³a chyba ponownie wklejana na orygina³ bmw.
Mowa o takiej antence:
![]()
Antenka jest tylko naklejana, w ¿adnym wypadku nie rób ¿adnego otworu w szybie. Od wewn±trz na szybê (o ile dobrze widzê) masz nalepion± podk³adkê odpowiedzialn± za bezprzewodowe po³±czenie z anten±, po przyklejaniu anteny bêdziesz mia³ fabryczne rozwi±zanie.
Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 26-10-2014 o 20:06
No to ladnie mi podpowiadali, ze ma byc tam otwor...uzywana antenka nada sie? czy trzeba kupic now±?Oraz czy ona sie trzyma na tasmie dwustronnej czy na jakims kleju?
U¿ywana mo¿e byæ bez problemu. Ja swoj± klei³em na ta¶mê dwustronn±.
Ok, wszystko juz wiem.Dzieki za pomoc.
Ta¶ma dwustronna jest za gruba. Zmieni siê pojemno¶æ kondensatora, którym s± podstawa antenki i szyba, jako dielektryk. Lepiej przyklej jakim¶ klejem, ¿eby warstwa by³a jak najcieñsza. Poza tym, nie wiem, czy wiesz, ¿e to antena od telefonu. Je¶li nie u¿ywasz, nie ma sensu kleiæ, bo przy od¶nie¿aniu w zimie znów ryzyko oderwania.
S± rozne grubo¶ci tasmy dwustronnej.Wzi±³bym najcieñsz± i mo¿e jako¶ bedziê sie trzymaæ.O od¶nie¿anie siê nie martwie, a telefon w tym aucie to fajna sprawa-jedna z ciekawszych opcji.
Chytrusek, te¿ tak my¶lê. Mia³em kiedy¶ dok³adnie taki sam problem i nie zrywa³em tej ori ta¶my, któr± impex ju¿ ma na szybie tylko j± odt³u¶ci³em, na to kilka kropli Kropelki (nie za du¿o, mniej znaczy lepiej), odt³uszczona antenka i ju¿ wiêcej nie by³o problemu.
Oryginalnie te¿ jest na ta¶mie. Mo¿na kupiæ - ca³e 43 z³.
Te¿ w swojej "pi±tce" klei³em na kropelkê ;-) W obecnej E38 urwa³em, od¶nie¿aj±c szybê :-( i do dzi¶ nie zrobi³em z ni± porz±dku, bo z jakiego¶ powodu nie mogê uruchomiæ telefonu. Wymienia³em centralki, s³uchawki i nic...