Witam
Zdecydowałem się na dynamiczną wymianę oleju w skrzyni 5HP19 w warsztacie http://skrzyniebiegow.pl. Pacjent to E38 728i z 2000r z przebiegiem autentycznym 220tys. Skrzynia przed operacją pracowała bardzo dobrze, niemal niezauważalnie zmieniała biegi. Olej (zgodnie z zaleceniami BMW) nie był nigdy zmieniany. Po zdjęciu miski i spuszczeniu pierwszych litrów oleju okazało się, że w zasadzie olej mimo iż ciemny to na oko mechanika w przyzwoitym jeszcze stanie. Nie było żadnych opiłków na magnesach. Wymieniono filtr, uszczelkę i po założeniu miski przygotowano pacjenta do transfuzji. Przepompowano 10 litrów oleju Ravenol. Samo przetłaczanie odbywało się na pracującym silniku, w dwóch niewielkich podświetlanych wizjerach w maszynie można było obserwować przepływ ciemnego oleju ze skrzyni i jasnego świeżego do skrzyni. Po operacji dolano jeszcze ręcznie do pełna kilka setek i po jeździe próbnej pacjent odpoczywa w garażu. Kosztowało mnie to 800zł razem z olejem, filtrem i uszczelką oraz robocizną za wymianę oleju w moście, którą przy okazji zaaplikowałem. Nie odczułem żadnych negatywnych skutków wymiany, skrzynia pracuje nadal bardzo płynnie. Mam nadzieję że tak będzie przez kolejne kilkadziesiąt tysięcy kilometrów. Jeśli pojawią się kłopoty, napewno podzielę się nimi na forum.
Pozdrawiam