Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 19

W±tek: Panewki??

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e32 735i 91r
    Sk±d
    POLSKA

Post Panewki??

Witam.
    Po wymianie ¶lizgów rozrz±du (plastikowy by³ po³amany i jeden jego kawa³ek sta³ siê swego rodzaju mimo¶rodem dla ³añcucha i co pewien czas zmienia³ jego napiêcie ) silnik chodzi równiej.
    Wymieni³em te¿ filtry i olej (by³ czarny jak smo³a). Silnik zalany 10w40.
    Zapalam auto i ku mojemu zdziwieniu tajemniczy „¶wist” z okolicy kolektora ss±cego, który wcze¶niej ledwo by³o s³ychaæ sta³ siê wyra¼nie g³o¶niejszy.
    Zacz±³em siê zastanawiaæ czy to nie za spraw± ¶wie¿ego oleju. Po wej¶ciu pod auto d¼wiêk który wcze¶niej wi±za³em z zu¿ytym ko³em zamachowym wydaje siê byæ stukaj±cymi panewkami.
    Dodam jeszcze ¿e kiedy silnik jest zimny obroty faluj± i ogólnie ¼le chodzi.
    Zamieszczam filmik na którym s³ychaæ „¶wist” oraz klekotanie.
    https://www.youtube.com/watch?v=ajmb...ature=youtu.be
    Oceñcie proszê czy to mog± byæ panewki.
    Pozdrawiam Krzysiek

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar arturo193
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    W planach E38 750i
    Sk±d
    Norwegia

Panewki daj± inny d¼wiêk...i raczej nie wszystkie naraz tym bardziej,¿e przed napraw± wszysko by³o OK...przy panewce jest taki g³uchy stukot bardzo charakterystyczny...to co jest u Ciebie wygl±da mi na lu¼ny ³añcuch...wszystko z napinaczem u Ciebie OK?W M30 napinacz,o ile dobrze pamiêtam,znajduje siê z prawej strony silnika.Wygl±da jakby nie zadzia³a³ w 100%.Wykrêæ go i sprawd¼.Nie pamiêtam jak on jest skonstruowany w BMW ale w MB po wykrêceniu trzeba trzpieñ w napinaczu wyj±æ i od nowa prze³o¿yæ go od ty³u napinacza a po wkrêceniu i starcie silnika trzpieñ ustawi siê w odpowiedniej pozycji...je¶li siê tego nie zrobi w MB to po nied³ugim czasie mo¿e zerwaæ ³añcuch...w BMW mo¿e byæ inaczej ale niech kto¶ bardziej do¶wiadczony w tej kwestii siê wypowie...
    Ostatnio edytowane przez arturo193 ; 04-10-2014 o 20:55
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e32 735i 91r
    Sk±d
    POLSKA
    Dziêki za zainteresowanie.
    Je¶li chodzi o ³añcuch rozrz±du to go wyjmowa³em ¿eby wymieniæ ¶lizgi. Wydaje mi siê ¿e napinacz dobrze do naci±gn±³. Te stuki dochodz± ewidentnie z okolicy 5 6 cylindra albo ko³a zamachowego. Ciê¿ko dok³adnie zlokalizowaæ. Dodam jeszcze ze stukot jest mocniejszy w momencie gaszenia auta. Wiêc to mo¿e tylko dwumas ??

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    by³o e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    Sk±d
    rogi/krosno
    albo cos ogólnie skrzynia sprzêg³o bo mam podobny odg³os przy gaszeniu(ale obstawiaam ¿e nie mam 2 masy 88r)

Vip Vip Awatar Dzuda
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E32 735i , G11 750i M-pak ; MB 560 SEC 88'
    Sk±d
    Sandomierz
    Ja równie¿ mam taki odg³os przy gaszeniu auta tak ¿e siê nie przejmuj ;)

Leszek VIP Vip Awatar siudema
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    by³o e32 m30b35 II89r bêdzie ...?
    Sk±d
    Trzebnica -DeTRoit
    Ten odg³os z filmiku ,przy spadaj±cych obrotach to na 99% dwumasa,mia³em to samo,przy wy³±czaniu silnika,ale spokojnie,je¼dzi³em z tym 6 lat i spoko,powoli siê przyzwyczai³em
    Lepiej straciæ sekundê w ¿yciu , jak ¿ycie w ci±gu sekundy

http://dachy-trzcinowe.pl/

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar marek1132
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Sk±d
    Czêstochowa
    Mo¿e byæ te¿ luz na wa³ku atakuj±cym skrzyni.Raczej nic powa¿nego,panewki tak szybko nie lec± w m30.
    "My¶lenie to najciê¿sza praca z mo¿liwych i pewnie dlatego tak niewielu j± podejmuje." - Henry Ford

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar ManiacDrifting
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    Ten ¶wist to pompa wody. a £añcucha nie zmieni³e¶?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e32 735i 91r
    Sk±d
    POLSKA
    Nie ³añcucha nie zmienia³em. A co do tego ¶wistu to normalne ¿e ona taki odg³os wydaje czy co¶ z ni± nie tak??
    Pozdrawiam

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar ManiacDrifting
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    No to brawo maj±c tak wyjechane ¶lizgi zostawiæ stary ³añcuch który niemo¿liwe ¿e siê nie wyci±gn±³ i nie wytar³. Kiedy nowy ze swaga kosztuje 80z³!.
    Sprawd¼ czy ³añcuch po zdjêciu pokrywy zêbatki wa³ka rozrz±du mo¿esz do niej dopch±æ lub odci±gn±æ je¶li tak to masz zu¿yty ³añcuch. Pompa zazwyczaj daje ten ¶wist.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •