Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 19

W±tek: Problem z odkreceniem kol

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    F01 750ix
    Sk±d
    Szydlowiec

Post Problem z odkreceniem kol

Samochod stal w garazu od miesiaca. W koncu trzeba zmienic kolka na letnie. Zabralem sie za odkrecanie.
    Zalozylem nasadke zabezpieczajaca na szpilke z kodem i pociagnalem reka za klucz, a ta jedza sie rozpadla.
    Jak kupowalem zestaw zabezpieczajacy juz mi cos nie gralo. Te naciecia i kwiatek na nasadce wygladaja strasznie ubogo. Pomyslalem sobie, ze widac bmw wie co robi. Okazalo sie ze jednak nie wie.

Glupia sprawa. Do serwisu 130km i tez jakos srednio sa zorientowani. Poza tym nowa nasadka pewnie zrobi to samo co poprzednia.

Panowie. Jakie jest sensowne i bezpieczne rozwiazanie. Spawania nie bierzemy pod uwage z powodu felgi i piasty.
    Jak twarde sa te szpilki? Reczna wiertarka i wiertlo Hss da rade, czy od razu jechac kobaltowym? Jakiej firmy wykretak nie peknie przy pierwszym podejsciu?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar chytrusek
    Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    e38 740 M62B44
    Sk±d
    Krasnystaw
    Ja rozwierca³em kiedy¶ urwane ¶ruby kó³. S± utwardzane chyba tylko powierzchniowo, bo uda³o mi siê zwyk³ym wiert³em do metalu i wkrêtark± aku.

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Po 1. spróbowa³bym jednak nowej nasadki, mo¿e poprzednia mia³a jak±¶ wadê. Poza tym spróbuj najpierw ko³o dokrêciæ, tak by naruszyæ po³±czenie, a dopiero potem odkrêcaæ. Warto oczywi¶cie te¿ wcze¶niej skorzystaæ z WD-40.

Po 2. je¶li pierwszy sposób siê nie powiedzie to spróbuj poszukaæ nasadek do wykrêcania urwanych ¶rub. O ile oczywi¶cie forma felgi i otworu pozwoli na podej¶cie tak± nasadk±.

Po 3. je¶li wcze¶niejsze próby zawiod± pozostanie chyba tylko spawanie, tylko zrób wokó³ ¶ruby jaki¶ ko³nierz ze skóry tak by felgi nie uszkodziæ.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Pawliko
    Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    Audi A5 Coupe 2.7 TDI S-line
    Sk±d
    Szczecin / Gryfice
    Blog
    4
    Ojciec kiedys w Mondeo nie mial przejsciowki do zabezpieczajacej (tak auto kupil), pojechal do wulkanizacji i gosc w kilka minut usunal te sruby.

Wys³ane z mojego GT-N7000 przy u¿yciu Tapatalka
    By³y:
    VW Jetta A2
    Opel Astra G Caravan
    BMW E32 730i[*][*]
    VW Passat B5 Variant
    BMW E38 728iA
    BMW E39 535iA
    Audi A3 8P 2.0T++
    Audi A6 C6 2.7 TDI++ Quattro
    BMW E91 318d+
    VW Phaeton 3.2
    Astra GTC OPC Line
    Mercedes CLK W209 200K lift
    BMW E90 320dA 177KM 08'

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar BsijZabsij
    Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    E38 728i manual, ex e34 525tds
    Sk±d
    Mazury
    Ale pewnie na stalowych felgach ;) nowa nasadka + WD-40 + porz±dny m³otek i waln±æ parê razy w ¶rubê, je¶li to nie pomo¿e to siêgn±æ po bardziej drastyczne ¶rodki. Co do wierte³, to kobalt, i to markowe. Po co siê mordowaæ i je¼dziæ 10x po sklepach - lepiej od razu zabraæ siê za robotê porz±dnym sprzêtem i oszczêdziæ sobie nerwów i grosza (co do narzêdzi dro¿sze bardzo czêsto wychodz± suma sumarum taniej ;) - Wiem co¶ o tym, bo jestem budowlañcem. Prosty przyk³ad - otwory w bardzo twardym gresie - na jednej dziurce zjara³em chyba 5 wierte³ po ok. 20 z³ + pêkniêta bardzo droga p³ytka + pó¼niej paliwo do sklepu po porz±dne wiert³o + czas i nerwy. Jednym wiert³em za 80 z³ wywierci³em wszystkie otwory jak w ma¶le w 3 minuty ;)
    Obecnie E38 728i 1995 manual, dunkelblau. Poprzednio E34 525tdsA 1992, granitsilber-metalic.
    Moje autko: http://7er.pl/showthread.php/33145-W...151#post395151

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar euro_tuned
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    F02 750Li xDrive
    Sk±d
    Kraków
    Ja sobie odpuszczam wszelkiego typu zabezpieczenia felg. Teraz jeszcze jako¶ to ogarniesz ale w przypadku z³apania gumy noc± w lesie gdzie¶ w deszczu to tylko laweta ratuje.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Pawliko
    Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    Audi A5 Coupe 2.7 TDI S-line
    Sk±d
    Szczecin / Gryfice
    Blog
    4
    BsijZabsij, OEM alu 16" ;-)

Ja te¿ nie jestem zwolennikiem tych ¶rub. Jak maj± zdj±æ pod blokiem ko³a to i tak je zdejm±.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    F01 750ix
    Sk±d
    Szydlowiec

Sytuacja wyglada tak. Bawaria Janki ma dostarczyc nasadke w ciagu tygodnia. Potrzebny byl numer z opakowania szpilek. Nawiasem usluga usuniecia szpilek 760zl netto.
    Patent z WD40 powinien pomoc. Jedna rzecz zle wczesniej zrobilem. Samochod stal na sloncu i felga na pewno sie rozgrzala. Duze prawdopodobienstwo za alu rozszerzylo sie bardziej niz szpilka. Z drugiej strony nie mam w reku imadla, bez przesady.

Nasadka pasuje. Cena 114zl z przesylka. Trzy szpilki (wczesniej nie ruszane) poszly bez problemu. Czwarta ta na ktorej ukrecilem pierwsza nasadke ani drgnie. Pomocze ja jeszcze ze dwa dni w wd40 i znowu sprobuje.
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 09-08-2014 o 00:31

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar MC1
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    Ex - E 36 325i coupe, E 39 530D individual, teraz E 65 730D
    Sk±d
    Otwock
    Kto¶ ju¿ pisa³ wcze¶niej a ja przypomnê......nie bój u¿yæ siê m³otka....trzeba parê razy mocno trzepn±æ w ¶rubê, najmocniej jak to tylko mo¿liwe z uwagi na jej konstrukcjê. Mia³em kiedy¶ taki sam problem ¿e nie dawa³o siê jednej ¶ruby odkrêciæ i pojecha³em do zaprzyja¼nionego warsztatu ¿eby odkrêcili no i tak t³ukli w t± ¶rubê ¿e my¶la³em ¿e piasta albo felga pêknie ale w koñcu ¶ruba siê odkrêci³a (spawaæ te¿ nie chcia³em). Spróbuj tak mo¿e to co¶ pomo¿e.....
    Moja 7er zdobywczyni I miejsca w kategorii E65 na zlocie ¦lesin 2014.

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Próbowa³e¶ najpierw dokrêciæ?

Podobne w±tki

1. Wplyw 18calowych kol na plynnosc zmiany biegow
    Przez klocekpila w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 23-11-2013, 15:40
  2. [zawieszenie] Drganie auta po wymianie kol z 16 na 18 cali.
    Przez technics w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 46
    Ostatni post / autor: 26-04-2011, 22:17
  3. [20] Wymiana kol na wieksze
    Przez jarimir w dziale Felgi, opony, itp.
    Odpowiedzi: 46
    Ostatni post / autor: 01-11-2008, 17:43

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •