Witam.
Postanowi³em za³o¿yæ ten temat by "skonsultowaæ" z wami kwestie za i przeciw.
Po do¶æ d³ugich namys³ach zdecydowa³em sprzedaæ moje E38 i przesi±¶æ siê na "co¶" nowszego -
CO¦ - no i w³a¶nie tutaj na wstêpie jest ma³y problem. Jako wieloletni u¿ytkownik BMW , który móg³by ¶mia³o powiedzieæ ¿e jest zakochany w marce - od razu sk³oni³em siê do poszukiwania nowszej wersji E38 czyli F01 - chocia¿ tutaj w UK jest pewien problem je¿eli chodzi w³a¶nie o te modele.
3/4 *7 series F01* jest dostêpna tylko i wy³±cznie w Dieslu , lecz jest to dla mnie akurat najmniejszy problem. Problemem jest to ¿e owe Diesle s± bardzo ubogie. Mogê ¶mia³o powiedzieæ ¿e po³owa z nich poza standardowym wyposa¿eniem nie ma nic w opcji.
Na "dzieñ dobry" skre¶li³em wersje SE - gdy¿ nie jest w moim stylu, nie powiem ma co¶ w sobie ale niestety nie dla mnie. Interesuj± mnie tylko wersje M Sport , no i raczej tylko kolor czarny z bia³ym/kremowym ¶rodkiem. Tak jak wcze¶niej wspomnia³em silnik diesel'owski by³by moim priorytetem tylko nie bardzo mogê prze³kn±æ tej "biedy" w ¶rodku. Wersje SE wydaj± siê byæ nieco lepiej wyposa¿one a ni¿eli wersja M Sport , no ale SE odpada.
Kilka dni temu my¶la³em ¿e znalaz³em t± wymarzon± lecz szybko okaza³o siê ¿e jest to 740i ( http://www.autotrader.co.uk/classifi...Cnew?logcode=p ) - w pewnym momencie by³em tak napalony ¿e raczej nie sprawia³o mi to problemu. Ma wiêkszo¶æ rzeczy które w samochodzie tej klasy powinny siê znajdowaæ , problemem sta³ siê tylko ten silnik. Skonsultowa³em opinie z mechanikiem z salonu BMW - i raczej nie poleca³ mi tej wersji silnikowej gdy¿ najwiêcej problemów serwisowych jest w³a¶nie zwi±zana z tymi silnikami. ¦mia³o potwierdzi³ niezawodno¶æ 3 litrowego diesla.
Znalaz³em te¿ diesla który móg³by byæ bliski mojemu idea³owi ( http://www.autotrader.co.uk/classifi.../bmw?logcode=p ) lecz problemem (bynajmniej jak dla mnie) jest jego ówczesny w³a¶ciciel a mianowicie PAKOL , BABAJ, CIAPAK - czy jak ich tam zwa³. Co prawda prywatna tablica rejestracyjna nie wskazuje na to by by³ to jaki¶ przeciêtny w³a¶ciciel miejskiego KEBAB TAKE AWAY , no ale jak na pocz±tku rozmowy us³ysza³em " HELLO MY FRIEND " a w czasie rozmowy by³em ju¿ jego "BROTHER" to ju¿ mi siê odechcia³o. Nie jest to jako¶ mega wyposa¿one F01 (VIN rozkodowany w moim temacie) no ale raczej nic wiêcej nie dostane w wersji Diesel z M Pakietem.
Niestety , limit cenowy jest ograniczony wiêc nie mam co liczyæ na to ¿e kupie samochód z bardzo ma³ym przebiegiem i z tzw FULL OPCJ¡ - bo na nowego z salonu niestety mnie nie staæ.
Po co za³o¿y³em ten temat ? Wiem ¿e nie ma jeszcze na forum zbyt du¿o u¿ytkowników F01 - ale chêtnie poznam zdanie osób które s± w temacie.
Chcia³em poznaæ opinie na temat Diesel 730d - 740d vs 740i ,
czy silniki N54B30 naprawdê posiadaj± wiele wad ? Czy spalanie 10 - 12l to spalanie realne ?
w co lepiej celowaæ ? "ubogi" diesel , czy wyposa¿ona benzyna ?
W g³owie mam jeszcze inny samochód który mie¶ci siê w moim limicie cenowym. Mowa o Jaguarze XJ - najlepiej w Longu ( http://www.autotrader.co.uk/classifi...ge/1?logcode=p ) , lecz nie mam jakiejkolwiek wiedzy na temat tych samochodów , s³ysza³em ¿e ludzie chwal± sobie XF czy te¿ XJ - lecz to raczej by³oby co¶ kompletnie innego jak dla mnie. Ogl±da³em , siedzia³em - co prawda nie je¼dzi³em - i powiem ¿e wra¿enia wewn±trz jak i wygl±d z zewn±trz s± naprawdê mega.
No ale to Jaguar ...
my¶la³em równie¿ o X6 3.5d lecz jak dla mnie ¶rodek tego auta to nic innego jak E60 z koñca produkcji.
Nie oczekuje w tym temacie odpowiedzi typu : "KUP SE TEGO" - raczej opinii jak i w³asnych zdañ na temat wy¿ej wymienionych samochodów

Odpowiedz z cytatem
Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...