Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: PARKTRONIK - CZASEM SIÊ W£¡CZY ?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008

PARKTRONIK - CZASEM SIÊ W£¡CZY ?

Witam

Mo¿e na wstêpie napiszê ¿e mam 4 czujniki z ty³u i 4 z przodu byæ mo¿e ma to jakie¶ znaczenie, ogólnie parktronik mi nie dzia³a :( ale czasem siê w³±czy i potrafi dzia³aæ parê godzin lub parê minut. By³em na szybko u mechanika z braku czasu pod³±czali¶my tylko pod komputer i wykasowali¶my b³êdy - nie pomog³o, na wiêcej nie mieli¶my czasu. Mo¿e kto¶ mia³ podobn± sytuacjê i bêdzie wiedzia³ jak mi pomóc.

pozdrawiam
    pozdrawiam
    BMW - Bo Moderator Widzi :D

Trzeba posprawdzaæ wszystkie czujniki. Podobno gdy przestanie dzia³aæ chocia¿ jeden z nich, to przestaje pracowaæ ca³y system. Wygl±da to tak, jakby u Ciebie która¶ czujka czasowo traci³a styk. Tak wiêc trzeba przepatrzeæ wszystkie wtyczki. No i pracowac z kompem, bo nie wiem czy tam przypadkiem gdzie¶ nie pokazuje który czujnik nie robi. Ale pewno¶ci nie mam.
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar przemo9999
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    740i M62TuB44
    Sk±d
    Ko³obrzeg
    Ja tez mialem z tym problem przy galce biegow tzn pod nia jest czujnik ktory to zalacza umnie po wlaczeniu R poprost kontrolka swiecila ale praktronik niedzialal bo slabo laczy . Jak masz automat to sbruboj wbic R i leciutka galeczke do przodu i do tylu tak pare mm i jak bedzie sie zalanczal to czujniczek niedomaga. U mnie byla taka przyczyna. A i jeszcze sprawdz bezpiecznik pod maska. Moze jest spalony.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    wg. mnie bezpiecznik musi byæ dobry bo raz parktronik dzia³a raz nie, sprawdzê z tym czujnikiem, je¶li chodzi o diodê to mryga non stop, a d¼wiêk z ty³u jest zawsze ci±g³y jak wrzucê R, mam automat
    pozdrawiam
    BMW - Bo Moderator Widzi :D

Vip Vip Awatar AdamBMW
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BMW 740i Individual E38 98', BMW 745i E23 85'
    Sk±d
    Warszawa
    Je¿eli raz dzia³a, a raz nie dzia³a to dobry znak i w miarê ³atwy do zdiagnozowania.
    Trzeba podpi±æ komputer i odczytaæ b³±d którego czujnika dotyczy, zamieniæ czujnik z s±siednim, wykasowac b³±d i sprawdziæ który czujnik w nastêpstwie wywali, je¿eli b³±d przejdzie za czujnikiem to wiemy ¿e czujnik jest uszkodzony, je¿eli natomiast zostanie przy tym samym obwodzie to problem tkwi w wi±zce do czujnika.

Je¿eli co¶ jest niezrozumia³e to piszcie. :)

u¿ytkownik Awatar ADASIO
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    Sk±d
    SILESIA City
    czasem od myjki cisnieniowej sie potrafi popsuc jak za blisko sie przylozy dysze
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW G£ÓWNYCH !!!

Cytat Zamieszczone przez Jey
    Trzeba posprawdzaæ wszystkie czujniki. Podobno gdy przestanie dzia³aæ chocia¿ jeden z nich, to przestaje pracowaæ ca³y system. Wygl±da to tak, jakby u Ciebie która¶ czujka czasowo traci³a styk. Tak wiêc trzeba przepatrzeæ wszystkie wtyczki. No i pracowac z kompem, bo nie wiem czy tam przypadkiem gdzie¶ nie pokazuje który czujnik nie robi. Ale pewno¶ci nie mam.
    mia³em podobny problem, przez jeden czujnik nie bedzie dzia³a³ ca³y system, bêdzie migaæ pdc. nie trzeba kompa, ka¿dy czujnik gdy pracuje wydaje dzwieki, cos takiego jak trzeszczenie, wystarczy przy³o¿yæ ucho do ka¿dego czujnika po kolei i nie trzeba kompa, po wybadaniu któy nie dzia³a zrób tak jak pisa³ kolega, zamien czujniki i bêdziesz wiedzia³ gdzie jest problem.
    bubu

Vip Vip
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    ex 740iA '97, e46 320d '03, e61 535d '06, e46 320d '04, teraz e61 535d '04 Stage 3
    Sk±d
    £ód¼
    Witam. Ja równie¿ mam problem z parktronikiem, mianowicie cofaj±c, jak i równie¿ naciskaj±c na przycisk kontrolka siê nie zapala. Nie wiem co jest przyczyna tego, aczkolwiek nie chce go dawaæ do warsztatu, poniewa¿ mo¿e uda mi siê to zrobiæ samemu, my¶la³em ze jest to wina bezpieczników lecz wszystkie s± ok.

Sprawdzaj po kolei wszystkie czujki tak jak pisali wczesniej koledzy. Nie wiem czy wydaj± one jakies d¼wieki bo nie sprawdza³em, ale podpiêcie pod kompa wszystko Ci powie. Pó¼niej zamiana i wszystko bêdzie jasne
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    bez
    Sk±d
    Tomaszów
    tak na "ch³opski rozum" trzeba daæ dychê jakiemu¶ ma³olatowi aby pochodzi³ przed zderzakiem i diagnoza gotowa...

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •