Nie ma stuków przy ruszaniu i przy je¼dzie na ma³ych obrotach, co by raczej wyklucza³o dwumas.
Nie ma stuków przy ruszaniu i przy je¼dzie na ma³ych obrotach, co by raczej wyklucza³o dwumas.
Nikt nie bêdzie mi mówi³, jak mam ¿yæ, bo nikt za mnie nie umrze.
3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podzia³ami je¶li chodzi o marki.
E32 730i V8 '94 Calypsorot Metallic
u mnie pomog³o czyszczenie silniczka krokowego w benzynie i nafcie zobaczymy na jak d³ugo
Krokowy "wyle¿a³ siê" trochê w rozpuszczalniku, syfu trochê wylecia³o, zacz±³ lu¼no siê ruszaæ, ale nie jestem przekonany co do jego sprawno¶ci pe³nej. Tak samo przep³ywka, jest jaki¶ sposób ¿eby j± sprawdziæ bez komputera? Pomierzyæ jakie¶ warto¶ci na pinach czy co¶?
3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podzia³ami je¶li chodzi o marki.
Mam identyczne objawy i rozmawia³em z kolesiem, który siedzia³ w m60 w czasach kiedy montowali to w fabryce i wspomina³ co¶ o materiale na ok³adzinach cylindrów, który po pewnym czasie zaczyna siê falowaæ i powoduje tak± nierówn± pracê. Zaleci³ mi wymianê silnika na ten z e38, bo podobno zmienili tam ten ok³adziny, na bardziej niezawodne. Ale jak to siê ma do rzeczywisto¶ci, to nie wiem. U mnie jest bardzo dziwny przypadek, z bardzo nierównomiern± kompresj± na po³owie cylindrów na ka¿dej z g³owic. Niemcy maj± inne podej¶cie do takich przypadków i od razu chc± wszystko wymieniaæ. Mam nadziejê, ¿e jeszcze uda mi siê u mnie w domu u znajomego mechanika ten temat ogarn±æ, je¿eli nie, to trzeba bêdzie siê rozgl±daæ za nowym "sercem"... Chyba, ¿e uda siê Tobie znale¼æ przyczynê, to by³bym kontent, aby¶ siê podzieli³ swoimi do¶wiadczeniami :)
Pozdrawiam
nikasil zast±pili alusilem, ale jako¶ nie chce mi siê wierzyæ, ¿e wyrobione ¶cianki cylindrów mog± mieæ wp³yw na kulturê pracy silnika oO
Jest BMW E39 530dA Touring 2001r.
Jest BMW E32 730i V8 manual 1992r.
By³o BMW E34 525i manual 1991r.
Dziwne to stwierdzenie, a je¿eli po³owa cylindrów bêdzie mia³a kompresjê na przyk³ad 7 barów to kultura nadal bêdzie ok? S± zdjêcia ³uszcz±cego siê nikasilu w M60 w sieci, silnik wygl±da tragicznie, nie wyobra¿am sobie, ¿e to w ogóle mia³o jak±kolwiek kompresjê.
Ostatnio po samych delikatnych drganiach i obrotach w s³u¿bówce odstawi³em auto na pomiar kompresji i siê okaza³o, ¿e pêkniêty pier¶cieñ zarysowa³ cylinder, na którym zosta³o ju¿ tylko 7 barów. Ford Focus 1.6 Ecoboost.
pozdrawiam Bartek
problem dotyczy tylko aut je¿d¿±cych na paliwie o wysokim zasiarczeniu.
Jest BMW E39 530dA Touring 2001r.
Jest BMW E32 730i V8 manual 1992r.
By³o BMW E34 525i manual 1991r.
Hmmm, wiêc dzisiaj problem powróci³. Mianowicie silnik znowu próbuje wyskoczyæ z ramy i trzêsie ca³ym autem, nie chodzi na wszystkie cylindry, na pewno.
Jest tu kto¶ kto pomo¿e mi on-line na szybko ogarn±æ tego DISa w komputerze? Mam interfejs na RS232. Bo ju¿ rêce opadaj± naprawdê, a za dwa tygodnie mam wie¼æ m³odych do ¶lubu...