Jaki olej Panowie sugerujecie wlać do silnika 3.0D ?? :)
Wcześniej miałem chyba castrola, musze poszukać w papierach, ale słyszałem o nim różne opienie....
Jaki olej Panowie sugerujecie wlać do silnika 3.0D ?? :)
Wcześniej miałem chyba castrola, musze poszukać w papierach, ale słyszałem o nim różne opienie....
Ja leje Castrola 5W-30 do diesla ,wcześniej Castrola 5W-40 do benzyny, ale nigdy z beczki, tylko normalnie pakowanych po 4litry ze sklepu i rzadnych problemów.
Wszelakie castrole czy lotosy przelewane w Polsce to jeden kij. Wszystko to samo. Jeśli chcesz coś lepszego to Addinol lub Meguin przelewane w Niemczech. W Polsce raczej nie do dostania. Do kupienia na eBay.
do benzyny lalem zawsze motula - tez dobry olej.
Motul 5W40 leje do bi-turbo, aczkolwiek na Castrolu 0W40 jakos "aksamitniej" pracowal. Sa tacy co Mobil bardzo sobie chwala.
Szatan przez to że masz Dpfa i tak musisz zalać jakieś badziewie "specjalne do Dpf" w nowych specyfikacjach która na pewno nie służy silnikowi bo ma być "eko" i nie zapychać Dpfa więc co by to nie było to i tak LL01 to nie będzie. Pamiętam był już wątek w którym duużo o olejach było i tam koledzy którzy znają się na tym wszystko wyjaśnili.
należy zalać LL04 DIESEL chyba z tego co pamiętam, 5w30 badz 5w40.... co szadzicie... mechanik chwalił mi dzisiaj przez telefon Shell cos tam... :)