Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: Problem z ogrzewaniem. POMOCY!!!

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2014
    BMW
    e38 740iL
    Sk±d
    Zamo¶æ

Post Problem z ogrzewaniem. POMOCY!!!

Witam, moje auto to bmw e38iL 1997 m62b44. Problem polega na tym i¿ po wymianie pompy wody,termostatu i ch³odnicy wody po¿egna³em siê z ogrzewaniem.
    Uk³ad odpowietrzony prawid³owo, termostat otwiera, ch³odnica robi siê ciep³a, visco sprawne, przewody do nagrzewnicy gor±ce, powrót równie¿. Ostatnio wyci±gn±³em elektrozawory ogrzewania w celu sprawdzenia oraz wyczyszczenia oraz pompê pod nimi. By³o w nich trochê czego¶ przypominaj±cego piasek (mo¿e jaki¶ proszek uszczelniaj±cy). Sprawdzi³em od razu pompkê podaj±c jej 12v na krótko z akumulatora i ¶miga³a a¿ mi³o, w ten sam sposób sprawdzi³em elektrozawory i po podaniu 12v zamyka³y siê wiêc uwa¿am ¿e s± sprawne (nie wiem jak je dok³adnie sprawdziæ wiêc mogê siê myliæ ¿e dzia³aj±). Nastêpnie w³±czy³em zap³on,wzi±³em miernik i zacz±³em sprawdzaæ napiêcie na wtyczce (3 pin) do elektrozaworów ogrzewania. (1+ , 2- , 3- a wiêc jak dobrze rozumiem sterowane s± minusem) napiêcia bez wzglêdu na ustawion± temperaturê oscylowa³y w okolicach 12v a z tego co wiem przy zwiêkszaniu temperatury na panelu climatronica napiêcie powinno stopniowo zanikaæ zwiêkszaj±c przep³yw p³ynu do nagrzewnicy.
    Pytanie dlaczego nie mam ogrzewania, pomimo odpiêcia elektrozaworów (wtedy s± ciagle otwarte) pojawi³o sie tylko ledwo letnie powietrze.
    Prosze pomó¿cie bo zima siê zbli¿a :)

Leszek VIP Vip Awatar siudema
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    by³o e32 m30b35 II89r bêdzie ...?
    Sk±d
    Trzebnica -DeTRoit
    Witam
    Nagrzewnica zawalona syfem,p³ukanie uk³adu powinno pomóc,pó¼niej we¼ siê za el.zawory,bo to ¿e cykaj± nie znaczy ¿e s± sprawne
    Lepiej straciæ sekundê w ¿yciu , jak ¿ycie w ci±gu sekundy

http://dachy-trzcinowe.pl/

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2014
    BMW
    e38 740iL
    Sk±d
    Zamo¶æ
    Ok dziêki za podpowied¼. Tak tez zrobiê:) Tylko jeszcze jak by¶ móg³ krótko opisaæ mi proces tego p³ukania uk³adu. Chodzi o sam± nagrzewnicê czy mo¿e ca³y uk³ad? W jaki sposób to p³ukaæ? :)

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez Wach89 Zobacz posta
    Ok dziêki za podpowied¼. Tak tez zrobiê:) Tylko jeszcze jak by¶ móg³ krótko opisaæ mi proces tego p³ukania uk³adu. Chodzi o sam± nagrzewnicê czy mo¿e ca³y uk³ad? W jaki sposób to p³ukaæ? :)
    Kupiæ co¶ takiego i postêpowaæ zgodnie z instrukcj± na opakowaniu ;)
    http://allegro.pl/listing/listing.ph...0-default-0905

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2014
    BMW
    e38 740iL
    Sk±d
    Zamo¶æ
    Wczoraj odkrecilem delikatnie korek i auto stalo odpalone okolo 40min trzymajac je tak miedzy 3 a 4tys obrotow,po tym czasie z prawej strony pojawilo sie grzanie a z lewej lekko cieple powietrze. Wytrzymalo kilka min i znowu zrobilo sie chlodne. Pytanie czy mozliwe zeby uklad byl az tak zapowietrzony? Po zgaszeniu auta weszlo okolo 400ml plynu. Dzisiaj sprobuje jeszcze raz tyle ze niech pochodzi z godzine i zobaczymy co z tego bedzie:)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2013
    BMW
    e38
    Sk±d
    £om¿a
    Auto przodem do góry ¿eby ch³odnica by³a jak najwy¿ej i odpowietrzaj.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Zielas
    Do³±czy³
    Sep 2014
    BMW
    E38 730iA
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Witam, podepnê siê pod temat, w³a¶nie wraca³em do domu i zimne powietrze... z oby dwóch stron. W³±czy³em podgrzewanie przedniej szyby i leci gor±ce. Czyli elektrozawory dosta³y sygna³ i siê otworzy³y ? Panel sterowania nagle pad³ ?

Podobne w±tki

1. PROBLEM Z OGRZEWANIEM
    Przez ginspirations w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 41
    Ostatni post / autor: 13-03-2018, 19:26
  2. [klima] Problem z ogrzewaniem :(
    Przez ManiacDrifting w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 07-07-2013, 14:57
  3. Problem z ogrzewaniem??
    Przez lostami1988 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 2