Witam, moje auto to bmw e38iL 1997 m62b44. Problem polega na tym i¿ po wymianie pompy wody,termostatu i ch³odnicy wody po¿egna³em siê z ogrzewaniem.
Uk³ad odpowietrzony prawid³owo, termostat otwiera, ch³odnica robi siê ciep³a, visco sprawne, przewody do nagrzewnicy gor±ce, powrót równie¿. Ostatnio wyci±gn±³em elektrozawory ogrzewania w celu sprawdzenia oraz wyczyszczenia oraz pompê pod nimi. By³o w nich trochê czego¶ przypominaj±cego piasek (mo¿e jaki¶ proszek uszczelniaj±cy). Sprawdzi³em od razu pompkê podaj±c jej 12v na krótko z akumulatora i ¶miga³a a¿ mi³o, w ten sam sposób sprawdzi³em elektrozawory i po podaniu 12v zamyka³y siê wiêc uwa¿am ¿e s± sprawne (nie wiem jak je dok³adnie sprawdziæ wiêc mogê siê myliæ ¿e dzia³aj±). Nastêpnie w³±czy³em zap³on,wzi±³em miernik i zacz±³em sprawdzaæ napiêcie na wtyczce (3 pin) do elektrozaworów ogrzewania. (1+ , 2- , 3- a wiêc jak dobrze rozumiem sterowane s± minusem) napiêcia bez wzglêdu na ustawion± temperaturê oscylowa³y w okolicach 12v a z tego co wiem przy zwiêkszaniu temperatury na panelu climatronica napiêcie powinno stopniowo zanikaæ zwiêkszaj±c przep³yw p³ynu do nagrzewnicy.
Pytanie dlaczego nie mam ogrzewania, pomimo odpiêcia elektrozaworów (wtedy s± ciagle otwarte) pojawi³o sie tylko ledwo letnie powietrze.
Prosze pomó¿cie bo zima siê zbli¿a :)

Odpowiedz z cytatem