Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Modyfikacja audio w e32 - szukam porad, sugestii ...

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Z doświadczenia polecam Pre Denona, do tego głosniki Focala, a wzmacniacz na przykład JBL, to już sobie wybierzesz. Sub JBL. Do tego przewody co najmniej srebrne Oelbachy. Wszystko powinno się zmieścić w budżecie, najwyżej coś kupisz z używki. Pamiętaj o regeneracji alternatora przed zabiegami audio oraz wstaw 140A jeżeli nie masz takiego. Będzie zasadnicza różnica w ataku oraz niskich rejestrach. Przewody zasilające do Sub'a powinny być dość grube, najlepiej głośnikowe co najmniej 4mm^2.

Taki zestaw daje ogromną frajdę w słuchaniu ciekawej muzyki, na przykład jazzu lub muzyki akustycznej.

No i jestem melomanem, ale raczej w domu na lampie, w aucie można co najwyżej uzyskać kompromis.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 21-09-2014 o 15:52
    pozdrawiam Bartek

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e36 M52B25 Coupe / e32 M30B35
    Jestem właśnie w trakcie budowania audio w e32, moja droga to:

Tweetery Rainbow w fabrycznym miejscu
    w nogach 13cm Hertz
    w tylnej półce 16 cm Vifa Audio
    Sub 25cm Rockford Fosgate Crunch w miejscu na narty
    dwa wzmacniacze jeden na cyki, 13 i 16 drugi na sub
    jednostka sterująca to Kenwood KDC Bt60u

Buduję na używanych częściach i koszty to:
    tweetery + 16 cm - 1000 PLN
    13 cm - 250PLN
    sub + wzmak - 700 PLN
    wzmak na przód - 200 PLN
    radio - 450PLN
    kabe, bezpieczniki, kondensator ~ 150-250PLN
    czyli łącznie mniej niż 3000PLN

Plusy zestawu to:
    - bardzo spokojna stylistyka radia z multikolorem więc można podświetlenie dopasować idealnie a samo radio nie razi srebrem, złotem i delfinami.
    - wszystkie głośniki schowane w fabrycznych miejscach
    - sub nie zajmuje masy miejsca w bagażniku (25cm nie wymaga ogromnej skrzyni)
    - jak na to co jest montowane to całkiem nie tragiczne pieniądze wydałem (chce w to wierzyć proszę nie wyprowadzajcie mnie z błędy jeśli się mylę :P )
    Minusy zestawu to:
    - na razie brak bo sprzęt jeszcze nie jest złożony ;)

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    No ładnie mi teraz w głowie zamieszaliście

Nie mam praktycznie żadnego przeglądu w sprzęcie audio do samochodów a teraz to już wogole nie będę wiedział co wybrać.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
    Proszę o kontakt ze mną .!

Doświadczony Użytkownik Awatar ManiacDrifting
    BMW
    E32 735iAL...

Ja bym brał Radio z multicolorem w E32 mam sony nie wiem jaki model i da się zgrać podświetlenie tak samo jak w ori, Głośniki bym brał JBL przerabiałem, Sony Xplod boschmann lg pioneer i powiem wam tak te oryginalne BMW lepiej grały, Ale w JBL uzyskałem dobry dźwięk i przyzwoity bas w poprzednio opisanych markach byłęm nie zadowolony stuki albo pierdzenie zamiast basu. Sub musi mieć min 350w RMS bo inaczej ma mały sens motnować co kolwiek słabszego, słabe lekko urozmaici dźwięk w bas ale nei wiadomo co to dokłądnie jest a na wysokich głośnościach słąbe suby się męczą i zamiast basu tak samo pierdzenie albo stuki. Z subu omijać zestawy aktywne tylko Zestaw skrzynia-tuba + wzmacniacz 350w lub więcej wystarczy marki tak jak wyżej raczej JBL lub inna renomowana firma, Dalej według uznania i głośników można to zgrać na wzmaku i posustawiać radiem gra to naprawdę dobrze można wpaść w samozachwyt pamiętajcie że pod mocny i dobry zestaw możecie czuć się zawiedzeni ale to wina ścieżek dźwiękowym z niskim bitrate i to już słychać że mp3 jest gorszej jakości dla maniaków format wave lub mp3 320kbit zamiast 128kbit.
    Ostatnio edytowane przez ManiacDrifting ; 22-09-2014 o 17:19

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e36 M52B25 Coupe / e32 M30B35
    Cytat Zamieszczone przez Sebek Zobacz posta
    No ładnie mi teraz w głowie zamieszaliście
    Nie dziwię ci się, ja się długo zabierałem do audio, jedno co ci poradzę na podstawie dotychczasowych doswiadzeń to 13 grają DUŻO gorzej niż 16. Postaraj się zastąpić fabryczne 13 jakimś dobrym 16. Ja wybrałem Miejsce w tylnej półce bo nie trzeba nic przerabiać ale lepiej by było by je zamontować w nogach. 87 w desce można chyba w ogólę pominąć. W e36 miałem tweetery + 16cm + sub 30cm i było naprawdę znacznie lepiej niż seria na zlocie wyszło mi z pomiaru 137db. Tyle mogę ci poradzić.

BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    @Mazi82

Czyli 16 na tylna polke wchodzi bez przebudowy ?

Czy wedlug was zdecydowac sie tylko na 16 + tweetery na przodzie + sub czy pojsc dalej i takze na tyle umiejscowic 16 + tweetery + sub ?

Czy przy drugiej opcji powinienem wziasc dwa razy taki sam zestaw ?
    Pozdrawiam, Sebek

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW

Cytat Zamieszczone przez Mazi82 Zobacz posta
    Nie dziwię ci się, ja się długo zabierałem do audio, jedno co ci poradzę na podstawie dotychczasowych doswiadzeń to 13 grają DUŻO gorzej niż 16. Postaraj się zastąpić fabryczne 13 jakimś dobrym 16. Ja wybrałem Miejsce w tylnej półce bo nie trzeba nic przerabiać ale lepiej by było by je zamontować w nogach. 87 w desce można chyba w ogólę pominąć. W e36 miałem tweetery + 16cm + sub 30cm i było naprawdę znacznie lepiej niż seria na zlocie wyszło mi z pomiaru 137db. Tyle mogę ci poradzić.
    No tak, bo w audio najważniejsze, żeby było 137dB rąbanki.
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32 735i
    Sub w narty (sam też będę dokładał), 16ki na półkę, tweety na przód zamiast fabryki. Jak chcesz się pobawić wyżynarką to 16cm wejdą Ci też w nogi z przodu, ja u siebie wycinałem, na to maskownica i jest dobrze. (kwestia gustu)

BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    Rozmawiałem wstępnie z dwoma specjalistami.

Jako pierwszy punkt odradzają pakowanie czegokolwiek w tylna półkę.

Zaburzy to tak zwana "scenę" rozbudowana na przodzie - a ta według nich wystarcza nawet dla pasażerów z tylu przy dźwięku stereo.

Pakowanie 16tki w nogi z przodu także mi odradzono ponieważ niema tam po prostu miejsca na nie + wygłoszenie / mocowanie (nie będzie to brzmiało).

Jeżeli niechce wstawiać nic w drzwi (tutaj by weszły 16tki) to zasugerowano mi zestaw trójdrożny z 13tkami na przód w nogi, średnimi i tweeterami + sub do skrzyni przez dziurę od worka na narty i opcjonalnie dwa wzmacniacze (osobno przód i osobno sub).

Dobór głośników i ich mocy zależny jest od rozmiaru pudla czyli miejsca jakie znajduje się za głośnikiem ...

Juz teraz wiem ze na pewno nie zabiorę się sam za ta realizacje.
    Pozdrawiam, Sebek

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    Pamiętaj tylko o regeneracji alternatora jak napisałem. Oraz polecam 140A. Każde wahanie napięcia w układzie prowadzi do modulacji wypełnienia układu sterowania przetwornicą podwyższającą we wzmacniaczach, a te śmieci przy dużym obciążeniu schodzą do częstotliwości akustycznych. Pomijam już fakt zniekształceń modulowanych poborem prądu w samym tandemie zasilacz impulsowy plus stopień końcowy wzmacniacza. Jak do tego dojdzie jeszcze modulacja napięcia instalacji w aucie to mamy efekt średni, typu przygasające światła jak wchodzi większe obciążenie, czyli uderzenie basu na przykład i tutaj sam kondensator nie pomoże.

W elektronice jak życiu, im lepiej zjesz (lepsze zasilanie), tym lepiej się czujesz (jakość sygnału przetwarzanego/wzmacnianego). Poza tym dzisiejsze urządzenia nie dorastają tym z lat 90 tych chociażby, więc te wzmacniacze w car audio już te nie te co kiedyś.
    pozdrawiam Bartek