Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 98

Wątek: RINGI E65. Wymiana żarówek?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik Awatar szatann
    BMW
    e66 745LIA oraz e65 730D_FL
    w przedlifcie da sie odsunac ciut reflektor, ale miejsca jest mało, w polifcie zderzak fruu:)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    bmw 740
    żarówka w oprawce ponad 100zł w ASO, a w sklepie z żarówkami od 10-12zł i na pierwszy raz z godzinę pracy.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Żarówka w ringach to H10W z gniazdem jak w starych żarówkach postojowych np. w E30(wystarczy w google wpisać, a znajdziecie fotki)
    Sztuka to jakieś maks 10zł z Bosmy
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    Odgrzewam. Spaliła mi się dziś żarówka ringa. Myślę o tej wersji budżetowej, czyli zakup samych żarówek H10W i potem wyjęcie starych z oprawek i włożenie nowych. Pytanie na co zwrócić uwagę przy samych oprawkach? Są delikatne? Łatwo je uszkodzić? Trzeba je potem jakoś kleić? Jak potem ze szczelnością lampy? Może zaparować?

EDIT:
    Czy te żarówki będą dobre: http://allegro.pl/bosma-3561-zarowka...810186979.html ?
    Ostatnio edytowane przez damned1 ; 08-12-2015 o 19:21

Vip Vip
    BMW
    brak

Cytat Zamieszczone przez damned1 Zobacz posta
    Odgrzewam. Spaliła mi się dziś żarówka ringa. Myślę o tej wersji budżetowej, czyli zakup samych żarówek H10W i potem wyjęcie starych z oprawek i włożenie nowych. Pytanie na co zwrócić uwagę przy samych oprawkach? Są delikatne? Łatwo je uszkodzić? Trzeba je potem jakoś kleić? Jak potem ze szczelnością lampy? Może zaparować?
    Oprawki wyjmujesz przekręcając je w lewo. Około ćwierć obrotu i wysuwasz. Raczej ich nie uszkodzisz. Trochę się trzeba nadłubać, żeby umożliwić sobie wymianę tych żarówek w oprawkach- oprawki są dwuczęściowe i musisz te części rozdzielić, żeby wyjąć żarówki. Obie części są ze sobą zgrzane. Więc albo nożyk do tapet, albo np. podgrzewanie lutownicą tego plastikowego zgrzewu, a później nożyk. Po usunięciu zgrzewu rozsuwasz oba elementy i możesz wyjąć żarówkę- trzeba lekko docisnąć i przekręcić. Jak wyjmiesz te oprawki z lamp to zrozumiesz o co chodzi od razu.

Cytat Zamieszczone przez damned1 Zobacz posta
    EDIT:
    Czy te żarówki będą dobre: http://allegro.pl/bosma-3561-zarowka...810186979.html ?
    Tak.

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    OK. Dzięki za info. Żarówki zamówione. Jak przyjdą do piątku, to na weekend z nimi powalczę.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    oprawki są dwuczęściowe i musisz te części rozdzielić, żeby wyjąć żarówki. Obie części są ze sobą zgrzane. Więc albo nożyk do tapet, albo np. podgrzewanie lutownicą tego plastikowego zgrzewu, a później nożyk. Po usunięciu zgrzewu rozsuwasz oba elementy i możesz wyjąć żarówkę- trzeba lekko docisnąć i przekręcić. Jak wyjmiesz te oprawki z lamp to zrozumiesz o co chodzi od razu.
    Z doświadczenia nie polecam tego rozwiązania.
    Gniazdo żarówki nie jest wsunięte w odbłyśnik do końca.
    Zauważyłem, że takie wsunięcie powoduje pogorszenie natężenia światła.

Ja zawsze wyciągam samą żarówkę.
    Później widząc "prowadzenie" żarówki w oprawce, lekko podszlifowuje otwór na żarówkę, żeby wypustki w żarówce zmieściły się
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Vip Vip
    BMW
    brak
    Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    Z doświadczenia nie polecam tego rozwiązania.
    Gniazdo żarówki nie jest wsunięte w odbłyśnik do końca.
    Zauważyłem, że takie wsunięcie powoduje pogorszenie natężenia światła.

Ja zawsze wyciągam samą żarówkę.
    Później widząc "prowadzenie" żarówki w oprawce, lekko podszlifowuje otwór na żarówkę, żeby wypustki w żarówce zmieściły się

Pomysł też dobry, ale na to nie wpadłem przy zmianie. Starałem się za to złożyć obie części w takim samym położeniu (gniazdo od oprawki musi być o jakieś 2mm odsunięte) i po wymianie ringi w obu lampach świecą jednakowo i tak samo jak oryginały.

Ale to co zaproponowałeś wytestuję przy następnej okazji ;)

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01

Kumpel zawsze rozwala te żarówki w oprawce, wydlubuje resztki i potem jakoś wsadza te nowe jak w linku z allegro:) Mowa o lampie przed lift ;)

Co do wymiany to delikatnie luzuje lampe i odkręcam spokojnie i wyjmuje żarówkę ;)

Doświadczony Użytkownik Awatar charzun
    BMW
    E38
    Blog
    1
    Są takie zarowki lecz o wiekszej mocy? Np. 20W a nie 10W?