NA postoju bylo wszystko ok. umnie.Zamieszczone przez Seba665
NA postoju bylo wszystko ok. umnie.Zamieszczone przez Seba665
wymieniłem czujnik ABS i wszystko wróciło do normy:) skrzynia nie wyswietla juz komunikatow wszystko dziala jak trzeba
Witam.
A więc mam ten sam problem. Wyskakujący błąd skrzyni (5HP24), lecz jest u mnie pewna zależność. Kiedy jeżdżę spokojnie i nie wkręcam go za bardzo (powolne przyspieszanie do dużych prędkości bez kick downu) jest wszystko ok, lecz gdy chcę sobie poszaleć i zaczynam go wkręcać pojawia się ten komunikat. Gdy zgaszę i włączę auto znów jest wszystko ok i jadąc spokojnie nic się nie dzieje. Zastanawiałem się z kolegą czy może być to wina za małej ilości oleju w skrzyni( kiedy jedzie się spokojnie olej przetłaczany jest bez żadnych problemów lecz gdy go zaczynam wkręcać właśnie wtedy zaczyna się wszystko szybciej tam obracać i oleju zaczyna brakować). Co sądzicie o tym?
proponuje ci sprawdzic na poczatek czujniki abs, u dużej czesci osob( u mnie takze) poruszajacych sie e38 uszkodzony czujnik abs powodowal taki problem, jak rowniez inne o których mozna przeczytac w tym temacie jak i kilku innych na tym forum.
Takze na poczatku panikowalem ze to skrzynia umiera, ale na szczescie juz wszystko gra.
U mnie wymiana czujnika z robocizna kosztowala okolo 500 zl.
A czy powinien wyświetlać się jakiś błąd ABSu na zegarach? Bo ja żadnego takowego nie mam.
Sadze ze tak, u mnie swiecił sie na zolto abs i asc na tarczy zegarow. Jesli nie byl by to czujnik abs to takze co niektorzy wspominali o slabym aku, ktory powodowal mase bledow (min ten ze skrzynia) w elektronice i wymiana na nowy im pomogla:)
Czytalem ze jak na aku napieci spoczynkowe wynosi ponizej 12,2 V bez obciazenia (tzn odpiete klemy) to nie nadaje sie do uzytku. Ponizej zamieszczam tabelke pogladowa mnie sie ona bardzo przydala w okrersleniu stanu wlasnego aku.
w najgorszym przypadku moze to oznaczac ze skrzynia sie konczy ale posprawdzaj to i owo zanim zaczniesz ja naprawiac bo to kupe kasy kosztuje.
Moze ktos jeszcze jakis pomysl podsunie co tam u ciebie moze byc?
a jescze do tej twojej teorii i twego kumpla sie odniose nie koniecznie jest ona prawdziwa u mnie wyskakiwal ten blad jak auto bylo na biegu jalowym lub zatrzymywalem sie na czerwonym czyli zero obciazenia i pink i komunikacick:(a jak dawalem czadu wszystko gralo i buczalo wiec u kazdego wyglada to trche inaczej. Ale sprawdzic poziom oleju tez nie zaszkodzi, moze zechcesz nawet go wymienic jesli nie byl wymieniany od nowosci.
Co do akumulatora to jest wszystko ok bo nowy. Wybieram się niedługo do moich mechaników, przez telefon mówili że może to być mała ilość oleju w skrzyni tak jak pisałem na początku, mam nadzieje że tylko to. Może ktoś jeszcze miał taki przypadek i wie co może być nie tak?
Hej!
To ja tez sie dorzuce do tematu... U mnie tez to wyskakuje, jednak wydaje mi sie ze to nie jest wina skrzyni. Komunikat wyskakuje w momencie wcisniecia hamulca, tuz po uruchomieniu silnika lub dluzszym postoju. Wciskam hamulec i bing TRANS FAILSAFE PROG. Wciskam jeszcze raz i znowu BING to samo. Jak jade to to nie wyskakuje.... Tylko po przelaczeniu Z DRIVE na PARK i ponownym przelaczeniu na DRIVE lub R.
Myslicie ze to ABS? Nie pali sie u mnie lampka ABS'u. Bylem u ludzi od skrzyn automatycznych i powiedzieli ze to pewnie czujnik hamulca. Dodam ze skrzynia dziala bez zarzutu.
Gdzie mam z tym isc, do ASO? Jaki bedzie koszt, ok 500PLN?
Myslicie ze to naprawiac czy olac i jezdzic dalej... W sumie to z autkiem sie nic nie dzieje...
ABS wydaje sie tez dzialac, chociaz moze np. nie dziala czujnik na jednym z kol...
Pozdrawiam.
Mam to samo i bylem juz u mechanika powiedzial mi ze moze to byc spowodowane brakiem oleju albo i na to by stawial ze paleta sterujaca konczy sie.
Ale zeby palete wyciagnac to i tak trzeba spuścić olej.
Taka przyjemność bedzie mnie kosztowala 1100zl. Razem z paleta.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców.
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasami aż ciężko ich wyprzedzić...
tez mialem ten problem w e-38.dalem skrzynie do narawy i po naprawie dalej to samo wiec za 100 zl kupilem uzywany komp.ster.s.biegow i bingo wszystko zatrybilo.dzis mysle ze od tego trzeba bylo zaczac.2500 zostalo by w kielni.pozr.