-
Początkujący Użytkownik
[mechanika] 750i Pytanie odnośnie silnika
Witam,
mam takie małe pytanie do posiadaczy V12, bo nie jestem pewien, czy tak powinno być. A mianowicie jak otworzy się maskę to słychać dość głośne ssanie powietrza ( przy zamkniętej masce ani w wewnątrz samochodu nic kompletnie nie słychać ), już myślałem, że może gdzieś ssie lewe powietrze lecz silnik równo pracuje i palcami wyczułem z tyłu taki plastikowy element i gumka połączona z pokrywą zaworów ale tam cała jest ta gumka ( nie wiem jak to nazwać ) a na tym plastiku który jest przykręcony do kolektora jest taki jakby kwadracik i stamtąd jakby ssał takie dodatkowe powietrze.
Czy tak i Wy macie? Jeszcze muszę sprawdzić ale wydaje mi się, że na zimnym silniku to się nie dzieje.
Będę wdzięczny za fachową odpowiedź.
Pozdrawiam
-
Banned
To nic innego jak nadmuch do środka pojazdu. Jak podnosisz klapę, to zamykają się klapy wlotów powietrza do środka auta. Nawiew zaczyna wtedy generować hałas spowodowany dodatkowymi oporami przepływu powietrza.
-
Początkujący Użytkownik
aha no właśnie możliwe ponieważ jak jest zamknięta maska nic nie słychać, ale trochę dziwna sprawa ponieważ jak dotykam palcami z tyłu kolektora to słychać jakbym delikatnie gdzieś przytykał to powietrze co on sobie ssie
-
Banned
Otwórz sobie klapy, które widać po podniesieniu maski, zobaczysz, jak się zmieni dźwięk.
-
Początkujący Użytkownik
ok posłucham silnika jak doradzasz
dzieki
-
Vip
Vip
Myślę ,że chodzi o odmy znajdujące się z tyłu na kolektorach(część nr 1) , gumki o których piszesz to tzw.mieszek (część 5 na rys.)
http://de.bmwfans.info/original/E38/...1/ill-11_1432/
Niestety nie powinno tam zasysać powietrza ,obawiam się ,że szykuje Ci się wymiana odm
Zestaw napr. na jedną stronę to koszt 140 zł +52 zł mieszek(warto wymienić od razu) w ASO , robocizna niecałe 200 zł
Życzę powodzenia :)
-
użytkownik
sadze ze rozwiazaniem bedzie wylaczenie nawiewu calkowicie (wykluczysz klapy nawiewu) i dopiero wowczas osluchanie tych odm o ktorych Casi123 pisze.
Rzeczywiscie czasami te gumki padaja...
-
Zaawansowany Użytkownik
poczytaj moje posty na temat odmy w 750 są 2szt. miałem ten problem co u ciebie
jak masz dobre ręce to sam to zrobisz dość trudne bez odpowiednich narzędzi ale do zrobienia jak się chce
koszt z gumkami coś ok. 400zł. komplet
w aso sama robocizna w poznaniu u olszowca 490zł.
za chwilkę będzie ci piszczeć i miauczeć w okolicach łączenia skrzyni z silnikiem (uszczelniach wału korbowego) po prostu nie ma odpowietrzenia wału korbowego wystarczy otworzyć korek wlewu oleju i przestanie zasysać oraz miauczeć
po wymianie cisza całkowita
pozdrawiam
-
Początkujący Użytkownik
Witam,
właśnie jedna z tych gumek wymieniałem co pisze casi123, bo faktycznie była padnięta ale tylko jedna i teraz właśnie usłyszałem znowu coś takiego po otwarciu maski lecz palcem dotykałem na zapalonym silniku aby poczuć skąd dochodzi ten dźwięk i to nie jest gumka o której piszecie tylko wyczułem takie inne odgłosy ssania jak dotykałem tej tylnej pokrywy kolektora co jest właśnie ta gumka nasadzona. I tam poczułem taki delikatny wylew na tym dekielku w którym wydaje mi się, że jest dziurka skierowana w dół tylko nie można jej palcem całkiem zatkać. I dlatego nie jestem pewien.
-
użytkownik
maciej_e38 - zapewne chodzi Ci o gumke nr 5
http://bmwfans.info/original/E38/Lim...1/ill-11_1432/
jest pewnie zle nasadzona na odpowietrznik/pokrywe. Ciezko to dobrze zrobic, a zeby poprawic, to niestety odme trzeba jeszcze raz zdjac.
Wracajac do odglosow
- szmer z klap nawiewu sprawdzamy wylaczajac nawiew;
- szmer z odm (lewa/prawa) sprawdzamy luzujac bagnet lub odkrecajac korek
Uprawnienia umieszczania postów