Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: olej do skrzyni 5hp24

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E91 > E38
    to jest swiatelko w tunelu, a mozna jakos sprawdzic poprawnosc dzialania kinetyka ?

Początkujący Użytkownik Awatar LoloCK
    BMW
    E38
    Cytat Zamieszczone przez kierzko Zobacz posta
    to jestes w bledzie... bo u mnie konwerter szarpal przy zatrzymywaniu sie od czasu do czasu i tez zdarzalo mu sie przeciagac biegi, po regeneracji wszystko przeszlo ;]
    W takim razie zwracam honor. Pisałem tak, ponieważ u mnie przy wytracaniu prędkości ok. 30 - 0 km/h poszarpywało trochę, ale po dynamicznej wymianie oleju w ASB wszystko z czasem wróciło do normy

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E39 528i sedan -> E30 324td touring -> E34 525i sedan -> E38 735iA
    Cytat Zamieszczone przez LoloCK Zobacz posta
    W takim razie zwracam honor. Pisałem tak, ponieważ u mnie przy wytracaniu prędkości ok. 30 - 0 km/h poszarpywało trochę, ale po dynamicznej wymianie oleju w ASB wszystko z czasem wróciło do normy
    to druga opcja przy szarpaniu z tego co mi mowil to filtr moze byc przypchany i tak jak napisales wymiana pomoze ale jemu przeciaga biegi do tego wszystkiego wiec raczej to pierwsze, zamiast sie zastanawiac to podjechac do jakiegos polecanego zakladu i wszystko bedzie jasne.

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Ogólnie przeciąganie biegów bierze się z tego, że czujniki pokazują zwiększony poślizg, który sugeruje zwiększone obciążenie (jazda pod górę, ciągnięcie przyczepy) - wtedy komputer skrzyni opóźnia upshift.
    Przyczyną jest często zużycie tarczek ciernych lub/i opory na tłoczkach sterowania.
    Wymiana oleju powinna pomóc, ale znane są przypadki awarii uszczelnień po takiej wymianie. To potrafi unieruchomić auto (na "D" nie jedzie) albo generować "getriebeprogramm".

Warto zaryzykować, bo to koszt niewielki - ale skrzyni nie uzdrowi, więc za jakiś czas ona znów zastrajkuje, tyle że objawy szybciej będą narastały.
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E91 > E38
    Na razie po zmianie oleju spokój, dzisiaj zrobiłem 600km i jest o.k. poza delikatnym szarpnięciem przy zatrzymywaniu samochodu, o dziwo problem znika po resecie (adaptacji) skrzyni - wraca dopiero po "sportowej" jeździe.

Jak temat wróci podjadę na diagnostykę skrzyni do ASB PALKA z Mysłowic, chociaż z tego co wiem - czego by nie zdiagnozowali to i tak robią generalny remont...